Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bonus. På Københavns Universitet er det fast praksis, at chefer får en godtgørelse, selv om de har jobgaranti.
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN (arkiv)

Bonus. På Københavns Universitet er det fast praksis, at chefer får en godtgørelse, selv om de har jobgaranti.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gyldne fratrædelsesaftaler kan undgås

Chefer på Københavns Universitet får fratrædelsesgodtgørelser, selv om de har jobgaranti og ikke fratræder.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ministerier, universiteter og andre statslige institutioner kunne, hvis de ville, undgå at udbetale millionbeløb i fratrædelsesbeløb til chefer, som ikke fratræder, men tværtimod har garanti for et nyt job, når deres chefjob udløber.

Det viser en sammenligning mellem universiteterne i København og Aarhus, som Politiken har gennemført.

På Aarhus Universitet har ledelsen indført den praksis, at »den ikke laver ansættelser med både fratrædelsesbeløb og tilbagegangsstilling«. Således er universitetets kommende rektor for nylig blevet ansat uden ret til fratrædelsesbeløb.

Der er ingen tvivl om, at det er lidt specielt, og det er noget, vi vil overveje meget nøje i bestyrelsen»Vi har fået gode folk ansat uden at give både ret til fratrædelsesgodtgørelse og sikkerhed for tilbagegangsstilling«, siger universitetsdirektør Jørgen Jørgensen, der i 2009 kom til Aarhus Universitet efter 13 år som direktør på Rigshospitalet.

Fordobling af dyre kontrakter
På Københavns Universitet er det derimod fast praksis, at chefer får en godtgørelse, selv om de har jobgaranti.

Universitetet har således forpligtet sig til at betale ca. 850.000 kroner i fratrædelsesgodtgørelse til rektor Ralf Hemmingsen, som netop er blevet genansat i jobbet, og som i hele sin periode haft ret til at vende tilbage til et job som professor.

LÆS MERE

Et andet eksempel er ernæringsforskeren Arne Astrup, der sidste år fik udbetalt 538.900 kr. i fratrædelsesbeløb, da han skiftede fra et job som institutleder til et nyt job som institutleder.

Som tidligere omtalt i Politiken blev antallet af chefer i staten, der er ansat på de dyre åremålsaftaler med tillæg og fratrædelsesbeløb, næsten fordoblet fra 2005 til 2010.

Men det fremgår af den rammeaftale, som er indgået mellem finansministeren og organisationerne, at cheferne ikke skal have ret til et fratrædelsesbeløb. Det er blot noget, der »kan aftales«.Københavns Universitets bestyrelsesformand, Nils Strandberg, vil nu tage sagen op med sin bestyrelse.

»Man kan diskutere det rimelige i at få fratrædelsesgodtgørelse, når man har ret til en tilbagegangsstilling. Der er ingen tvivl om, at det er lidt specielt, og det er noget, vi vil overveje meget nøje i bestyrelsen«, siger han.

Universitetet har 69 chefer ansat på åremålskontrakt. I de sidste fem år har universitetet udbetalt fratrædelsesbeløb på mellem 158.000 kr. og 538.900 kr. til 15 chefer, der ikke fratrådte.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden