Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Åremålskontrakter. Finansminister Bjarne Corydon gør op med fratrædelser til offentlige chefer, der ikke fratræder. Han opfordrer andreministerier til at følge trop.
Foto: SIMON FALS

Åremålskontrakter. Finansminister Bjarne Corydon gør op med fratrædelser til offentlige chefer, der ikke fratræder. Han opfordrer andreministerier til at følge trop.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Corydon stopper fratrædelsesfesten

Det er svært at »forklare og forsvare«, at chefer får fratrædelsesgodtgørelse, når de ikke fratræder, mener finansministeren, der nu vil begrænse brug af gyldne aftaler.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal være slut med, at topcheferne i Finansministeriet får hele eller halve millioner i fratrædelsesgodtgørelse, samtidig med at de fortsætter i jobbet.

Det har finansminister Bjarne Corydon (S) besluttet, og samtidig sender han et venligt, men bestemt brev til sine ministerkolleger med en opfordring til dem om, at de også fastlægger en klar politik for brugen af de gunstige chefaftaler.

»Vi kan ikke udstede et dekret til de andre ministerier om, at de ikke må betjene sig af de her ordninger, for det ville være brud på overenskomsten. Men vi beder dem udarbejde en politik og overveje, om de selv synes, det er en god idé«, siger Bjarne Corydon.

LÆS OGSÅ

»For vores eget hus bliver politikken, at det gør vi ikke mere. Vi udbetaler ikke fratrædelsesgodtgørelser til folk, der fortsætter i chefstillinger her i huset«.

Fast praksis
Baggrunden for ministerens indgreb er Politikens omtale af, at brugen af de dyre og for cheferne gunstige åremålsansættelser er blevet fordoblet i løbet af få år.

I dag er 1.300 personer i staten ansat på åremålsaftale, som i mange tilfælde giver både risikotillæg og jobgaranti og sikrer cheferne en betydelig fratrædelsesgodtgørelse, selv om de fortsætter i samme job eller får et andet. Det er, siger finansministeren, »vitterligt svært at forklare og forsvare«.

LÆS MERE

Han er tilhænger af, at staten bruger åremålsaftaler, så man ikke hænger på cheferne for tid og evighed, og hans eget ministerium har da også brugt ordningerne »i udstrakt grad«.

I dag er 71 chefer i Finansministeriet ansat på åremålsaftale, og i de seneste fem år har ministeriet 24 gange udbetalt fratrædelsesgodtgørelse til chefer, der er fortsat i samme job eller nyt job i ministeriet. Det har samlet kostet 6,8 millioner kroner, og den gennemsnitlige fratrædelsesgodtgørelse har været 284.000 kr. En vicedirektør har fået udbetalt det højeste beløb på 575.614 kr.

Vi kan godt se, at man politisk kan have et problem

Det er de statslige chefers fagforeninger, Akademikernes Centralorganisation (AC) og Djøf, som har fået forhandlet muligheden for fratrædelsesgodtgørelse ind i overenskomsten med staten. Det samme er sket i kommuner og regioner.

Det har udviklet sig til en fast praksis at give cheferne ret til fratrædelsesgodtgørelse, også når de ikke fratrådte.

Finansministeriet har i 2005, 2008, 2011 og 2013 stillet krav om en ændring af aftalen, men det har AC og Djøf afvist. De statslige arbejdsgivere har derfor forklaret, at de var nødt til at følge reglerne.

Godtgørelse kun en mulighed
Men på Aarhus Universitet nærlæste den nytiltrådte direktør Jørgen Jørgensen for tre år siden overenskomsten og fandt ud af, at staten ikke er forpligtet til at tilbyde fratrædelsesgodtgørelse. Det er kun en mulighed.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og universitetet indførte derfor den praksis, at cheferne ikke kan få fratrædelsesgodtgørelse, hvis de er sikret et job, efter at åremålsaftalen er udløbet.Det fik for tre uger siden Københavns Universitet til at gøre det samme. Finansministeren følger nu efter, og de andre ministerier får om kort tid et brev om at overveje sagen grundigt. Samtidig vil finansministeren udarbejde en analyse af, hvordan aftalerne bruges, og derefter tage en ny forhandling med AC og Djøf.

»Analysen skal give os et afsæt til at tage diskussionen på en mere robust facon denne gang«, siger Bjarne Corydon.

Konkurrencedygtig løn

Erik Jylling, der er formand for Akademikernes Centralorganisation, siger, at han er åben over for en forhandling. »Vi er indstillet på at gå i dialog om, hvordan man kan gøre tingene anderledes, for vi kan godt se, at man politisk kan have et problem«, siger han. AC advarer mod at gøre det offentlige til et lavtlønsområde. »Man er nødt til at have konkurrencedygtige løn- og arbejdsvilkår. Et af midlerne har været at bruge åremålsaftaler, men vi må medgive, at de er blevet brugt i langt større omfang, end det oprindeligt var meningen. Så der er grund til at gentænke konstruktionerne«, siger Erik Jylling.

LÆS LEDER Skatteministeriet, Miljøministeriet og Finansministeriet er de ministerier, der har flest åremålsansættelser og flest udbetalinger af fratrædelsesgodtgørelse til chefer, der ikke fratræder, viser de oplysninger, Politiken har indhentet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden