Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Brand. Det var her ved Islamisk Trossamfunds lokaler i København, at manden satte ild på den 16. august i år. Kort efter blev han anholdt. Han har erkendt, at det var ham, der gjorde det. (arkivfoto)
Foto: FINN FRANDSEN

Brand. Det var her ved Islamisk Trossamfunds lokaler i København, at manden satte ild på den 16. august i år. Kort efter blev han anholdt. Han har erkendt, at det var ham, der gjorde det. (arkivfoto)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Brandstifter forstår stadig ikke helt, hvad han har gjort

Motivet bag ildspåsættelsen hos Islamisk Trossamfund er ukendt. Gerningsmandens sygdom bliver undersøgt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En 34-årig mand, der har erkendt, at han satte ild til Islamisk Trossamfunds lokaler, har efter to måneders intensiv medicinsk behandling mod sindssygdom fået det bedre. Han er varetægtsfængslet på den retspsykiatriske afdeling i Glostrup og er ikke længere spændt fast til sin seng med et bælte. Men han er stadig ikke helt klar over, hvad han har gjort.

Det oplyser hans forsvarsadvokat Knud Meden, der talte med sin klient i fredags.

»Mit indtryk af ham er, at han er ret uforstående over for, hvad der er sket. Han er ikke glad for, hvad han har gjort, så på den måde kan man godt sige, at han angrer sin handling. Men han forstår det ikke rigtigt. Og han er nervøs for, hvad der kommer til at ske med ham. Generelt set har han dog fået det bedre«, siger Knud Meden.

Den 34-årige mand er kendt i det psykiatriske behandlingssystem og har været indlagt adskillige gange, ligesom han for nogle år siden modtog en dom til behandling for omfattende hærværk på en stribe butikker og beboelsesejendomme. Han blev også dømt for at have sparket en liggende kvinde på en psykiatrisk afdeling.

To uger inden han den 16. august satte ild til Islamisk Trossamfund, var han holdt op med at tage medicin mod skizofreni og psykoser. Overvågningskameraer afslørede, at manden købte en dunk med to liter benzin på en tankstation lige over for adressen umiddelbart inden ildspåsættelsen. På hans bopæl fandt politiet ligeledes et par sko, der lugtede af benzin.

LÆS ARTIKEL

Han blev anholdt få timer efter ildspåsættelsen, efter at vidner havde set ham stå foran trossamfundets lokaler på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter og hælde benzin ud over vinduet og vinduets gitter, hvorefter han antændte væsken.

Efter anholdelsen blev han sigtet for ildspåsættelse og varetægtsfængslet på en lukket psykiatrisk afdeling i Bispebjerg.

Den sigtede skal mentalundersøges

Gennem flere uger var han så psykotisk, at han lå spændt fast i bælte stort set døgnet rundt, da lægerne vurderede, at han var til fare for sine omgivelser.

Efter ildspåsættelsen begyndte en debat i medierne om, hvorvidt brandstiftelsen skulle betragtes som en terrorhandling. Men Københavns Politi manede dog til besindighed og sagde, at intet i efterforskningen pegede i den retning. Imidlertid står mandens motiv fortsat uklart.

Ifølge Politikens oplysninger blev han i dagene op til ildspåsættelsen set gå rundt i kvarteret omkring trossamfundets lokaler, selv om han bor langt derfra.

»Han er mere rolig nu, fordi han får psykofarmaka, men han går ikke rigtig ind i, hvorfor han gjorde det. Når jeg fortæller ham, hvad der skete, svarer han blot: 'Jeg forstår det ikke', så motivet er ikke noget, jeg forfølger i vores samtaler. Det vil tids nok komme frem. Politiet, dommeren og alle mulige andre vil spørge ham: 'Hvorfor?'«, siger advokat Knud Meden.

LÆS ARTIKEL

Den sigtede skal nu mentalundersøges. Det foregår på Retspsykiatrisk Klinik i København, hvor en retspsykiater på baggrund af en række samtaler, observationer og skriftligt materiale fra sagen skal vurdere karakteren af mandens sindssygdom. Denne undersøgelse går i gang om et par uger og ventes at tage en måned. Mentalundersøgelsen skal bruges i retssagen, hvor det skal afgøres, om manden var utilregnelig i gerningsøjeblikket.

I så fald bliver han dømt til behandling i stedet for at få en fængselsstraf.

Knud Meden forventer, at sagen bliver afgjort i begyndelsen af næste år.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden