Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Træstrid. Den aflyste julefest i  Egedalsvænge i Kokkedal har skabt  overskrifter. Spørgsmålet er, om der overhovedet kommer noget nåletræ op på toppen af bebyggelsens 'kineserhus' i år, som det har været traditionen i 25 år - uanset hvem der vælges til bestyrelsen onsdag aften.
Foto: Per Folkver

Træstrid. Den aflyste julefest i Egedalsvænge i Kokkedal har skabt overskrifter. Spørgsmålet er, om der overhovedet kommer noget nåletræ op på toppen af bebyggelsens 'kineserhus' i år, som det har været traditionen i 25 år - uanset hvem der vælges til bestyrelsen onsdag aften.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boligdirektør: Drop juletræ for fredens skyld

Muslimskdomineret boligbestyrelse, der aflyste juletræ, kan væltes onsdag aften.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Julefreden har på ingen måder sænket sig over det sociale boligbyggeri Egedalsvænge i Kokkedal, hvor et muslimsk bestyrelsesflertal har vakt både national og international opmærksomhed ved at aflyse den årlige juletræsfest med gløgg og æbleskiver.

Selv om både boligselskabet og lokale kræfter har forsøgt at mægle i konflikten, er det fortsat uvist, om der bliver sat et nåletræ med lys og pynt oven på det såkaldte kineserhus midt i bebyggelsen, som det ellers har været skik og brug siden 1986.

LÆS OGSÅ En underskriftsindsamling blandt beboerne har ganske vist ført til, at der i onsdag aften skal være nyvalg til bestyrelsen - kun to måneder efter det valg, hvor bestyrelsen for første gang fik et flertal af medlemmer med muslimsk baggrund.

Og den siddende bestyrelse får kamp til stregen, lover kvinden bag underskriftsindsamlingen, Yvonne Fornitz, der selv agter at stille op.

»Hvis jeg bliver valgt, vil jeg forsøge at skabe ro og samarbejde i den nye bestyrelse. Og så skal vi selvfølgelig have et juletræ«, siger Yvonne Fornitz.

Demontrationer 1.dec.
Men måske ender det ikke sådan.

For nu siger direktør i boligselskabet 3B Bent Frederiksen, at selv om den ekstraordinære generalforsamling skulle føre til en beslutning om alligevel at holde julearrangement med dertilhørende træ, vil han råde den kommende bestyrelse til at lade være, »fordi træet allerede er blevet et symbol«, og hele julemåneden kan det komme til at trække uromagere til.

»Nogen vil måske lave hærværk mod træet, pille det ned, sætte ild til det. Min anbefaling vil være, at vi skal overveje, om vi skal finde en anden måde at markere jul på. Der har været så meget presse på, at det kan blive en krigsskueplads«, siger Bent Frederiksen, der understreger, at han kun kan rådgive bestyrelsen.

Det duer ikke, at man i en bestyrelse kun repræsenterer sin egen gruppe. Man skal sidde der på vegne af både Per og MohammedHan peger på, at der i dag blev lagt flyere i boligområdet fra de autonome grupperinger i Anti-Fascistisk Aktion, der opfordrer til demonstration på lørdag 1. december i Egedalsvænge under mottoet ’Stop racisterne’. Samme dag har organisationen Stop Islamiseringen af Danmark varslet demonstration i bebyggelsen.

Angreb på formand
Politiken har i flere dage - forgæves - forsøgt at få et interview med nogle af de fem bestyrelsesmedlemmer, der i sidste måned vendte tomlen ned over for juletræet.

De har hidtil forklaret, at der er tale om »misforståelser«, og at de skam ikke havde noget imod juletræer, og at det heller ikke handlede om at spare udgiften på 7.000 kroner til julefest. De ville bare ikke have »det praktiske bøvl«.

Men ifølge Politikens kilder, der ønsker at være anonyme, er billedet et andet: Det danske bestyrelsesmindretal protesterede over beslutningen, og den siddende formand, Karin Hansen, meldte sig på mødet til at tage det praktiske ansvar. Som hun har gjort andre år.

Men som det fremgår af mødereferatet blev det »ved demokratisk afstemning« alligevel besluttet, at årets juletræ med gløgg og æbleskiver »bliver aflyst i år«.

Og så kan det ellers nok være, at parterne blev onde i sulet på hinanden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Politiken har således fået en kopi af en e-mail, der er blevet sendt rundt, og som direkte angriber den siddende formand for at være »venner med racister og nynazister« og for at hade »islam og muslimer«.

Ingen fredspiber
På Facebook og i en sms-kampagne bliver der desuden gjort opmærksom på, at Egedalsvænge »ikke har brugt en krone« på muslimernes eidfest, mens danskerne i tyve år »har brugt flere hundredtusinde kroner på jul, sankthans, påske, fastelavn, druk, kasino og hotel. Der har ikke været nogen muslimer, der hævede deres stemmer dengang og kaldte danskerne intolerante«.

I samme tekst trues muslimer, der holder med den danske formand, at de skal frygte Allah.

Samtidig har formanden, Karin Hansen, fået knust ruder i sin lejlighed.

Det regerende lokale bestyrelsesflertal har ikke fortrudt sit nej til juletræet. Det fremgik, da den øverste ledelse for boligselskabet 3B forrige uge mødtes med bestyrelsen for at »befordre et godt samarbejde«.

Nogen vil måske lave hærværk mod træet, pille det ned, sætte ild til det. Min anbefaling vil være, at vi skal overveje, om vi skal finde en anden måde at markere jul på

Der blev ikke røget nogen fredspiber - ej heller bestilt et træ. Kun stod der i en erklæring efter mødet, at »flertallet har ikke ført en kamp mod julen«, og »der har hersket nogle misforståelser om, hvem der skulle stå for det praktiske i forbindelse med det årlige juletræ«.

Tilbud fra mennesker uden for bebyggelsen om at levere juletræet kvit og frit er blevet afvist af det siddende flertal.

Konflikttrappen

Ifølge Fadi Abou Jamous, der er leder af en lokal fædregruppe - og hvis kone sidder i selvsamme boligbestyrelse - kan vetoet mod juletræet ikke reduceres til en banal misforståelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det er heller ikke et islamistisk togt. Det handler om mennesker, »der allerede på deres første bestyrelsesmøde fandt ud af, at de ikke magtede at samarbejde«.

Mange har hæftet sig ved, at boligforeningen for kort tid siden - og for første gang - brugte 60.000 kroner på en stor eidfest, der kan kaldes en slags muslimsk jul, mens der altså ikke kan ofres 7.000 kroner på et træ og nogen pebernødder. Som Fadi Abou Jamous siger: »Den gamle bestyrelse, der havde et flertal af personer med dansk baggrund, var ikke altid i stand til at anerkende, at der er mange andre etniske grupper at tage hensyn til. Men det betyder ikke, at den nye bestyrelse skal gøre gengæld ved at lukke for juletræsfesten. Det duer ikke, at man i en bestyrelse kun repræsenterer sin egen gruppe. Man skal sidde der på vegne af både Per og Mohammed«. Det kan direktør i boligselskabet 3B Bent Frederiksen skrive under på. »Det her handler ikke nødvendigvis om integration. Men man kan sige, at nogen har manglet viden om det at sidde i en bestyrelse, hvor man også skal tage hensyn til store og små mindretal. Og det er der godt nok også mange af os danskere, der ikke kan finde ud af«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden