Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Opholdstilladelse. Det er Justitsministeriet, der behandler ansøgninger om humanitær opholdstilladelse, og justitsminister Morten Bødskov (S) forsikrer, at sagerne bliver behandlet »helt efter reglerne«
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Opholdstilladelse. Det er Justitsministeriet, der behandler ansøgninger om humanitær opholdstilladelse, og justitsminister Morten Bødskov (S) forsikrer, at sagerne bliver behandlet »helt efter reglerne«

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rapport: Medieomtale skaffer asylansøgere ophold

Justitsministeriet giver få humanitært ophold. Men ifølge en ny undersøgelse kan pressen bane vejen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Normalt er chancerne for at få humanitært ophold i Danmark minimale. Men hvis medierne fatter interesse for en sag, ser det ud til at have betydning for myndighedernes villighed til at gøre en undtagelse.

I en rapport har organisationen Refugees Welcome undersøgt en stribe afgørelser, hvor der både er givet afslag og tilladelser til afviste asylansøgere.

Konklusionen er, at omtale hjælper: »Der er mange eksempler på, at afviste personer alligevel har fået ophold, efter at sagen har været præsenteret i medierne«, står der i rapporten.

Mediernes indflydelse Refugees Welcome, tidligere kendt som Flygtninge Under Jorden, nævner sagen om en 25-årig retarderet afghaner, der i 2008 kom til Danmark.

I første omgang stod han til udvisning, men efter at flere medier havde beskrevet hans historie, fik han alligevel opholdstilladelse. I 2012 gav Justitsministeriet også hans mor og brødre lov til at blive.

Et andet eksempel handler om en 72-årig dement iraker, der gemte sig i Brorsons Kirke på Nørrebro.

Da politiet havde ryddet kirken, blev han fængslet med henblik på udsendelse. Men efter at sagen fik prædikat som noget, der »nærmer sig grusom og umenneskelig behandling«, kom Justitsministeriet på andre tanker. I 2010 fik irakeren og hans kone opholdstilladelse.

Michala Bendixen fra Refugees Welcome har ikke fundet holdepunkter for, at der var kommet nye oplysninger, og derfor ser hun ingen andre forklaringer på tilladelserne end mediernes indflydelse.»Det er selvfølgelig glædeligt for de pågældende mennesker, men ikke særlig betryggende for retssikkerheden. Problemet er, at det bliver tilfældigt, hvem der får humanitært ophold. Det bliver dem, der har gode forbindelser. Medierne burde vende tilbage og spørge myndighederne, hvorfor den enkelte sag er blevet ændret, men ikke den generelle praksis«, siger Michala Bendixen. Hun har svært ved at bevise, hvorfor myndighederne ændrer holdning, men »de færreste bryder sig om at fremstå umenneskeligt barske«.

Ny chance til familie fra Kosova
Billedet bekræftes af andre, der beskæftiger sig med spørgsmålet. Advokat Bjarne Overmark er advokat for en kosovaalbansk familie, der netop har fået genoptaget deres sag efter omtale i TV 2 og Politiken.

Egentlig skulle familien være rejst i torsdags, men dagen inden ringede Udlændingestyrelsen og fortalte, at de alligevel måtte blive i landet, mens deres klagesag behandles.

»Jeg er ikke i tvivl om, at tv-indslagene og avisartiklerne har haft en afgørende betydning. Det er godt for familien, men synd for de ansøgere, der ikke er i stand til at mobilisere en vognborg omkring sig. Jeg har oplevet mange gange, at pressens interesse for en sag kan ændre resultatet«, siger Bjarne Overmark, men understreger, at kosovaalbanernes klage er saglig, fordi der aldrig er taget højde for børnenes tarv.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bødskov: Reglerne altid bliver fulgt

Ifølge seniorforsker Thomas Gammeltoft-Hansen fra Dansk Institut for Internationale Studier er det både godt og skidt, at myndighederne ændrer afgørelser efter medieomtale. »Hvis det er udtryk for, at de er blevet opmærksomme på en fejl og derfor tager sagen op til fornyet overvejelse, er det selvfølgelig positivt. Men hvis det er en måde at få ubehagelige enkeltsager til at gå væk på og undgå en principiel diskussion om huller i de gældende regler, er det langt mere problematisk«, siger han. Det er Justitsministeriet, der behandler ansøgninger om humanitær opholdstilladelse, og justitsminister Morten Bødskov (S) forsikrer, at sagerne bliver behandlet »helt efter reglerne«.LÆS OGSÅ »Det gælder naturligvis også, hvis sagerne har været omtalt i medierne. Der kan selvfølgelig komme nye oplysninger frem, der medfører, at sager genoptages og i nogle tilfælde får en anden afgørelse, men det ændrer ikke ved, at reglerne altid bliver fulgt«, skriver han i en kommentar uden at ville forholde sig til de to nævnte sager. Formand for Integrationsudvalget Trine Bramsen (S) vil ikke ud med, om hun kender sagerne, men rapporten giver hende ikke »grund til at tvivle på, at det er lovgivning og ikke medierne, der er udgangspunkt for afgørelserne«:»Selvfølgelig kan medarbejdere begå fejl, eller der kan komme nye oplysninger til, så en afgørelse må laves om. Men udgangspunktet for, om nogen får ophold, er vores lovgivning og intet andet«, siger hun.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden