Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen (arkiv)
Foto: Peter Hove Olesen (arkiv)

Fanger. Forsvaret har hemmeligholdt omstændighederne omkring ulovlig overdragelse af 12 fanger i Irak i 2004-07.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Officerer: Vi kræver besked om fanger i Irak

Militære chefer for de danske soldater i Irak og militærjurister afviser kendskab til ulovlig udlevering af fanger til irakiske myndigheder. De vil nu have svar.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere militærjurister og militære chefer, der ledede de danske soldater i Irak, kræver nu at få klar besked om omstændighederne ved 12 fangers ulovlige overdragelse til irakiske myndigheder.

De føler sig mistænkeliggjort og afviser, at de har medvirket til at overdrage fanger til det lokale politi, hvor de tilbageholdte irakere risikerede mishandling og dødsstraf for selv mindre forbrydelser som tyveri og røveri.

»Jeg vil rigtig gerne have det her afklaret, både for min egen og for mine kollegaers skyld. Det er simpelthen personligt ubehageligt med de her uudtalte mistanker, der nu hviler over os. Vi stod dernede, og vi mener, at vi har overholdt alle reglerne, og så kommer sådan en mistanke, som vi ikke kan få afgjort, hvad egentlig indeholder«, siger Heidi Steffensen Güntelberg, der var militærjurist på hold 6 i efteråret 2005.

Eftermæle

Hendes kollega Kenneth Ø. Buhl var militærjurist på hold 4 fra august 2004 til februar 2005. Ifølge Politikens oplysninger fandt forsvarets interne undersøgelsesgruppe – Task Force Irak – hovedparten af de ulovlige fangeoverdragelser på hold 4, men Kenneth Ø. Buhl siger, at han ikke har kendskab til overleveringer.

Han er vred over, at undersøgelsesgruppen aldrig har henvendt sig til ham med sin mistanke.

»Det krænker min faglige integritet og stolthed, at nogen sætter spørgsmålstegn ved det i dag. Det vil stå som en slags gravskrift over mit eftermæle. Det er ikke nogen god fornemmelse«, siger militærjuristen, der gerne ser hele sagskomplekset undersøgt grundigt.

Forsvaret har hele tiden hemmeligholdt omstændighederne ved de 12 ulovlige fangeoverdragelser til de berygtede irakiske politistationer og fængsler, hvor fanger risikerede mishandling og tortur – og deres skæbne er i dag ukendt. Egentlig skulle kommissionen for Irak og Afghanistan have undersøgt sagen, men den blev lukket af den nye V-regering.

Forbuddet mod udlevering blev indført i sommeren 2004, da Irak indførte dødsstraf for selv mindre forseelser som tyveri og røveri. Det betød, at danske soldater ikke længere måtte udlevere fanger til irakerne, fordi det ville være et brud på Danmarks internationale forpligtelser i forhold til menneskerettigheder.

Men det skete altså alligevel.

Patruljerapporter

Forsvarets interne undersøgelsesgruppe fandt frem til de hidtil oplyste 12 ulovlige danske overdragelser ved at nærstudere detaljerne i især patruljerapporter, der var blevet sendt hjem til Danmark fra Irak i arkivkasser, erfarer Politiken.

Rapporterne indeholdt danske patruljers beskrivelser af episoder ved vejspærringer og husundersøgelser i det sydlige Irak fra sommeren 2004 og frem til den danske styrkes tilbagetrækning i 2007. Men i modsætning til rapporter højere oppe i det militære hierarki blev patruljerapporter ikke systematisk arkiveret – og langt de fleste er forsvundet i dag. Derfor kan der ulovligt være overdraget flere irakiske fanger til de berygtede irakiske fængsler end hidtil kendt.

Spørgsmålet er nu, hvornår de 12 fangeoverdragelser, som forsvaret kender til, skete, og hvem der er ansvarlig?

Det her stiller også forsvarets troværdighed i befolkningen på spil

Så længe forsvarets ledelse holder denne viden hemmelig, står 7 bataljonschefer og 7 militærjurister fra hold 3 til og med hold 9 med en potentielt ubehagelig anklage hængende over hovedet.

Nu er sagen overdraget til forsvarets uafhængige anklagemyndighed, Auditørkorpset, men det kan ende med, at sagen bliver henlagt på grund af forældelse, og så kommer resultatet af undersøgelsen ikke frem.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fangeoverførslerne skete i perioden 2004-07, og forældelsesfristen for den type ulovligheder er normalt 5 år. Det kan betyde, at sagens indhold aldrig bliver kendt af offentligheden.

Politiken har talt med samtlige militærchefer og militærjurister på holdene, der var i Irak fra 2004 til 07.

Flere ønsker ikke at udtale sig til citat, men alle afviser at kende til de ulovlige fangeoverførsler.

Troværdighed på spil

Oberstløjtnant Per Henrik Mikkelsen fra Forsvarsakademiet vil dog gerne citeres. Han var militær chef for de danske soldater fra august 2006 til februar 07. Han kan ikke genkende, at der skete den type overleveringer på hans hold.

»På det tidspunkt var man så nervøs for det, at det gjorde vi slet ikke. Hvis der er nogen, der har en ekstremt høj retfærdighedssans, er det officerer. Det er utilfredsstillende, at det ikke er afklaret. Dels er jeg personligt under mistanke, men det her stiller også forsvarets troværdighed i befolkningen på spil. Når forsvaret undersøger sig selv og ikke kommer frem til et resultat, er det skidt«, siger han og tilføjer:

»Personligt synes jeg, at det er ærgerligt, at man har lukket Irakkommissionen. Jeg ved godt, at der har været lidt politisk drilleri med i spillet også, men principielt må vi få afdækket tingene, når vi har været udsendt«, siger oberstløjtnant Per Henrik Mikkelsen.

Kollektiv mistanke

Regeringen lukkede kommissionen med den begrundelse, at alt var undersøgt. Men de uafklarede mistanker fik Hovedorganisationen af Danske Officerer i Danmark (HOD) til at beklage beslutningen om ikke at undersøge de juridiske forhold omkring Danmarks fangehåndtering og overholdelse af konventionerne.

»Der svæver nu en kollektiv mistanke over alle disse officerer og jurister, og det er ikke på nogen måde rimeligt. Derfor skal det her undersøges til bunds. Det drejer sig om mine medlemmers retssikkerhed. Hvis der ikke sker mere, vil offentligheden stå tilbage med en fornemmelse af, at der nok var noget om sagen«, siger HOD’s formand, Niels Tønning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis Auditørkorpset ender med at erklære, at sagen er forældet, vil Niels Tønning foreslå, at forsvarsministeren under alle omstændigheder fremlægger undersøgelsen.

Forsvarschef Peter Bartram skriver i en mail, at han ikke har hørt om skuffelse og vrede blandt de udsendte officerer.

»Jeg kan ikke genkende dette billede på baggrund af de samtaler, som jeg har haft med tidligere bataljonschefer. De har udtrykt tilfredshed med, at Forsvarets Auditørkorps nu undersøger, om der er grundlag for en efterforskning«, skriver Peter Bartram.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden