Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Afsoning. Der mangler en samlet plan for børn og unge, der indsættes i landets fængsler, mener Børnerådet.
Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Afsoning. Der mangler en samlet plan for børn og unge, der indsættes i landets fængsler, mener Børnerådet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børnerådet: Der skal styr på børn bag tremmer

Sæt jer ned, og find den rette indsats over for kriminelle mindreårige, er anbefalingen i ny rapport fra Børnerådet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ret skuden op, lyder den kontante konklusion fra Børnerådet om indsatsen over for kriminelle mindreårige, som anbringes på landets sikrede institutioner eller de sikrede pladser i fængslerne.

Ifølge Børnerådets formand, Per Larsen, mangler indsatsen i dag et klart og ensartet grundlag for det socialpædagogiske arbejde, effektivt samarbejde mellem kommuner og regioner og en konstruktiv plan for, hvad der skal ske, når den unge igen lukkes ud af de sikrede institutioner.

»Vi opfordrer til, at man altid tager afsæt i den enkelte anbragte, og ikke bare behandler dem som en flok kvæg. Man skal prøve at afkode, hvad de har af kompetencer og ønsker, så man kan bygge et tillidsforhold op og udvikle dem«, siger Per Larsen.

Børnerådet smækker i dag en undersøgelse på bordet, hvor 53 unge mellem 15 og 19 år i interviews fortæller om, hvordan det føles at være frihedsberøvet på en sikret institution eller i et fængsel.

Vi skal afklare, hvem der skal gøre noget nu. Jeg forventer, at ministeren vil være med til at få sat gang i det her

Ifølge undersøgelsen vidner de unges historier om vidt forskellige oplevelser af frihedsberøvelsen.

Flere fortæller om ydmygende behandling, og Børnerådet er bekymret over, at personalet tilsyneladende nogle gange håndterer deres magtbeføjelser vilkårligt og »unødvendigt hårdhændet«.

Ifølge Per Larsen rejser det spørgsmål om, hvorvidt personalet i tilstrækkelig grad har den rette uddannelsesmæssige baggrund.

De unge er dårligt informeret om rettigheder og handlemuligheder, siger rapporten, de efterlyser hjælp tidligere i livet, og de efterspørger voksne, mentorer og sagsbehandlere, som kan støtte dem fremover.

Ligegyldighed og manglende interesse fra personalets side er noget af det, som de indsatte reagerer allermest på.

Som en af de interviewede, Jeppe, formulerer det: »Det er ikke sådan, at der kommer en og trækker dig til side og spørger: Hvordan har du det egentlig?«.

Glade for skolen

De anbragte hører til blandt nogle af de mest forhærdede kriminelle, og opholdet varer i gennemsnit cirka to måneder, hvor den unge enten sidder i varetægtssurrogat, afsoner en ungdomssanktion eller er anbragt til pædagogisk observation.

Ifølge Per Larsen giver mange af de interviewede udtryk for, at de gerne vil medvirke til et positivt liv og afbryde den kriminelle løbebane. De er glade for skoleforløbet eller en positiv voksenkontakt, og derfor er problemet så meget større, når de lukkes ud af en sikret institution, og ofte står som Egon Olsen med en pakke under armen og er mutters alene.

»Det må vi have ryddet op i. Derfor gælder det om at komme de unges positive ønsker i møde og blive enige om, hvad det er for metoder, vi skal bruge, og der oplever vi jo, at metoderne er meget forskellige på de enkelte institutioner«, siger han.

Både Kommunernes Landsforening (KL), som betaler for pladserne, og Danske Regioner, som driver de fleste af landets sikrede institutioner, tager godt imod rapporten. Charlotte Fischer (R) er formand for psykiatri- og socialudvalget hos regionerne:

»Den generelle udfordring er at få sikret et godt samarbejde på tværs af regioner og kommuner og få udarbejdet nogle handleplaner«, siger Fischer, der vil kontakte KL, socialministeren og Socialstyrelsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi skal afklare, hvem der skal gøre noget nu. Jeg forventer, at ministeren vil være med til at få sat gang i det her, for vi kan gøre det bedre, end vi gør i dag«.

I Region Nordjylland, som huser den sikrede institution Kompasset, er socialchef Ole Bjerre Jakobsen også positiv:

»Tak for gode råd om indsatspunkter og tak for at sætte fokus på, at hvis indsatsen skal have langtidseffekt, skal der kigges på regioners og kommuners samarbejde om god udslusning«, siger han.

I Fængselsforbundet siger Kim Østerbye, at mindreårige slet ikke bør anbringes i landets fængsler.

»Der skal laves en centralt koordineret handlingsplan for den pædagogiske og psykologiske indsats, så den ikke bliver tilfældig og afhængig af ildsjæle på det rette sted og tidspunkt, eller hvilken institution eller hvilken kommune man har med at gøre. Hvis ikke vi gør det rigtige nu, bliver næste station en hardcore lukket fængselsplads«, siger Kim Østerbye.

Justitsminister Søren Pind (V) var forhindret i at kommentere rapporten.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden