Foto: Illustration: Aslak Elias Kelkka
Danmark

Efter 200 trusler og hademails lukker feminist Facebook-blog

Chikane og trusler på nettet bliver mere og mere udbredt. Et demokratisk problem, mener forskere.

Danmark

»Du ligner selv en krydsning mellem en vred mand. Med et Carl-Mar Møller-look, der har haft for mange frontale sammenstød med et IC3-tog og en sammenkogt ret, hvor hovedingredienserne er fiasko sæd og flødekarameller«, og »hold nu kæft din kælling og sut min pik«.

Disse hadske kommentar er blot to blandt flere hundrede, som feministen Sarah Elizabeth Daley har modtaget den seneste uge.

Sarah Elizabeth Daley har siden september 2014 drevet siden ’En feminists bekendelser’. Men efter den seneste uges bombardemant af hadske beskeder valgte hun i går at lukke siden ned.

»Som feminist forsøger jeg jo netop at gøre op mod kulturen, om at vold mod kvinder og voldtægt er sjovt. Det er paradoksalt, at det her på den ene side har bekræftet mig i, hvorfor kampen er så vigtig, men samtidig er konsekvensen, at det kan jeg ikke«, siger Sarah Elizabeth Daley.

Jeg er feminist og vil meget gerne deltage i den offentlige debat, men når der går 'Alene Hjemme' i den, og man begynder at tænke i, hvordan man kan lægge fælder ud i sit hjem, så stopper det for mig

Mange af beskederne har ifølge Sarah Elizabeth Daley været indirekte voldtægtstrusler, hvor mænd har delt voldtægtsfantasier, men også jokes om hendes seksualitet og udseende har været kommenteret, ligesom hendes adresse har været delt.

»Jeg har før fået trusler, men aldrig i det omfang og med den grovhed, og det har gjort mig voldsomt utryg«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Den digitale chikane startede, da Sarah Elizabeth Daley i sidste uge - sammen med et link til DR2’s programserie ’Mænd, der dræber kvinder' - delte en opfordring om at anmelde en satire-side til Facebook. Det fik mange af de mere end 23.000 følgere i gruppen til at reagere med hadske og seksuelle kommentarer, og da hun efterfølgende lagde en video, hvor hun læser nogle af de mange kommentarer op, eskalerede strømmen af trusler. Sarah Elizabeth Daley fortæller, at hun blokerede mere end 200 mænd, der skrev hadske beskeder til hende, fra sin Facebook-side indenfor de første par timer.

Hun fortæller videre, at kommentarerne kommer primært fra mænd, og at foruden kommentarer på Facebook har hun de seneste dage også modtaget trusler via sms og email.

Samme bombardement har feministen Catharina Bengtsson oplevet de seneste dage. De hadefulde beskeder begyndte, da en mand ifølge Catharina Bengtsson fik den fejlagtige opfattelse, at hun står bag Facebook-siden ’Ti stille, kvinde’, der ifølge beskrivelsen er et »fælles projekt dedikeret til at udstille mænds misogyne trusler, intimidering, sexchikane, psykiske terror. Catharina Bengtsson har ligesom Sarah Elizabeth Daley oplevet, at der er blevet lavet opslag om hende på forskellige Facebook-sider og modtaget trusler og hadske kommentarer i private beskeder.

Hun har blandt andet modtaget et billede af en nøgen tortureret kvinde og beskeden: »Du har fået en fjende, du aldrig nogensinde kommer til at glemme«.

Ligesom Sarah Elizabeth Daley har de mange trusler fået hende til at frygte, hvad der kan ske uden for det digitale univers.

»Jeg er feminist og vil meget gerne deltage i den offentlige debat, men når der går ’Alene Hjemme’ i den, og man begynder at tænke i, hvordan man kan lægge fælder ud i sit hjem, så stopper ytringsfriheden for mig«, siger hun.

»Sjov og spas«

Kenneth Nielsen, en af mændene bag den Facebook-side, hvor Sarah Elizabeth Delay har oplevet, at de mange af truslerne kommer fra, forklarer til Politiken, at kommentarerne på siden er »satire og fis og ballade og sjov«.

»Det er jargonen på siden. Hvis man bliver forarget over det, vi skriver, kan man jo bare vende nakken og kigge væk«, siger Kenneth Nielsen, der dog erkender, at et par af kommentarerne »er stukket lidt af«, og han har derfor slettet de personlige kommentarer.

»Jeg kan ikke kan gøre for, at mine jokes ikke tiltrækker den intellektuelle top af pyramiden, men derfra og til at gøre mig til ansvarlig for, hvad nogle idioter skriver på nettet, det kan jeg ikke forstå. Jeg har aldrig gjort det til en personlig ting mod hinanden«, siger han.

Men det er jo din side, der ligger forum til de her hadske kommentarer og trusler?

»At det er startet på min side, må jeg selvfølgelig tage ansvar for, men jeg kan ikke tage ansvar for, at der er nogle tosser, der sidder og truer, eller hvad de nu gør«, siger Kenneth Nielsen og understreger, at han synes, Sarah Elizabeth Daley også har været med til at hænge ham ud på Facebook.

Sara Elizabeth Daley har dog meget svært ved at se humoren i de hadske beskeder.

»De kan jo altid dække sig under, at det er satire, men hvem er det, der griner?«, spørger Sarah Elizabeth Daley retorisk.

Et demokratisk problem

Kønsforsker ved Roskilde Universitet Rikke Andreassen, forklarer, at Sarah Elizabeth Daley og Catharina Bengtssons historier skriver sig ind i en tendens, der i de seneste år er blevet mere og mere udbredt.

»Særligt ligestilling er en rød klud for de her trusler på nettet, hvor det ikke handler om sagen eller debatten, men hvor man i stedet går efter personen med en seksuel drejning«, siger Rikke Andreassen.

Hun forklarer, at blandt andet flere kønsforskere ikke ønsker at udtale sig offentligt mere, fordi konsekvenserne er for voldsomme.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Da de sociale medier kom, var det med en forhåbning om, at alle kom til orde, men den optimisme er blevet gjort til skamme. Det kan godt være, at der er mange, der kommer til orde, men der er også mange stemmer, der ikke gør det, fordi folk simpelthen bliver bange eller ikke orker at tage en debat, hvor man bliver truet med seksuel vold«, siger Rikke Andreassen og tilføjer:

»Når vi taler ytringsfrihed og trusler, så taler vi kun sjældent om køn som et problem. Men det her er jo netop et eksempel på folk, der bliver sat under voldsomt angreb, når de ytrer sig, og derfor også et eksempel på en ytringsfrihed vi ikke i særlig høj grad beskytter«.

Professor og forsker i it-etik ved Aalborg Universitet, Thomas Ploug, er enig i, at tonen på nettet udgør et demokratisk problem. Han ser dog ikke som særligt kønspolitisk spørgsmål.

»Problemet er den generelle tone på nettet, hvor man råber synspunkter ud. Og langt hen ad vejen tillader vi, at det sker. Det bliver accepteret, fordi der er så få sanktioner«, siger Thomas Ploug.

Det er jargonen på siden. Jeg går ikke ind for voldtægt, ligesom jeg heller ikke hylder Hitler. Hvis man bliver forarget over det, vi skriver, kan man jo bare vende nakken og kigge væk

Han mener, at en del af problemet bunder i, at mediekulturen har udviklet sig til en »selvtægtskultur«.

»Der er en klar tendens til, at folk hænger hinanden ud, men det er jo bare med til at stimulere selvtægtskulturen, hvor vi bruger medierne til at revanchere en uret, vi har været udsat for«, siger Thomas Ploug.

Ifølge Thomas Ploug er den eneste måde at komme problemet til livs, at folk anmelder det og der generelt bliver indført strengere sanktioner på de sociale medier.

Ingen politianmeldelse

Både Sarah Elizabeth Daley og Catharina Bengtsson har anmeldt de mange hadske kommentarer til Facebook. Men først i dag valgte Facebook at reagere og fjerne Kenneth Nielsens beføjelser til at administrere Facebook-siden.

»Jeg har tidligere fået karantæne for at lægge billeder op af min krop, men det her skulle åbenbart tage fire dage. Facebook er åbenbart ikke bare Facebook. De siger, vi alle skal kunne føle os trygge, men der er åbenbart en dobbeltstandard omkring, hvad man kan få lov til at lægge ud. Jeg føler mig presset til at lukke min side ned, for der er ingen hjælp at hente« Sarah Daley.

Facebook har ikke ønsket at kommentere den specifikke sag, men henviser i en mail til de generelle retningslinjer for brug af Facebook, hvor de skriver, at de ikke tolere mobning eller chikane på baggrund af etnicitet, religiøs eller seksuel orientering.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ingen af de to kvinder har ind til videre valgt at anmelde den digitale chikane til politiet.

»Jeg ved, de ikke kan gøre noget alligevel«, siger Sarah Elizabeth Daley, mens Catharina Bengtssons overvejelser har gået på konsekvenserne af en politianmeldelse.

»Den online chikane har allerede rykket sig meget tæt på ude i virkeligheden, og jeg er bange for, hvad en politianmeldelse kan føre til«, siger Catharina Bengtsson.

Politiken har set mange af de hadefulde beskeder og trusler, som de to kvinder har modtaget.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce