Foto: OLESEN PETER HOVE/POLFOTO
Danmark

Obligatorisk svinekød på menuen er blevet en politisk varm kartoffel

'Frikadelle-gate' i Randers byråd afføder vidt forskellige reaktioner i dag.

Danmark

Byrådet i Randers har besluttet, at der skal være obligatorisk svinekød på menuen i institutionerne i kommunen.

»Alle sikres en sund og varieret kost, hvor ingen tvinges til at spise noget, der strider mod ens holdning eller religion«.

Sådan lyder det i forslaget, som blev stemt igennem med et spinkelt flertal i byrådet i Randers Kommune. 16 stemte for forslaget, 15 stemte imod.

Manden bag forslaget er Frank Nørgaard fra Dansk Folkeparti, og sammen med stemmerne fra Venstre kunne DF mønstre et flertal. Dog efter en heftig debat på byrådsmødet, der varede omkring halvanden time.

Det vedtagne forslag fastslår ikke, hvor meget eller hvor ofte der skal serveres svinekød i de kommunale institutioner i Randers Kommune.

Ifølge borgmester i Randers Claus Omann Jensen (V) har forslaget om krav til svinekød på menuen ikke kastet borgerhenvendelser af sig.

Til gengæld har reaktionerne, både i og uden for det politiske landskab, på forslaget været mange. Vi bringer her et udpluk af de mest markante:

»Hvad har børnene brug for? Har de brug for svin? Egentlig ikke, men det har DF. Børn har brug for voksne«.

Charlotte Mølbæk fra SF i Randers byråd.

»I byen hvor jeg bor, har Byrådet nu vedtaget, at alle kommunale institutioner skal servere svinekød. I gør det altså lidt vanskeligt for en tilflytter at være lokalpatriot. Jeg håber så i det mindste, at I også vedtager, at sværen skal være sprød. Altid. Der er intet så udansk som blød svær. Den er en trussel mod demokratiet«.

Svend Brinkmann, psykologiprofessor.

»I flere kommuner er der problemer med danske familier, som skal indlægge sig normer, der siger, at institutionen ikke serverer svinekød … Det her er jo bare en sikring af, at de danskere, der måtte ønske det, også i fremtiden kan få svinekød i de kommunale institutioner«.

Frank Nørgaard, gruppeformand for DF i Randers.

»Jeg synes, det er et helt unødvendigt forslag. Det skulle vi trygt overlade til forældrebestyrelsen, hvad de vil servere for børnene, og mig bekendt har der ikke været problemer med det i Randers Kommune«.

Jens Peter Hansen fra Venstre i Randers.

»Det er ren symbolpolitik. Der er ikke nogen som helst, der nogensinde har rejst det her som et problem … Det er en typisk, politisk disciplin, som Venstre og Dansk Folkeparti har været ude i. Først skaber de et problem, så giver de andre skylden for, at det er opstået, og så forsøger de at komme med en populistisk løsning på det«.

Torben Hansen fra Socialdemokraterne i Randers.

»Sagen er blæst ud af alle proportioner. Det er stor svine-ståhej for, at en børnehave i Nordbyen fremover kommer til at have en pose frosne frikadeller i fryseren. Sagen udspringer af, at forældrebestyrelsen for en enkelt børnehave valgte svinekød fra af driftsøkonomiske grunde. Der er ikke nogen forældre, der har rejst det her som et problem. Derfor er det langt ude, at Venstre og Dansk Folkeparti afskaffer det nære forældre-demokrati for at løse et problem, de selv har opfundet«.

Kasper Fuhr fra Velfærdslisten i Randers, der kalder sagen for ’frikadelle-gate’.

»Hvad er dansk madkultur? Det her skriger til himlen af tomhed. Det her er et pseudo-problem, der ikke findes i Randers. Vi har ikke institutioner, hvor man ikke må spise en pølse, hvis man vil«.

Mogens Nyholm fra Radikale Venstre i Randers.

»Kritikerne i byrådet kom som forventet med mishagsytringer, fordi de ikke ville forstå, at det ikke handler om at proppe frikadeller ned i halsen på nogen, der ikke ønsker det. Men jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at den nationale presse også ville interessere sig for emnet«.

Frank Nørgaard, gruppeformand for DF i Randers.

»Man bliver hårdhudet som muslim. Randers Kommune har altid været foregangskommune, når det gælder integration. Der er ikke problemer med kriminalitet og mange andre ting, så det er uforståeligt hvorfor svinekød lige pludselig bliver et problem. Det er mega-ærgerligt«.

Fatma Cetinkaya fra Socialdemokraterne i Randers.

Kilder: Randers Amtsavis, Ritzau, Facebook, Aarhus Stiftstidende, TV 2 Østjylland.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce