Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bange. Stine Nygaards mor kan passe sine børnebørn om aftenen, hvis forældrene skal ud. Stine Nygaard er nemlig ikke meget for, at børnene kommer udenfor efter mørkets - og bandernes - frembrud.
Foto: DRESLING JENS

Bange. Stine Nygaards mor kan passe sine børnebørn om aftenen, hvis forældrene skal ud. Stine Nygaard er nemlig ikke meget for, at børnene kommer udenfor efter mørkets - og bandernes - frembrud.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nabo til bandekonflikten: Mine børn skal ikke vokse op herinde

Nogle er bange og andre tager det i stiv arm. Men de fleste er påvirket af bandekonflikterne på Nørrebro.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På Vesterbro er der glædespiger og værtshuse, på Østerbro barnevogne og Irmaer. På Nørrebro er der shawarmabarer og mangfoldighed.

Og skud i gaderne.

I løbet af den sidste uge har politiet udvidet en visitationszone til at atomfatte det meste af Nørrebro og helt ud til Tingbjerg. Det sker efter flere unge mænd er dræbt i gaderne i bandekonflikter inden for kort tid.

LÆS ARTIKEL

På en kold, men solrig formiddag i marts er der dog ingen maskinpistoler, blodsudgydelser eller molotovcocktails i sigte. Og hvis man ser bort fra den konstante opstoppen af fodgængere og cyklister omkring en stor bunke af blomsterbuketter og afskedsord på hjørnet mellem Korsgade og Blågårdsgade, kunne dette være et hvilket som helst sted i indre København.

Men folk kommer og ser den, og så siger de: Jamen, er det ikke her, de der skyderier er?

Men når man taler med de folk, som hele livet har slået deres folder her eller har børn eller forretning i området, er de ikke i tvivl om, at Nørrebro på én måde adskiller sig fra de de andre bydele. Skyderiet.

Flytter på grund af børnene
Det har Stine Nygaard kunnet mærke i godt to år, hvor hun og hendes kæreste forgæves har fremvist og atter fremvist deres lejlighed i Griffenfeldsgade, der ligger tæt på Blågårdsplads. Men uden held.

»Folk kommer og ser den, og så siger de: Jamen, er det ikke her, de der skyderier er?« siger Stine Nygaard.

Hun er mor til et par småbørn på et og to år og har boet på Nørrebro hele sit liv. Faktisk er hendes børn den fjerde generation, der vokser op på Nørrebro.

Men Stine Nygaard har tænkt sig at bryde den kæde. For børnenes skyld. Hun vil simpelthen ikke se dem vokse op og gå i skole inde i det miljø, selvom hun selv har gjort det, og endda har »gået i skole med nogle af de drenge, som render rundt og laver balladen«.

»Én ting er, at man selv bor her. Men nu har jeg fået børn, og det er ikke rart, at de skal rende rundt herinde. Jeg vil gerne have, at de kommer væk herfra«, siger Stine Nygaard, som politiken.dk møder på Blågårdsgade.

»Min mormor tør ikke gå i Netto«
Desværre er parret nødt til at vente på, at lejligheden bliver solgt.

»Vi flyttede væk i en periode, men det var for dyrt at have to huslejer«, forklarer hun.

LÆS ARTIKEL

Stine Nygaard bor i samme opgang som sin mor, fortæller hun. Moren tager bandekonflikten med ro, selvom det undrer - og irriterer - hende, hvordan tingene har ændret sig. Da hun var barn, rendte hun rundt i Nørrebros gader og legede med de andre børn. Selv efter mørkets frembrud.

Og når Stine Nygaard taler med sin mormor, bliver det tydeligt, at Nørrebro er langt fra den bydel, som hun kendte i sine unge dage. I dag tør mormoren knap gå ned i den lokale Netto ved højlys dag, fortæller Stine Nygaard.

»Der sker jo, hvad der sker«
Mohammed Hassoun kan ikke vide, om det har skadet den lokale Nettos indkomst, men hans grøntbutik Hind Marked i Blågårdsgade har under alle omstændigheder ikke kunne mærke bandekonflikten. I hvert fald ikke indtægtsmæssigt.

Folk skal lade væren med at tænke på det. De får stress og bliver syge af det

»Der er mange, der snakker om det, når de kommer herind. Det er jo nogle forfærdelige ting, der er sket«, siger han bag disken, mens han vejer kundernes grøntsager eller hurtigt guider vejen til sveskejuice for en tørstig kunde. Han har været grønthandler i Blågårdsgade i 20 år.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men jeg er selv ligeglad med det, det bekymrer ikke mig. Der sker jo, hvad der sker«, siger han og trækker på skuldrene. Han stopper syv store røde stilktomater til en kunde i en pose og kigger op.

»Jeg siger til folk, at de skal lade være med at tænke på det. De får stress af det, og de ender med at blive syge af det. Og det er synd, når folk flytter herfra på grund af det«, siger han.

Mohammed Hassoun bor på Nørrebro og her har han også sin butik. Han har ikke tænkt sig at rykke sig en meter fra bydelen.

De skyder ikke på en ung, hvid kvinde

Nørrebro er et af de tættest befolkede områder i Danmark, og hvis du spørger beboer Maia Kalke Mikkelsen, er det også et af de mest spændende områder at bo i.

»Jeg elsker Nørrebro. Her sker så mange spændende ting, her er spændende mennesker og så mange typer af børn og børnefamilier. Det er ærgerligt, at nogle folk - især børnefamilierne - flytter herfra. Det ærgrer mig at se, hvad de gør ved min by og min bydel.«, siger hun.

LÆS ARTIKEL

Maia Kalke Mikkelsen har skubbet sønnen Storm på to år foran sig i barnevognen fra deres hjem på Stengade. Hun har ingen bekymring over at gå udenfor - hverken med eller uden sit barn, aften eller nat.

»Jeg føler mig ikke truet her. Overhovedet ikke. Jeg ved jo, at de ikke vil skyde på en ung, hvid kvinde. Det er langt farligere at være ung mand. Og det er jo egentlig ret frygteligt«, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Maia Kalke Mikkelsen kalder det en »underlig parallelverden at bo på Nørrebro«, fordi man ikke er direkte involveret i de voldelige episoder. Næsten ikke.

»Nogle gange, når vi sidder inde i gården og griller, så kommer politiet pludselig stormende ind«, siger hun med en ro i tonefaldet, som fortalte hun om en tur i Dyrehaven eller teatret.

»Men det bekymrer ikke mig. Hans far ville nok være hamrende uenig i det, jeg siger. Men han er også fra provinsen,« smågriner hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden