ANSVAR. Chaufførerne skal sev tjekke, om deres passagerer har gyldig rejsehjemmel, når de skal krydse grænsene omkring Danmark.
Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

ANSVAR. Chaufførerne skal sev tjekke, om deres passagerer har gyldig rejsehjemmel, når de skal krydse grænsene omkring Danmark.

Danmark

Taxachauffører skal selv tjekke id på deres passagerer

Chaufførerne har selv ansvaret for, at de ikke kører med flygtninge over landegrænsen.

Danmark

Danske taxachauffører skal selv sørge for at tjekke, at de ikke kører flygtninge, der ikke har gyldigt id, til Sverige.

Hvis ikke de gør det, kan de blive dømt for menneskesmugling.

Det såkaldte transportøransvar pålægger ellers transportfirmaerne at sørge for, at de ikke transporterer passagerer, som ikke har gyldig rejsehjemmel til turen. Ellers risikerer de at få store bøder. Taxaselskaberne er dog ikke underlagt denne regel.

Dermed kan en flygtning teknisk set tage taxaen over broen til Sverige og dermed undgå id-kontrollen i togene, fly og færgen, og så søge asyl, når vedkommende har ramt svensk jord.

»Vi anbefaler, at man er særlig agtpågivende overfor hvilke folk, der bestiller en taxa fra Tyskland til Danmark eller Danmark til Sverige«, siger Trine Wollenberg, direktør i Dansk Taxi Råd, der er en landsdækkende sammenslutning af taxivognmænd.

Chaufførers eget ansvar

Hos Dansk Taxi Råd mener man, at proceduren er den samme, som den hele tiden har været.

»Det, vi råder til, er det, vi altid har rådet til. Der er ikke noget, der har ændret sig for taxaer. Når det er sagt, uanset hvad, så må man ikke transportere folk på tværs af grænser uden rejsehjemmel«, siger Trine Wollenberg.

Hun mener, at hvis chaufførerne er i tvivl, om deres passagerer har gyldig rejsehjemmel, så må de selv bede om at se folks pas, også selvom de ikke er uddannede til at tjekke, om folks rejsepapirer er gyldige.

»Nej, vi er ikke som sådan uddannet til at tjekke id og rejsehjemmel, men chaufføren må vise agtpågivenhed ,og hvis der er nogen som helst mistanke (til at man har en flygtning med, red.), må man sige pænt nej tak til turen«, siger hun.

Fra 4. januar skal man have gyldigt id eller rejsehjemmel, hvis man vil rejse ind i Sverige. Dansk Taxi Råd har dog ikke planer om at straffe medlemmer, der måtte køre flygtninge til Sverige, igen med henvisning til, at det er chaufførens opgave at tjekke, om deres passager har gyldigt ID til rejsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce