Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstale. Dronning Margrethe holdt i aftes sin 44. nytårstale. Dronningen plejer at holde talen fra  sit arbejdsværelse i Christian IX's Palæ på Amalienborg, men i år holdt hun talen på Fredensborg Slot - det er fjerde gang, at talen holdes på Fredensborg Slot på grund af igangværende renoveringer af Christian IX's palæ.
Arkivfoto: Jens Henrik Daugaard

Nytårstale. Dronning Margrethe holdt i aftes sin 44. nytårstale. Dronningen plejer at holde talen fra sit arbejdsværelse i Christian IX's Palæ på Amalienborg, men i år holdt hun talen på Fredensborg Slot - det er fjerde gang, at talen holdes på Fredensborg Slot på grund af igangværende renoveringer af Christian IX's palæ.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dronningen i sin nytårstale: Prins Henrik går på pension

Fremover vil prinsgemalen blive »mindre synlig«, afslørede dronningen i sin nytårstale.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tiden er inde til, at prinsgemalen skal »drosle ned«.

Sagt på godt gammeldags dansk: Prins Henrik går på pension.

Sådan lød det her til aften i dronningens nytårstale, som hun traditionen tro holdt på årets sidste dag klokken 18.00.

»Fremover vil prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv«, sagde dronningen, der understregede, at det er prinsgemalens egen beslutning.

Jeg ser frem til, at jeg fortsat kan varetage mine opgaver, og at jeg stadig har min mand at støtte mig til, selvom det bliver mindre synligt

»Jeg forstår den, og jeg respekterer den. Jeg er min mand dybt taknemmelig for al den støtte, hjælp og inspiration, han har givet mig igennem alle årene. Jeg ser frem til, at jeg fortsat kan varetage mine opgaver, og at jeg stadig har min mand at støtte mig til, selvom det bliver mindre synligt«, tilføjede hun.

Stopper allerede i morgen

Den i dag 81-årige prins Henrik blev gift med dronning Margrethe i sommeren 1967. Dengang fik han titlen prins, og han har siden varetaget officielle opgaver for kongehuset - både med og uden dronningen.

Kongehuset skriver i en pressemeddelelse, at prinsgemalen går på pension allerede med virkning fra 1. januar 2016.

Det kommer til at indebære, at han fra i morgen af ikke deltager i en lang række officielle arrangementer og begivenheder; blandt andet nytårskure, Folketingets åbning, ambassadørmodtagelser og statsbesøg i udlandet, oplyser kongehuset.

»Derimod vil prinsgemalen fortsat deltage i andre arrangementer af officiel karakter, herunder nytårstaflet og forskellige begivenheder, der finder sted, hvor regentparret har residens«, tilføjes det.

Lægger ikke op til mindre statsydelse

Prins Henrik vil beholde hovedparten af sine protektioner og æreshverv, og han vil »som hidtil deltage i en bred vifte af gøremål, blandt andet indenfor kunst og kultur«.

»Beslutningen ventes ikke at få konsekvenser for kongehusets samlede aktivitetsniveau. De berørte opgaver vil blive løst af Hendes Majestæt Dronningen eller øvrige medlemmer af den kongelige familie«, oplyser kongehuset.

»Derfor lægges der ikke op til ændringer i den samlede statsydelse til kongehuset. Langt hovedparten af prinsgemalens andel af statsydelsen går til kongehusets faste omkostninger, herunder drift af bygninger, personale og administration. Dette vil også være tilfældet fremover«.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bekræfter, at prins Henriks tilbagetrækning ikke vil resultere i nedskæringer, når det gælder kongehusets såkaldte årspenge.

»Jeg vil på hele Danmarks vegne ønske prinsgemalen held og lykke med dette nye kapitel i livet. Jeg vil afslutningsvis bemærke, at regeringen ikke vil lægge op til ændringer i den samlede statsydelse til kongehuset, da prinsgemalens beslutning ikke ventes at få konsekvenser for kongehusets samlede aktivitetsniveau«, udtaler statsministeren i en netop udsendt pressemeddelese.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden