Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Statsbesøg. Kinas daværende præsident Hu Jintao blev taget godt imod da han landede i Københavns Lufthavn tilbage i 2012. Arkivfoto: Finn Frandsen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: Politiets optræden i Tibet-sag er betændt

Den er udtryk for en utrolig uheldig kultur hos politiet, og det er ikke noget nyt problem, siger professor i strafferet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Professor i strafferet Gorm Toftegaard Nielsen langer kraftigt ud efter det, han betegner som en særdeles uheldig kultur i ledelsen af Københavns Politi. Det sker oven på Justitsminister Søren Pinds (V) beslutning om at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal kulegrave sagen om politiets håndtering af demonstrationer i forbindelse med kinesiske statsbesøg.

LÆS OGSÅ

Politiet er under voldsom anklage for af hensyn til det kinesiske statsoverhoved at have tilsidesat borgernes grundlovssikrede ret til at ytre sig, demonstrere og vifte med det tibetanske flag. »Alle kan se nu, at der er sket noget her, som overhovedet ikke er acceptabelt i en retsstat som vores«, siger Gorm Toftegaard Nielsen.

Justitsministeren oplyste i går, at han er blevet gjort bekendt med en såkaldt operationsbefaling af 13. juni 2012 fra Københavns Politi, hvoraf det fremgår, at demonstrerende borgere ikke måtte kunne ses af præsidenten.

Jeg kan bare se, at det, som foregår nu, udstiller en særdeles uheldig kultur i dele af politiet

Operationsbefalingen, som er helt central for forståelsen af politiets optræden under statsbesøget, er imidlertid aldrig indgået i Københavns Politis besvarelser af spørgsmål fra Justitsministeriet og Folketingets Retsudvalg siden 2012.

Ifølge Søren Pind har forløbet resulteret i, at Folketinget »igennem længere tid er bibragt oplysninger, som nu ser ud til at være urigtige«.

Professor Gorm Toftegaard Nielsen mener, at årsagen til hemmeligholdelsen af operationsbefalingen skal findes i en særlig kultur hos politiet.

»Man mener, at man kan tillade sig at vildlede de ansvarlige myndigheder. Jeg aner ikke, hvem der har gjort det, jeg kan bare se, at det, som foregår nu, udstiller en særdeles uheldig kultur i dele af politiet«, siger han.

Ikke første gang, politiet vildleder

Dernæst, påpeger professoren, har politiet vildledt om et kraftigt indgreb i ytringsfriheden.

»Det, som er betændt, er, at det her ikke er en lille detalje. Det her handler om, hvordan vi skal håndtere stormagter i forhold til ytringsfriheden«, siger han.

LÆS OGSÅ

Direktør i Justitia Jacob Mchangama hæfter sig ved, at det ikke er første gang, at politiet vildleder.

»Jeg har skrevet om andre sager, hvor politiet har løjet. Det drejer sig eksempelvis om grønlændersagen, COP15-sagen og magtanvendelsessagen. Der er altså efterhånden en række sager, som viser, at politiet vildleder og i nogle tilfælde har løjet i sager, hvor de kan komme til at tage sig dårligt ud, og det synes jeg er alvorligt«, siger han.

Justitsministeriet skal nu udarbejde et kommissorium for undersøgelseskommissionen, men ifølge Søren Pind skal alle dele af »det samlede begivenhedsforløb i sagen« klarlægges.

Jeg tror måske også, at man fra politisk hold har modvilje mod at lægge sig ud med politiet

Modtog politiet en politisk ordre? Var det PET, som påvirkede Københavns Politi, eller handlede kredsen på egen hånd og forsøger nu at dække over det?

Morten Bødskov (S), som var justitsminister på det pågældende tidspunkt i 2012, afviser at have kendskab til Københavns Politis operationsbefaling: »Det er ikke noget, jeg har hørt om tidligere, og jeg sidder tilbage med lige så mange spørgsmål som alle andre. Derfor synes jeg også, at det er helt rigtigt at nedsætte en kommission, for det handler om vigtige demokratiske principper«, siger han.

Både Udenrigsministeriet og Statsministeriet har i et svar til Retsudvalget i december 2014 afvist at have givet konkrete anvisninger til politiet om håndtering af statsbesøget.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ikke et nyt problem

Professor Gorm Toftegaard Nielsen mener, at urigtige oplysninger fra politiet ikke er noget nyt problem.

»Efter min mening ligger de, som de har redt. Det har i årtier været et problem. Det er der bare ikke så mange i systemet, der vil sige. Men jeg har da selv haft afhøringer af politifolk i det gamle politiklagesystem, og der vidste vi da alle sammen, at problemet var, at vi har et politi, som er utrolig gode til at se med det ene øje, når borgere laver fejl, men når der er blevet spurgt om deres kollegaer, har de ikke set noget. Og de har ikke vidst, hvem der har gjort det. Så derfor kan man sige, at det her er et produkt af en forkert kultur«, siger han.

Gorm Toftegaard Nielsen har været anklager i politiet i 9 år, ligesom han sad i det udvalg, som skrev politiloven og loven om Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Direktør Jacob Machangama hæfter sig ved, at politikere ofte ønsker at beskytte politiet: »Jeg tror måske også, at man fra politisk hold har modvilje mod at lægge sig ud med politiet. Men en sag som denne skal have nogle konsekvenser for de ansvarlige. Det er så en meget god måde at statuere på, at vi ikke vil acceptere det, når vi finder frem til, hvordan det her er foregået«, siger han.

Politiken har forgæves forsøgt at få kommentarer fra Johan Reimann, der i 2012 var politidirektør i København i 2012, nuværende politidirektør Thorkild Fogde, rigspolitichefen, PET samt Politiforbundet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden