Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Venteliste. På Psykoterapeutisk Center Stolpegård, der hidtil har været det eneste sted i Danmark,der tilbyder behandling for tvangsoverspisning, er man så økonomisk presset, at man er tæt på at måtte lukke ventelisten. Lige nu er der flere patienter skrevet op, end de kan nå at behandle inden udgangen af 2016.
Foto: Tobias Selnæs Markussen

Venteliste. På Psykoterapeutisk Center Stolpegård, der hidtil har været det eneste sted i Danmark,der tilbyder behandling for tvangsoverspisning, er man så økonomisk presset, at man er tæt på at måtte lukke ventelisten. Lige nu er der flere patienter skrevet op, end de kan nå at behandle inden udgangen af 2016.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To af tre tvangsoverspisere kan helbredes - men det sker ikke

Efter mange år med meget få tilbud til tvangsoverspisere er der nu udviklet en psykoterapeutisk behandling, der virker. Men der er ikke afsat penge til behandlingstilbuddet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykoterapeutisk behandling kan helbrede to af tre tvangsoverspisere.

Det viser en endnu ikke offentliggjort evaluering af 320 forsøgsbehandlinger, ifølge Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, LMS.

Behandlingerne er tilrettelagt og udført af henholdsvis LMS og Psykoterapeutisk Center Stolpegård i Region Hovedstaden. Begge steder forventede man, at succesraten ville betyde, at der blev afsat penge på finansloven til at udvide behandlingstilbuddene.

For evalueringen kommer efter mange år med politiske løfter om, at der skal være flere og bedre tilbud til spiseforstyrrede – og især til mennesker, der lider af tvangsoverspisning. De har hidtil haft meget få muligheder for at få hjælp.

Ingen andre behandlingsmuligheder

Tidligere har forklaringen fra faglig og politisk side lydt, at der manglede viden og enighed om behandlingsmetoder. Nu er den her. Men de gode resultater med 65 procent kurerede har ikke fået politikerne til at trække penge op af lommen.

»Vi har nu en behandling, der virker, men som ingen kan få«, siger generalsekretær i LMS, Steen Andersen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen og LMS lider 40.000-50.000 danskere af tvangsoverspisning eller binge eating disorder, BED, som sygdommen hedder. Det er flere end antallet af anorektikere og bulimikere tilsammen, og svarer til 8 procent af alle overvægtige. Og mindst 20.000-25.000 opfylder alle visiteringskrav til den behandling, som der nu ikke er nogen penge til, vurderer LMS.

Vi har nu en behandling, der virker, men som ingen kan få

»Vi kæmper videre for at få synliggjort problemet og sikre en behandlingsret. Her er nogle mennesker, der i mange år er blevet diskrimineret og talt ned til, fordi det ikke har været anerkendt, hvad de egentlig lider af«, siger Steen Andersen.

På Psykoterapeutisk Center Stolpegård, der hidtil har været det eneste sted i Danmark, der tilbød behandling for BED, er man også meget tæt på at løbe tør for midler:

»Vores venteliste er stadig åben, men den er lang. Hvis ikke vi inden for kort tid får en økonomisk fremtidssikring, må vi lukke den, for lige nu har vi allerede flere patienter på venteliste, end vi kan nå at behandle inden udgangen af 2016, som er den periode, vi har fået penge til. Lukker vi for henvisninger, findes der ingen specialiserede behandlingsmuligheder i psykiatrien for denne gruppe patienter«, siger Mette Waaddegaard, der er overlæge på Stolpegård og leder af ambulatorium for spiseforstyrrelser.

Fies behandling er aflyst

27-årige Fie Lundgaard Frandsen er en af de patienter, der netop har fået besked fra Stolpegård om, at anden halvdel af den etårige behandling, hun ellers er blevet lovet, og som hun næsten er halvvejs i, er aflyst. Hun har kæmpet med sin spiseforstyrrelse i 15 år.

»Jeg så Stolpegård som min sidste udvej for at få et liv. Og det sidste halve år har de vist mig, at der faktisk findes nogle, som har kompetence til at hjælpe mig. De har givet mig en tro på, at jeg kan få det bedre«, siger Fie Lundgaard Frandsen, der nu mærker troen smuldre:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er rædselsslagen for, hvad der sker, når min behandling stopper. Jeg kommer til at afslutte på en måde, der føles udsat og med en følelse af at stå helt alene, fordi de, der var mit sidste håb, ikke har pengene til at hjælpe mig«.

Jakob Kjellberg er professor i sundhedsøkonomi og programleder for Sundhed i Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning. Han har ikke har set nogen studier af den langvarige effekt af at behandle BED-patienter, men alligevel kalder han det »sundhedsøkonomisk fornuftigt« at behandle dem.

»Det er plausibelt, at investering i forebyggelse vil spare penge på de andre behandlinger, de her mennesker får i dag«.

Selv om sundhedsminister Sofie Løhde lægger vægt på, der skal være gode behandlingsmuligheder til spiseforstyrrede, har hun ingen dato for, hvornår der kommer flere penge til BED-patienterne:

»I 2016 vil Sundhedsstyrelsen blandt andet på baggrund af de konkrete erfaringer fra behandlingsforsøgene tage stilling til, hvilke tilbud der fremadrettet skal være til mennesker, der overspiser«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden