Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JACOB EHRBAHN /ARKIV
Foto: JACOB EHRBAHN /ARKIV

FORMAND. Tuk Bagger er i dag blevet udnævnt af justitsminister Søren Pind (V) til at lede den kommision, der skal til bunds i den såkaldte Tibet-sag.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Justitsministeriet udpeger landsdommer til at lede Tibet-kommission

Kommissionen skal undersøge, om politiet krænkede borgernes grundlovssikrede rettigheder i forbindelse med Tibet-sagen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Var politiet i sin gode ret til at tilbageholde Tibet-aktivister, da de demonstrerede mod den daværende kinesiske præsident, Hu Jintaos, besøg i Danmark for tre år siden?

Det skal landsdommer Tuk Bagger undersøge. Hun er i dag blevet udnævnt af justitsminister Søren Pind (V) til at stå i spidsen for den undersøgelseskommission, der skal kulegrave den såkaldte Tibet-sag.

Til at bistå Tuk Bagger i opgaven er også advokat Ole Spiermann og professor i statsforfatningsret og dr. jur. ved Aarhus Universitet, Michael Hansen Jensen, indsat i kommissionen. Posten som udspørger er gået til advokat Jakob Lund Poulsen.

Kommisionen har fået maksimalt to år til at komme frem til en konklusion.

Demonstranter måtte ikke flage mod præsidenten

Tibet-sagen stammer tilbage fra 2012, hvor den daværende kinesiske præsident var på statsbesøg i Danmark. Der blev aktivister, der demonstrerede for et frit Tibet, tilbageholdt, ligesom deres Tibet-flag blev skjult og den graffiti, de havde tegnet med kridt, hvisket ud.

Det skete angiveligt efter direkte instruktioner til politiet om, at præsidenten ikke skulle se den slags.

Derfor nedsætter justitsminister Søren Pind nu kommissionen for at finde ud af, om der er sket brud på loven, da både ytringsfriheden og den grundlovssikrede ret til at demonstrere kan være blevet krænket.

Eller som det står beskrevet i kommisionens opgavebeskrivelse:

»Undersøgelseskommissionen skal undersøge og redegøre for baggrunden for politiets handlinger i forhold til demonstrationer og andre meningstilkendegivelser fra personer i forbindelse med den kinesiske præsidents besøg i København den 14. til den 16. juni 2012, et besøg fra formanden for det kinesiske parlaments overhus i København den 4. til den 7. juni 2013 og et besøg fra et medlem af det kinesiske politbureaus stående udvalg i forbindelse med åbningen af det kinesiske kulturhus i København den 11. juni 2014«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden