Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Tilflyttere. Den unge familie af amerikanere har slået sig ned i Danmark, men mødet med danskerne er ikke gået så let som håbet. Det er svært at få job uden netværk, og danskernes forhold til udlændinge skuffer parret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mød nybyggerne - før de rejser igen

Selv om det amerikanske ægtepar Joe Kiniry og Genevieve Fu helst vil blive i København, kan de være væk igen om et år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ingen tvivl om denne amerikanske families kærlighed til Danmark.

I deres lejlighed i Ørestad med udsigt til en af Københavns mest berømmede nye arkitektoniske perler lige overfor – det cirkelrunde Tietgenkollegium – er der PH-lamper flere steder, børnemøbler af den danske arkitekt Hans Wegner og Arne Jacobsens 7’er spisebordsstol.

LÆS OGSÅ De to højtuddannede udlændinge Joe Kiniry og Genevieve Fu har deres egen lille andel i Københavns igangværende befolkningsboom, som betyder, at hovedstadskommunen hver dag vokser med 30 personer.

Eller 1.000 om måneden. Og som vil føre til, at byen om bare 15 år er vokset med en femtedel.

Som Politiken fortalte forleden, er netop amerikanerne den nationalitet, der for tiden bidrager mest til den vækst.

Faktisk består en tredjedel af Københavns menneskevokseværk af immigranter, hvor også polakker, tyskere, svenskere, indere og briter i høj grad bidrager til væksten.

Flytning på trods af kærlighed til København
Politiken satte sig for at finde ud af, hvorfor en amerikansk familie overhovedet finder på at bosætte sig her.

Det amerikanske par siger det selv, endda i munden på hinanden:

»Vi kunne ikke være lykkeligere noget andet sted i verden«.

Og de ved, hvad de taler om, for de flyttede for tre år siden til Danmark fra Irland, hvor de mødte hinanden, og Joe har før boet i Frankrig, Holland og Italien, Genevieve i Frankrig og England.

Alligevel er der risiko for, at Joe Kiniry og Genevieve Fu – han professor på Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby og på IT Universitetet i København, hun uddannet arkitekt – om et år forlader Danmark.



Hvis de pakker deres ting og deres to døtre An på tre år og den lille ny Noomi, sker det, på trods af at Joe Kinirys karriere er på sit ypperste med en masse drømmeudfordringer i den danske forskningsverden.

Det sker, på trods af at An er meget glad for sin børnehave og sine venner, som hun taler flydende dansk med. Og det sker, på trods af at det amerikanske par har fået nogle wonderful danske venner.

Fraflytningen vil også ske, på trods af at de to amerikanere elsker Københavns afslappede livsstil.

Fordomsfuldt
Men Genevieve Fu tog et første skridt til at distancere sig lidt fra Danmark, da hun forleden sendte en e-mail til mødregruppen, hun har været med i siden datteren Noomis fødsel.

»På det sidste møde talte de andre mødre meget om, at der var for mange indvandrerbørn i den lokale folkeskole, Amager Fælled Skole, og at der ikke var danske børn nok, og at de nu ville tage deres børn ud og flytte dem til en privatskole. Da jeg kom hjem, skrev jeg i mailen til dem, at jeg ikke ville have mere med dem at gøre«, fortæller Genevieve Fu.

Én ting var de andre mødres fordomsfulde tale om indvandrere – endnu værre var, at de gjorde det op i hendes ansigt. Da hun selv er blevet ret god til dansk, var hun ikke i tvivl om samtalens tone.

»Jeg er jo selv indvandrer. Jeg ved godt, at de ikke opfatter mig som en fremmed, men jeg er ret følsom over for den slags«.

Det er ikke pengene. Det er følelsen af ikke at være velkomne, og at man skal sidde i kø hos udlændingemyndighederne



Joe Kiniry er også skuffet over den hyppige omtale af udlændinge som problematiske:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi oplevede det skam også i Irland. Der er det polakkerne, det især går ud over«.

»Ja, de kunne sige: »Tag hjem, din polske bitch« til mig«, griner Genevieve, der har en asiatisk-ukrainsk baggrund.

Men hun bliver straks alvorlig igen. For også andre ting har slået dem:

Som at det er så svært for udlændinge at købe fast ejendom i Danmark. At deres mindste datter, som er født i København, ikke kan blive dansk statsborger – den ældste datter, der er født i Dublin, blev uden problemer irsk statsborger.



»Her i Danmark skal vi søge opholdstilladelse til den lille. Det koster os 2.000 kroner, at hun skal have lov til at være i det land, hun er født i«, konstaterer Joe.

Det koster dem også tusinder af kroner, når han og Genevieve hvert andet år skal have deres opholdstilladelser forlænget.

»Det er ikke pengene. Det er følelsen af ikke at være velkomne, og at man skal sidde i kø hos udlændingemyndighederne«.

Karriereselvmord

I Dublin havde Genevieve et godt job, mens Joe kunne mærke nedskæringerne på læreanstalterne og i forskningsbudgetterne på grund af finanskrisen.

Så da de kiggede på globussen, sprang Danmark i øjnene som landet med den gode balance mellem arbejde og familie. En jobmulighed dukkede op på IT Universitetet, og Joe slog til. Familien rykkede teltpælene til Danmark. Uden at sikre job til Genevieve.

»Jeg vidste ikke, at det ville være et karriereselvmord for mig«, siger Genevieve Fu. I den mellemliggende periode har hun kun haft korte projektjob som arkitekt, og hun har i dag ingen indtægter. Hvorfor er det så svært?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce





Det amerikanske par er ikke i tvivl: Fordi job til højtuddannede i den private sektor i Danmark i høj grad bliver besat gennem private netværk i børnehaven, badmintonklubben, og der hvor vi ellers færdes. »Og så er danskere også mere trygge ved at ansætte en arkitekt med kvalifikationer her fra landet end fra udlandet«, siger Genevieve Fu, der er uddannet ved den ansete Yale School of Architecture. De efterlyser en service, hvor udlændinge kan få hjælp til at finde rundt i skrevne og ikke mindst uskrevne regler. »Alt foregår på dansk, også på hjemmesiderne. Og meget af den information, man får i netværk og organisationer, skraber bare overfladen«. For eksempel anede parret ikke, at det er en fordel af melde sig ind i en a-kasse. Der gik to år, før de hørte om det. Det amerikanske pars venner har svoret at kæmpe for at finde noget til Genevieve at lave. Genevieve håber stadig. »Nu er vi kommet tæt på danskerne. Vi har været hjemme privat i julen hos venner, og familietraditionerne er virkelig fantastiske. Og An har venner for livet her. Vi kan se, hvordan familierne i børnehaven tager på ferie med hinanden. Det vil vi også gerne være en del af. Men ikke hvis det betyder karriereselvmord«, siger Genevieve.











Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden