Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udvist. Indtil videre er der ikke givet asyl eller humanitær opholdstilladelse til en eneste serber i 2013. Her ses Camelia, der blev udvist af Danmark.
Foto: ASTRID DALUM (arkiv)

Udvist. Indtil videre er der ikke givet asyl eller humanitær opholdstilladelse til en eneste serber i 2013. Her ses Camelia, der blev udvist af Danmark.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rygter om returpenge lokker romaer til Danmark

Stor stigning i antallet af grundløse asylansøgninger fra EU-kandidatlandet Serbien får landets ambassade til at indlede oplysningskampagne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De serbiske myndigheder vil nu forsøge at hjælpe regeringen med at få stoppet strømmen af romaer, der søger om asyl i Danmark.

Serbiens ambassade lover, at der snart bliver gennemført en oplysningskampagne i Balkanlandet for at få serbiske statsborgere til at forstå, at de godt kan glemme alt om asyl i Danmark eller en kontant belønning for at rejse hjem.

Tror de får kompensation
Siden årsskiftet har serbiske romaer været den klart største gruppe af asylansøgere, selv om ansøgninger fra EU-kandidatlandet bliver behandlet som »åbenbart grundløse«, men det holder ikke serberne fra at krydse grænsen i større grad end for eksempel asylansøgere fra det krigshærgede Syrien og Afghanistan.

Ifølge den serbiske konsul i Danmark, Nenad Maricic, er romaerne klar over, at deres ansøgninger om asyl og humanitær opholdstilladelse vil blive blankt afvist, men mange svæver i den vildfarelse, at de ud over nogle måneders ophold i et dansk asylcenter kan få penge for at rejse frivilligt hjem.

LÆS OGSÅ

I december indførte den danske regering en støtteordning, der sikrer afviste asylansøgere 20.000 kroner per voksen og 10.000 kroner per barn for at forlade landet. Serberne har tilsyneladende hørt falske rygter om, at ordningen også gælder for dem.

»Vores indtryk er, at romaerne tror, de får en økonomisk godtgørelse for at rejse hjem, og at det er forklaringen på, at de serbiske asyltal pludselig er steget så voldsomt i Danmark. Derfor vil vi forsøge at trænge igennem til gruppen i serbiske medier og ved at udarbejde nogle brochurer, der henvender sig til romaerne lokalt og ved grænseovergange. Budskabet er, at de godt kan opgive at få asyl og penge. Samtidig risikerer de at blive mødt med bøder og forbud mod at rejse ind i EU-lande«, siger Nenad Maricic.

Kan rejse frit
Konsulen lægger ikke skjul på, at den serbiske regering er nervøs for, hvilke konsekvenser asylstrømmen fra Serbien kan få for landets ønske om at blive medlem af EU og ikke mindst den visumfrihed, der gælder for serbere i Schengenområdet.

Derfor kan romaerne frit rejse rundt i Europa på eget pas og til lande som Sverige, Tyskland og Belgien, hvor der kommer flere tusinde serbiske asylansøgere.

Visumfriheden gælder også i Danmark, der i årets to første måneder modtog 235 serbiske asylansøgere mod for eksempel 179 ansøgere fra det næststørste ansøgerland, Syrien.

Vi har nærmest daglig kontakt med de danske myndigheder for at forhindre fremtidigt misbrug af asylreglerne»Vi har nærmest daglig kontakt med de danske myndigheder for at forhindre fremtidigt misbrug af asylreglerne. Romaerne har en meget speciel levevis, ikke kun i Serbien, men overalt i Europa. Det er ikke et problem, man løser fra den ene dag til den anden, men vi arbejder løbende på at forbedre romaernes sociale og sundhedsmæssige vilkår. Baggrunden for deres asylansøgninger er primært økonomiske«, siger Nenad Maricic.

Han afviser, at romaerne skulle være en forfulgt minoritet i Serbien.

Slut med lommepenge

Stigningen i det serbiske asylansøgertal er blevet et varmt emne i Folketinget, hvor justitsminister Morten Bødskov (S) skal i samråd for at redegøre for udviklingen.

Han betegnede det i sidste uge som »komplet uacceptabelt og en unødig belastning, at serbiske statsborgere rejser til Danmark og søger om asyl uden at have skyggen af et reelt motiv«. Når romaernes ophold i danske asylcentre trækker ud i månedsvis, skyldes det, at Justitsministeriet er længe om at behandle deres ansøgninger om humanitær opholdstilladelse. Asylansøgningerne tager til gengæld kun få dage at afvise.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For tiden opholder der sig omkring 700 serbere i danske asylcentre, hvor der i alt bor 6.300 mennesker. Indtil videre er der ikke givet asyl eller humanitær opholdstilladelse til en eneste serber i 2013.

LÆS OGSÅ Ifølge Justitsministeriet findes der ingen tal for, hvor længe det i gennemsnit tager at behandle serbersagerne, men ministeriet arbejder på at halvere sagsbehandlingstiden i løbet af i år.

Samtidig har Udlændingestyrelsen netop indført en ny ’catering-ordning’, så serbiske asylansøgere ikke længere får kontante ydelser, men kun bliver bespist i Center Auderød i Frederiksværk, hvor flertallet af de store familier bor. Det skal også være med til at gøre det »mindre attraktivt for serbiske asylansøgere at komme til Danmark«, som Justitsministeriet udtrykker det.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden