En sen nat i december var 25-årige Laura på vej væk fra værtshusets rygerum, da hun pludselig midt i trængslen af gæster mærkede en fremmed hånd. Den blev hurtigt ført ind mellem hendes lår bagfra og strøg en enkelt gang op over skridtet.
Laura vendte sig hurtigt rundt, men nåede ikke at se, hvem der havde gramset på hende.
Derimod så hun lige ind i en flok yngre mænd, som kiggede ned i gulvet, og som ikke var til at få øjenkontakt med. Mændene var fra den nærliggende teltlejr for flygtninge i Thisted.
»Jeg vil ikke kalde mig selv for sart, men det var virkelig ubehageligt, og det er ikke noget, jeg har prøvet før«, siger Laura.
De unge mænd fra teltlejren havde været til stede det meste af aftenen på baren, men efterhånden som timerne skred frem, blev nogle af dem temmelig berusede, og de begyndte at gøre tilnærmelser til pigerne.
I løbet af den seneste måned har vi kunnet konstatere, at der har været en stigning i antallet af mere eller mindre grove forulempelser af kvinder
Jonas Bertelsen, medindehaver af vagtselskabet Guard Group
»Min veninde og jeg fik nærmest glubske blikke hele tiden, og der var også en som tog mig på enden. Det var ret ubehageligt, og jeg havde ikke lyst til at gå udenfor alene«, siger hun.
Laura skrev sin oplevelse ind i en opdatering på Facebook 12. december sidste år, hvilket ikke vakte nogen opsigt. Det var før historierne om de massive sexkrænkelser på banegårdspladsen i Köln nytårsnat, og hun har ikke oplevet lignende tilnærmelser siden.
Anderledes gik det, da en af Lauras veninder sidste lørdag eftermiddag opdaterede sin Facebook-side og beskrev, hvordan nogle syrere under nattens bytur havde været »utrolig nærgående hele aftenen« og grinende og råbende havde fulgt efter kvinden og et par af hendes venner rundt i Thisteds gader, så de blev »pisse utrygge og bange«. Det var efter begivenhederne i Köln, og så hoppede medierne herhjemme på historien.
Intet samlet overblik
Masseovergrebene i Köln har skabt debat i hele Europa om flygtninge og migranters eventuelle seksuelle krænkelser af lokale kvinder, og beretninger fra yngre kvinder i Thisted, Sønderborg og Haderslev satte brand i den danske debat.
Men hvor stort er problemet egentlig? Det er svært at svare på – udover, at der ikke er kendte eksempler på episoder, der i omfang svarer til episoder i Köln og andre europæiske byer.
I Danmark findes der ikke noget samlet overblik over, hvor mange seksuelle krænkelser der finder sted. Rigspolitiet fører kun optegnelser over antallet af voldtægtssager. Hos Danmarks Statistik er skyldige i voldtægt og blufærdighedskrænkelse opdelt efter oprindelsesland, og her er indvandrere og efterkommere overrepræsenterede i statistikkerne.
Der er dog tale om meget få dømte ud af hundredtusindvis af personer. Anmeldelser af beføling bliver ikke opdelt efter etnicitet, men der har ikke været konstateret en stigning i antal over de seneste fem år.
Noget tyder dog på et større mørketal. Således har Everyday Sexism Project samlet 2.200 beretninger om hverdagssexisme fra danske kvinder. Justitsminister Søren Pind (V) vil nu undersøge den kulturelle baggrund for overgrebsmændene.
Trods det manglende overblik over omfanget af krænkelser i Danmark, har kvindernes Facebookopdateringer fået myndighederne til at reagere. Blandt andet i Thisted Kommune, som driver teltlejren for flygtninge, forklarer Lars Sloth, børne- og kulturchef i kommunen:
»Når vi reagerer, er det, fordi vi har fået henvendelse fra borgere og forældre til nogle piger, og vi kan ikke tage fra dem, at de føler sig utrygge i nattelivet«.
Lars Sloth vurderer, at der er tale om 5-10 stykker blandt flygtningene, »som måske har overtrådt nogle grænser« i nattelivet ud af i alt 367 beboere i teltlejren, og at situationen er »blæst op til mere, end der i virkeligheden er«. Alligevel er der i denne weekend to ekstra medarbejdere på gaden i Thisteds natteliv, hvor også politiet vil lægge hele sin indsats.
Jonas Bertelsen, der er medindehaver af vagtselskabet Guard Group, der er den største leverandør af dørmænd til nattelivet med 210 ansatte landet over, kender til 12 tilfælde på landsplan den seneste måned, hvor asylansøgere eller flygtninge i større eller mindre grad har forgrebet sig på kvinder i nattelivet.
»I løbet af den seneste måned har vi kunnet konstatere, at der har været en stigning i antallet af mere eller mindre grove forulempelser af kvinder. Det viser sig dog hovedsageligt i provinsbyerne«, siger han.
Jeg har ingen forventning om, at der kommer til at ske noget drastisk, jeg er helt tryg
Poul Vestergaard Lau, vicepolitiinspektør, Thisted
Ifølge flere eksperter kan man da heller ikke se bort fra, at der kan opstå et sammenstød mellem asylansøgere, der kommer fra meget anderledes kulturer, og danske unge.
»Det er svært at ignorere, at det har betydning, hvilke normer der er for at forsamles i det offentlige rum, og at de normer afhænger af, hvor man kommer fra. Vi vil jo nødig dæmonisere nogen grupper, men det er svært at lukke øjnene for, at der er forskellige tilgange til, hvordan mænd må opføre sig«, siger Christian Groes, der er antropolog, kønsforsker og lektor ved Roskilde Universitet.
Mehmet Ümit Necef, kultursociolog ved Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet, er enig.
»Man bliver altså ikke racist af at sige, at folk i Nordafrika eller Mellemøsten har en temmelig anderledes kønskultur, end vi har«, siger han og fortsætter: