Lukning. FE-chef Thomas Ahrenkiel traf sidste år beslutningen om at lukke stationen på Bornholm.
Foto: FINN FRANDSEN

Lukning. FE-chef Thomas Ahrenkiel traf sidste år beslutningen om at lukke stationen på Bornholm.

Danmark

Spionvæsen taber formue på lyttepost

Forsvarets Efterretningstjeneste har solgt en bornholmsk aflytningscentral, der burde være lukket for år tilbage, lyder kritikken.

Danmark

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har ofret et ukendt millionbeløb på at holde liv i en bornholmsk lyttecentral fra koldkrigstiden, der lukkede i 2012 og nu er blevet solgt til en lokal entreprenør for blot 400.000 kroner.

Ifølge kritikere burde spionvæsenet for mange år siden have indset, at det ikke kunne svare sig at fortsætte overvågningen af Østersø-området fra stationen ved Dueodde. Alligevel er der blevet investeret i højhastighedsfibernet, serverrum og transformatoranlæg.

LÆS OGSÅ

FE’s nuværende chef, Thomas Ahrenkiel, bekræfter, at »bortset fra en beskeden del har det generelt ikke været muligt at genanvende investeringen«.

Han vil hverken be- eller afkræfte oplysninger om, at der inden for de seneste år er postet 23 millioner kr. i nyt teknisk udstyr, og dertil kommer langt større udgifter til driften af den nu nedlagte aflytningsstation.

»Gad vide, hvad de laver«
FE’s lyttestation ved Dueodde spillede frem til den kolde krigs afslutning omkring 1990 en nøglerolle i overvågningen af Warszawapagtens militære aktiviteter, hvilket skete i tæt samarbejde med det omstridte amerikanske National Security Agency (NSA).

Men allersenest i midten af 1990’erne stod det klart, at Østeuropa ikke udgjorde en alvorlig trussel længere, siger senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier, generalmajor Karsten Møller:

Men når stationen fik lov til at ligge så længe, har der sikkert været en del lokalpolitik involveret. Samtidig levede nogen i forsvaret videre i den kolde krig og var ikke overbeviste om, at den var slut

»De russiske styrker var i en sørgelig forfatning, Warszawapagten var brudt sammen, og Østersø-flåden lå nærmest og rustede op. Men når stationen fik lov til at ligge så længe, har der sikkert været en del lokalpolitik involveret. Samtidig levede nogen i forsvaret videre i den kolde krig og var ikke overbeviste om, at den var slut«.

Politiken har talt med flere tidligere ansatte i efterretningsvæsenet, der ikke forstår prioriteringen.

Leif Walther, der var overværkfører gennem 39 år på stationen ved Dueodde, betegner sine sidste arbejdsår frem til 2000 som forholdsvis »meningsløse«, men det er altid »svært at skifte spor, før man bliver tvunget til det«:

»De færreste har vel lyst til at hugge grenen over, de selv sidder på«, siger han.

En central skikkelse i efterretningstjenestens historie har tit tænkt for sig selv: »Gad vide, hvad de laver derovre? De må lave noget, men jeg ved bare ikke hvad«, som kilden udtrykker det.

17 medarbejdere mistede jobbet

FE-chefen Thomas Ahrenkiel traf sidste år beslutningen om at lukke stationen på Bornholm, der kostede 17 medarbejdere deres stilling.

Spionchefen vil ikke lade sig interviewe om sagen, men i en skriftlig kommentar udtaler han, at FE så »et behov for at foretage en række omprioriteringer«.

Samtidig var det vigtigt, at »styrke indhentningen inden for de områder, der vurderes at være mest relevante for Danmarks sikkerhed«. De nærmeste til at redegøre for millioninvesteringerne er hans to forgængere, kontreadmiralerne Jørn Olesen og Finn Hansen.

LÆS OGSÅ

Men ingen af de tidligere FE-chefer vil kommentere beslutningen, for det er et »helligt princip«, at man ikke udtaler sig, når man først har forladt den hemmelige udenrigstjeneste, der har en årlig bevilling på knap 600 millioner kroner.

Til gengæld forsvarer lederen af stationen frem til 2010, Preben Vadstrup, at overvågningen fortsatte på Bornholm med en »meget kraftig decimering af de ansatte«:

»Som gammel militærmand ser man selvfølgelig anderledes på sagen. Jeg mente nok, at der stadig var brug for vurderingen til forsvaret, herunder blandt andet truslen fra øst. Ellers ville vi ikke have arbejdet så forbandet hårdt for at få stationen moderniseret«.

Hidtil har det været ukendt, hvem der har købt lyttestationen, men ingeniør Lasse Steen Jepsen oplyser nu at være repræsentant for ejeren bag projektet.

Planen er at omdanne stationens moderne faciliteter til en it-virksomhed.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce