Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kilde: Ritzau

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dominoeffekt: Danmark og Sverige er ikke alene om kontrol

I øjeblikket har 6 lande inden for Schengen indført midlertidig grænsekontrol.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er langt fra nutidens skærpede kontrol ved grænserne i flere europæiske lande til den symbolske ceremoni i 1985, da grundlaget til de åbne grænser blev lagt med en aftale, der blev underskrevet om bord på et skib på Mosel-floden nær landsbyen Schengen i Luxembourg ved den tysk-franske grænse.

I løbet af det seneste år har ni lande meddelt, at de på grund af migranter og flygtninge har indført midlertidig grænsekontrol, oplyser EU-kommissionen. Det gælder i øjeblikket Danmark, Sverige, Norge, Østrig og Tyskland.

Også Frankrig har skærpet kontrollen. Det skete dog som en præventiv sikkerhedsforanstaltning allerede forud for det planlagte klimatopmøde i december, hvor alverdens toppolitikere medvirkede. Herefter har terrorangrebet i Paris fået franskmændene til at forlænge grænsekontrollen frem til slutningen af februar.

Lektor: Der er sket et skred

Foruden disse lande fremgår det af en historisk liste fra EU-kommissionen, at også Slovenien, Ungarn og Malta i løbet af 2015 skærpede kontrollen i en midlertidig periode på grund af flygtninge og migranter. I Finland er færgeselskabet Finnlines desuden blevet pålagt at lave kontrol af passagerer om bord på færgen fra Tyskland.

DOKUMENTATIONSe den historiske liste fra EU-kommissionen

»Det er mange lande, og det er helt tydeligt, at der er sket et skred, som skyldes strømmen af migranter og flygtninge samt større accept af grænsekontrol hos kommissionen og medlemslande«, siger lektor Gerd Battrup fra Institut for Grænseregionsforskning på SDU:

»Der er også tilfælde, hvor man kan sætte spørgsmålstegn ved grænsekontrollen. Det gælder ikke mindst Norge. Er den indre sikkerhed i et af verdens rigeste lande i overhængende fare, fordi de har modtaget cirka 30.000 flygtninge i det forgangne år?«, spørger hun.

LÆS OGSÅ:

Det er langtfra uden fortilfælde, at enkelte lande i en periode indfører grænsekontrol – heller ikke for Danmark. En oversigt fra EU-kommissionen viser, at den siden slutningen af 2006 har fået 47 underretninger fra lande, der i en periode har indført grænsekontrol. Men begrundelserne har ændret sig.

Oprindeligt blev den midlertidige grænsekontrol typisk indført på grund af store, planlagte begivenheder. Det var tilfældet for Danmark under klimatopmødet i 2009 og for Østrig i 2008 på grund af værtskabet for EM i fodbold.

I lighed med andre lande er det nu »fortsat stor indstrømning af personer, der søger international beskyttelse«, der har fået Tyskland til at indføre midlertidig grænsekontrol i perioden fra 14. november 2015 frem til 13. februar 2016 med særlig fokus på Østrig.

Da Schengenaftalen i sommer kunne fejre 30-års jubilæum, appellerede EU-kommissær Dimitris Avramopoulos til »gensidig tillid og tæt samarbejde«, og siden har kommissionen foreslået at afhjælpe situationen med et forslag om fælles kontrol ved de ydre grænser i Schengen. Forslaget indebærer en fælles grænse- og kystvagt, der også skal kunne gribe ind uden godkendelse fra det enkelte medlemsland. Det har Danmark dog afvist.

I dag er 26 lande med i Schengen. Det gælder alle EU-lande med undtagelse af Storbritannien, Irland, Cypern, Bulgarien, Rumænien og Kroatien. Hertil kommer en stribe lande uden for EU, nemlig Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden