Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Romaer presser asylcentre

Serbiske romafamilier topper asylstatistikken trods få chancer for ophold.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste måneder har romafamilier fra EU-kandidatlandet Serbien, og ikke krigshærgede lande som Afghanistan og Syrien, udgjort den største gruppe flygtninge herhjemme.

Det viser nye tal fra Rigspolitiet.

»Asylmønstret har ændret sig meget i 2012. Vi bruger store ressourcer på at behandle serbernes sager, fordi der som regel er tale om romafamilier på op til otte mennesker. Samtidig er udsendelsen af dem forbundet med store praktiske problemer, fordi nogle familiemedlemmer går under jorden, mens andre sidder fængslet og venter på at blive sendt ud«, siger Claus Birkelyng, der er vicepolitiinspektør i Nationalt Udlændingecenter under Rigspolitiet.

Søger om humanitært ophold
I år har ingen serbere fået asyl, fordi sagerne i løbet af et par uger bliver hastebehandlet af politiet og Udlændingestyrelsen som »åbenbart grundløse«.

Men herefter søger mange serbiske ansøgerne i stedet om humanitært ophold og kan på den måde blive i Danmark i de gennemsnitligt seks måneder, som sagsbehandlingen tager.

Serbere skal ikke søge asyl i DanmarkHer bor familierne i landets asylcentre, der i forvejen mangler pladser.

I år har 5 af 348 serbere fået humanitært ophold, og det er en stor belastning for det danske asylsystem, vurderer seniorforsker i europæisk flygtningeret ved Dansk Institut for Internationale Studier, Thomas Gammeltoft-Hansen:

»Det er helt klart et problem, at flygtningestrømmen fra Serbien optager pladser i asylsystemet. Især hvis der efterfølgende søges og gives afslag på humanitær opholdstilladelse, for så forlænger det sagsbehandlingen yderligere«.

Dog påpeger Gammeltoft-Hansen, at nogle romaer rent faktisk er forfulgt: »Man også anerkende, at der er et problem i forhold til især romaerne, som i visse tilfælde kan betyde, at de bør få beskyttelse«, siger han.

Opgaven skal prioriteres højere
Målt på asylsøgere i EU ligger Serbien nu på niveau med Irak og Afghanistan, viser tal fra FN. Det har fået flere EU-lande til at kræve visumfriheden suspenderet for Serbien.

Asylchef i Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer, har svært ved at se, hvordan myndighederne kan gøre andet end at prioritere opgaven højere:

»Selv om romafamiliernes ansøgninger om asyl i Danmark er udsigtsløse, har folk krav på at få deres sag behandlet. Det er ofte meget syge mennesker, der bliver dårligt behandlet i deres hjemland. Så er Serbien heller ikke bedre, selv om det er et EU-ansøgerland«.
LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Regeringen har for nylig fået vedtaget en asylpakke, der betyder, at børnefamilier, der har fået endeligt afslag på asyl, i de fleste tilfælde vil kunne flytte ud af centrene efter seks måneder, selv om de ikke samarbejder om deres hjemsendelse. Ifølge Venstres integrationsordfører, Inger Støjberg, sender lempelserne et internationalt signal om, at Danmark igen er værd at rejse til som asylansøger, og det er forklaringen på udviklingen:

»Man kan ikke fortænke dem i at tage til det land, hvor de får de bedste vilkår. Men Venstre er hamrende modstandere af regeringens lempelser, der har fået asylansøgertallet til at stige markant«.

Den »sædvanlige grammofonplade«
Socialdemokraternes udlændingeordfører, Jacob Bjerregaard, kalder Venstres kritik for den »sædvanlige grammofonplade«. Han henviser til, at problemet med romaerne eksisterer i andre europæiske lande. Samtidig arbejder regeringen på at få halveret sagsbehandlingstiden.

»Serbere skal ikke søge asyl i Danmark. Det får de ikke noget ud af, og det bliver vi nødt til at forklare den serbiske regering. Vi har nok at gøre med at få skabt plads til de syrere, der flygter fra borgerkrigen. Det er med til at undergrave asylsystemet for de mennesker, der vitterligt har brug for asyl«, siger Jacob Bjerregaard.

--------

Præcisering: Det fremgik af en tidligere version, at børnefamilier kan flytte ud af asylcentrene efter seks måneder, selv om de ikke samarbejder om deres hjemsendelse. Men de familier, der sigtedes til, er ikke de familier, der er ved at få deres asylsag behandlet. Vi skrev om de familier, der har fået afslag på asyl, men som typisk har været så længe i landet efter et endeligt afslag, at de lever op til et andet krav, der giver dem ret til at flytte ud af centrene efter 12 måneder, selv om de ikke samarbejder om deres hjemsendelse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden