Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Michael Stub (arkiv)
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ledende politifolk er blevet flyttet efter Tibet-sag

Rigspolitiet bekræfter rokade af to topfolk til andre politikredse. Forsvarer kalder forflyttelsen fuldstændig uacceptabel.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To medarbejdere fra Københavns Politi blev med virkning fra i går midlertidigt udstationeret til to andre politikredse. Den ene skal fremover gøre tjeneste i Københavns Vestegns Politi, mens den anden er blevet forflyttet til Nordsjællands Politi.

Rigspolitiet bekræfter flytningen af de to mand, men har derudover ingen yderligere kommentarer.

»Vi kan ikke sige noget om baggrunden«, siger Thomas Kristensen, kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet.

Højtstående politifolk

Ifølge Politikens oplysninger er der imidlertid tale om en politikommissær og en vicepolitiinspektør, som begge har optrådt med vidneforklaringer i byretten om politiets indgreb med demonstrationsfriheden i København under den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i 2012.

Efter landsrettens afgørelse blev de to højtstående politifolk anmeldt til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, af advokat Claus Bonnez, for at lyve i retten. Advokaten repræsenterer borgere, som har demonstreret mod præsidentbesøget.

»Ikke nok med, at de har vidnet falsk. De har også vidnet på en måde, så mine klienter skulle sættes i et dårligt lys. Det kunne i princippet føre til, at mine klienter risikerede flere års fængsel«, mener han.

Ingen instrukser fra oven

Advokaten har peget på nogle af de udtalelser, som politilederne ifølge retsbogen kom med under retssagen. Blandt andet sagde vicepolitiinspektøren:

»Der var ikke nogen instrukser fra overordnet side om, at personer, der stod med tibetanske flag, skulle fratages disse«.

Dette er kommet til at stå i kontrast med nogle hidtil hemmeligholdte citater, som justitsminister Søren Pind (V) i sidste uge kunne fremlægge fra en såkaldt operationsbefaling i Københavns Politi, som utvetydigt fastslår, at borgere, som demonstrerede og viftede med Tibet-flag, ikke måtte ses af den kinesiske statsleder.

Uacceptabel overreaktion

Selv om Rigspolitiet ikke vil angive baggrunden for at flytte de to ledende politifolk, mener kilder, som Politiken har talt med, at forflyttelsen er en reaktion på anmeldelsen til DUP.

Advokat Torben Koch bekræfter, at han skal repræsentere de to politifolk, og han er på forhånd stærkt skeptisk overfor Rigspolitiets forflyttelse.

»Under det forbehold, at der er tale om de to personer, som jeg ved, er blevet anmeldt af advokat Claus Bonnez, hvilket der næppe er nogen tvivl om, at det er, så mener jeg, at grundlaget, som en foreløbig disciplinær reaktion på, at de er blevet anmeldt, er meget, meget præmaturt. Det er en fuldstændig uacceptabel overreaktion fra Rigspolitiets side«, siger han.

Advokaten skal nu have det første egentlige møde med sine klienter.

Skal undersøges af DUP

Den Uafhængige Politiklagemyndighed vil i sin kommende afdækning af Københavns Politis samlede håndtering af statsbesøget i 2012 se på de to anmeldelser for falsk vidneforklaring, bekræfter direktør Kirsten Dyrman.

»De vil selvfølgelig også indgå i vores efterforskning. Vidneforklaringerne ville have indgået uanset hvad, for hvis vi undervejs var stødt på noget, som viste, at der var afgivet forkerte oplysninger, og det samme var blevet omtalt i retten, jamen, så var der dermed skabt en mistanke om falsk forklaring for retten. Nu modtog vi så anmeldelsen mandag formiddag«, siger hun.

Formelt har Kirsten Dyrman også afgjort, at der i det materiale, som blev indleveret til DUP fra politidirektør Thorkild Fogde i København i sidste uge, er tilstrækkeligt grundlag til en efterforskning af, hvorvidt politiansatte i Københavns Politi har begået strafbare forhold i forbindelse med forløbet efter de tre kinesiske statsbesøg i 2012, 2013 og 2014.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Urigtige oplysninger

Besøgene har dannet baggrund for en lind strøm af folketingsspørgsmål og andre forespørgsler til Københavns Polititis om håndteringen af besøgene.

»Det er ikke vores opgave at efterforske i selve det polititaktisk grundlag, og hvorfor man ledte demonstranter, som man gjorde. Vores opgave er at finde ud af, om der i forløbet efter er foregået noget strafbart«, siger hun.

Her er det centrale spørgsmål, hvorvidt der er videregivet de rigtige oplysninger til Folketingets Retsudvalg.

»Vi skal efterforske, om den enkelte, konkrete politiansatte har handlet på en sådan måde, at der er tale om pligtforsømmelse. At man simpelthen ikke har videregivet rigtige oplysninger«, siger Kirsten Dyrman.

Der er tale om den hidtil største efterforskningsopgave i DUPs historie, der vil munde ud i en redegørelse til statsadvokaten, som herefter skal træffe afgørelse om, hvorvidt der skal indledes en egentlig retssag.

( I en tidligere version fremgik det, at to omrokerede politifolk havde afgivet forklaring i Tibet-sagen i landsretten. Det var faktisk i byretten, og det er nu rettet i denne version. red)

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden