Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Gensyn. Kenyansk tv viser her den første genforening mellem Ann Wanjiku (i midten) og hendes datter, som hun siger blev væk under en bustur.

Gensyn. Kenyansk tv viser her den første genforening mellem Ann Wanjiku (i midten) og hendes datter, som hun siger blev væk under en bustur.

Danmark

Efter DNA-test: Kenyansk kvinde vil have sit bortadopterede barn tilbage

Dansk familie venter på 2. måned på afgørelse i deres adoptionssag, hvor den biologiske mor kræver sit barn tilbage.

Danmark

DNA-prøven viser med 99,99 procent sikkerhed, at kenyanske Ann Wanjiku er den biologiske mor til den fire-årige pige Blessing, som danske Jeppe og Matilde Ekstrøm gennem fem måneder passede og troede skulle være deres datter.

Dermed svinder håber for den danske familie, der er blevet fanget i et adoptionsmareridt i det afrikanske land.

Den 21. august måtte de aflevere Blessing til de kenyanske myndigheder, fordi Ann Wanjiku stod frem og hævdede, at pigen var hendes forsvundne datter, som var blevet væk fra hende under en bustur i hjembyen Nakuru for et år siden.

»Jeg havde givet op og vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg har ledt efter hende i al denne tid, uden at nogen hjalp mig«, har en lykkelig og lettet Ann Wanjiku sagt til kenyansk tv, da hun fik sin forsvundne datter at se for første gang.

Hvis der er en biologisk mor, som slet ikke ønsker at bortadoptere sit barn, så er det jo ulykkeligt allerede dér

Nu er alle tre børn midlertidigt anbragt på et hemmeligt børnehjem, mens de kenyanske domstole overvejer sagen. Der er allerede holdt fire retsmøder, og torsdag blev en afgørelse endnu en gang udskudt og et nyt retsmøde fastsat til 23. oktober. Imens kan familien ikke gøre andet end at vente sammen med to svenske familier i lignende situation.

Den danske adoptionsorganisation DIA (Danish International Adoptions) lod familien rejse til Kenya i foråret for at gennemføre den meget langvarige kenyanske adoptionsproces, på trods af at landet netop havde varslet et stop for internationale adoptioner. Også den danske tilsynsmyndighed Ankestyrelsen gav grønt lys.

»DIA fortsætter med at støtte familierne på stedet. Vi har løbende haft medarbejdere udstationeret i Nairobi«, skriver bureauet i sin seneste opdatering. Også Ankestyrelsen har haft en psykolog med adoptionsekspertise i Kenya for at støtte familien.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann-Jensen (V), som har ansvar for adoptionsområdet, er løbende blevet orienteret om sagen, siger hun til Politiken. Og selv om hun har den dybeste medfølelse med de danske forældre ser hun samtidig sagen som et udtryk for, at Kenya vil sikre sig mod ulovlige adoptioner.

»Det er ikke en ønskelig situation for nogen, men hvis det viser sig, at der er en biologisk mor, som slet ikke ønsker at bortadoptere sit barn, så er det jo ulykkeligt allerede dér«, siger hun.

I en række sager fra bl.a. Etiopien kom det i 2012-14 frem, at de biologiske familier var blevet narret og lokket til at bortadoptere deres børn uden at forstå, hvad adoptionen indebar.

»Sagen er udtryk for, at de lande, vi samarbejder med, som Kenya og Etiopien, stopper op og gerne vil forbedre deres processer. Lige nu og her i den konkrete sag har det nogle menneskelige omkostninger, men adoption er et område, hvor hvor man er nødt til at have et køligt analyserende overblik samtidig med at man har et varmt hjerte«, siger hun.

Den danske familie i Kenya har ikke ønsket at tale med Politiken. I de to sager med børn, der skulle adopteres af svenske familier, var der DNA-match med en biologisk mor i den ene sag, mens der ikke var match mellem en bedstemor og barnet i den anden sag, hvor familien derfor stadig spås en god chance for at få barnet med til Sverige..

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce