Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ældre på plejehjem går ofte med våd ble

Stadig flere ansatte på plejehjem oplever hyppigt, at de ikke kan nå at skifte de ældres bleer eller hjælpe dem på toilet i tide. »Området er forsømt«, siger minister.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stadig oftere går eller ligger ældre på plejehjem med våd ble.

Det fremgår af en rundspørge foretaget af Politiken Research i samarbejde med fagorganisationen FOA, hvor 1.400 medarbejdere på plejecentre i 97 af landets 98 kommuner har svaret.

Mere end hver tredje svarer, at de dagligt eller én til flere gange om ugen oplever, at beboerne går for længe med ble, fordi der ikke er tid til at skifte den.

En tredjedel oplever også med en tilsvarende hyppighed, at beboere, der beder om hjælp til at komme på toilettet, henvises til at bruge deres ble.

I begge tilfælde er det dobbelt så mange, der mener, at de svigter de ældres toiletbehov, i forhold til 2013, da de plejehjemsansatte blev spurgt om det samme.

Som en af de plejehjemsansatte skriver i Politiken/FOA-undersøgelsen: »Ofte er det dem, der akut skal på toilet, og som er liftbrugere, der bliver ladt i stikken. Tiden er så presset«.

Ofte blærebetændelse

En anden noterer: »Jeg oplever rigtig mange blærebetændelser på plejecentret. Det skyldes højst sandsynligt, at de går for længe med en våd/beskidt ble. Blærebetændelser kan få fatale følger for de ældre«.

Karen Stæhr, sektorformand i FOA, finder tallene foruroligende: »Det er ikke i orden at henvise til at bruge en ble, hvis personen ønsker at komme på toilettet med hjælp«.

Hun peger på, at hvor der med mellemrum kommer enkelte tilfælde af kritisable forhold frem, dokumenterer rundspørgen generelle problemer.

Undersøgelsen viser også, at færre ansatte end i 2013 synes, at de yder den ældrepleje, de bør: Halvdelen svarer nu, at mulighederne for at yde værdig pleje, omsorg eller behandling til de ældre er meget gode eller gode. Men i en tilsvarende undersøgelse for to år siden svarede langt flere, nemlig to ud af tre, det samme. 16 procent finder nu mulighederne for at yde en værdig pleje direkte dårlige eller meget dårlige.

DEBATTEN

Karen Stæhr mener, at mange flere burde kunne svare positivt og med overbevisning, at de har gode muligheder for at yde værdig pleje.

»De ældre, der er visiteret til plejehjem, skal så vidt muligt have en livskvalitet som den, de havde før. De skal kunne bestemme, hvad og hvornår de vil spise, komme på toilettet eller få skiftet ble ved behov, gå i ordentligt tøj og komme ud i frisk luft«, siger Karen Stæhr.

Konsulent hos Ældre Sagen, Anna Wilroth, finder det »uværdigt at sidde længe i en brugt ble«.

Ældre Sagen peger på behovet for bedre normeringer på ydertidspunkterne: aften, nat og weekender samt helligdage.

»Det siger sig selv, at det ikke er nok med en enkelt nattevagt på en plejehjemsafdeling, hvor to tredjedele har demens. Demente har en anden døgnrytme og kan være urolige om natten, hvor de vil op og vandre«, siger Anna Wilroth.

Minister: Noget hænger ikke sammen

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) kalder det »ikke tilfredsstillende« og »et tegn på, at noget ikke hænger sammen«, når hver tredje ansat én eller flere gange hver uge eller dagligt oplever, at de ikke har tid til at hjælpe med ble eller toiletbesøg.

Ofte er det dem, der akut skal på toilet, og som er liftbrugere, der bliver ladt i stikken

Hun peger på, at Folketinget i forbindelse med forliget om finansloven for 2016 har sat en ekstra milliard kroner af til mere værdighed i ældreplejen, og at det skal være med til at bedre forholdene.

At tallene viser, at det på nogle punkter tilsyneladende er gået tilbage med kvaliteten på plejehjemmene, selv om der i de foregående år er udløst en ekstra milliard årligt til kommunal ældrepleje, kommenterer ministeren også med, at »penge og normeringer er ikke alt; det handler også om organisering af arbejdet og ledelse på plejehjemmene«.

Sophie Løhre peger desuden på, at regeringen nu arbejder på en national demenshandlingsplan. »Området er virkelig forsømt. Vi skal omstille plejesektoren, så den kommer op i en anden liga«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden