Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
HJÆLP. Livslinien forventer at modtage omkring 5000 natlige opkald om året.
Foto: LARS JUST (arkiv)

HJÆLP. Livslinien forventer at modtage omkring 5000 natlige opkald om året.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Satspuljemidler fordelt: Livslinien kan alligevel holde åbent om natten

Selvom Livslinien har fået penge til natåbningen, er det et lavere beløb end før.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kunne have kostet menneskeliv, hvis den varslede nattelukning af telefonrådgivningen Livslinien var blevet til virkelighed.

Men efter at Satspuljeaftalen i Sundheds-og Ældreministeriet i weekenden blev forhandlet på plads, ser det ud til at Livsliniens natterådgivning til selvmordstruede fortsat kan holde åbent i de mørke timer.

I aftalen gives der fem millioner kroner til natåbningen af telefonrådgivningen.

BAGGRUND

Bevillingen til Livslinien kommer, efter at sundheds -og ældreminister Sophie Løhde (V) kom i modvind, da regeringen i sit forslag til næste års finanslov havde fjernet fire millioner kroner, der skulle sikre natåbent hos telefonrådgivningen.

Lavere beløb end lovet

De fem millioner kroner, som netop er blevet forhandlet på plads i Satspujlen, er givet til, at Livslinien kan holde telefonerne natåbent i fire år frem til slutningen af 2019.

Og selv om det glæder Livsliniens direktør, Jeppe Kristen Toft, at man har fundet penge til natåbningen af telefonerne, ærgrer det ham, at telefonrådgivningen har fået færre penge fra Satspuljemidlerne, end organisationen var lovet i Finansloven 2015.

»Desværre rækker de fem millioner ikke helt til natteåbningen i fire år. Så må vi finde resten af pengene i vores daglige drift. For telefonerne skal holdes åbne om natten. Det er en nødvendighed«.

Livslinien har fra Satspuljemidlerne fået bevillget 83.333 kroner mindre om året, end det var aftalt i Finansloven 2015.

»Den nye aftale betyder, at vi får færre penge til driften af natåbningen om året. Det giver selvfølgelig nogle udfordringer, men dem skal vi nok få løst«, siger Jeppe Kristen Toft.

Kritik af Sophie Løhde

Sagen startede, da det kom frem, at regeringen i sit forslag til næste års finanslov havde skåret en ellers lovet bevilling til natåbningen væk. Det gjorde, at Livslinien meldte ud, at de blev nødt til at lukke rådgivningen om natten.

Som kommentar hertil henviste Sophie Løhde til den allerede bevilligede statsstøtte af fondens daglige drift. Hun opfordrede ellers rådgivningslinjen til at søge private midler.

På baggrund af de kommentarer valgte Livsliniens tidligere bestyrelsesformand Morten Thomsen at trække sig fra posten.

Også politisk skabte sagen debat, og kort efter Sophie Løhdes kommentarer til Politiken tog flere partier afstand fra fjernelsen af pengene til Livslinien. Både SF, Konservative, Liberal Alliance og DF mente, at Livslinien skulle bevilliges penge til natåbningen.

Det fik Sophie Løhde til at skrive på sin Facebookprofil, at, »Jeg har noteret mig, at flere af Folketingets partier er indstillet på at bevilge flere penge, udover de 6 millioner kr. vi i regeringen har sat af i vores finanslovsforslag, til Livslinien«.

Kort efter skrev hun denne kommentar på Twitter.

Tidligere formand kommer ikke tilbage

Det har nu vist sig, at partierne i Satspulje-forhandlingerne var enige, da alle folketingets partier undtagen Enhedslisten lørdag indgik Satspuljeaftalen.

På trods af det vender Livsliniens stifter og tidligere bestyrelsesformand ikke tilbage til posten som bestyrelsesformand.

»Det er klart, at jeg har gjort mig mine overvejelser, når jeg har dedikeret så meget af mit liv til Livslinien. Men vi har valgt at lave en klar politisk udmelding, da jeg trådte af, og den står jeg ved«, siger Morten Thomsen.

Der er blevet afsat 874,2 millioner fra satspuljemidlerne til Sundheds-og ældreområdet fra 2016 til 2019.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden