Danmark. I flere kommuner er der problemer med danske familier, som skal indlægge sig normer, der siger, at institutionen ikke serverer svinekød, siger Frank Nørgaard fra Dansk Folkeparti.
Foto: DALSGAARD MIRIAM

Danmark. I flere kommuner er der problemer med danske familier, som skal indlægge sig normer, der siger, at institutionen ikke serverer svinekød, siger Frank Nørgaard fra Dansk Folkeparti.

Danmark

Bag om 'frikadellekrigen': Det stemte de om i Randers

I aftes blev det besluttet, at alle institutioner i Randers skal have svinekød på menuen.

Danmark

Et flertal i byrådet i Randers Kommune stemte i aftes igennem, at der skal være obligatorisk svinekød på menuen i kommunens institutioner.

»Alle sikres en sund og varieret kost, hvor ingen tvinges til at spise noget, der strider mod ens holdning eller religion«, lød det i forslaget.

Forslaget blev vedtaget med 16 stemmer for fra Dansk Folkeparti og Venstre, mens 15 byrådsmedlemmer fra blandt andet SF, Radikale Venstre og Socialdemokraterne stemte imod.

Konkret udmøntes forslaget i, at eksempelvis kommunens skoler og børnehaver skal servere spegepølse og rullepølse og andet pålæg med svinekød som fast ingrediens på menuen.

Langvarig debat

Det, som lokalt blandt randrusianerne går under navnet ’Frikadellekrigen’, tager sit udgangspunkt i en debat, der faktisk går langt tilbage.

Sidste år blev det nemlig heftigt diskuteret i Randers, at Børnehuset Jennumparken, en institution i et indvandrertungt område af byen, havde valgt at droppe at bruge svinekød i maden til børnene. Dette var besluttet for at vise hensyn til de muslimske børn i institutionen.

Jyllands-Posten bragte en artikel om Børnehuset Jennumparken, og her forklarede dagtilbudsleder Bente Gråkjær, at man af praktiske årsager ikke serverede svinekød til frokost, fordi de fleste børn i institutionen slet ikke spiste svinekød.

»Der er ingen grund til at skabe unødvendige problemer. Danske grøntsager, danske frugter og groft brød udgør en væsentlig del af kosten. Det behøver ikke at være svin, før det er dansk«, sagde Bente Gråkjær.

LÆS ARTIKELMadkrig i Randers: De kæmper om gris på bordet

Tilføjelse til aftale

Dansk Folkepartis medlemmer i Byrådet i Randers var ikke synderligt begejstrede over at høre, at Børnehuset Jenumparken brugte halalslagtet kød og blandt andet serverede pølser med kyllingekød.

Som del af en konstitueringssaftale med Venstre-borgmesteren i byen, Claus Omann Jensen, krævede DF, at institutionerne i kommunen blev pålagt at have »klassisk dansk spise«, såsom frikadeller og flæskesteg, på menuen.

Venstre og Dansk Folkeparti lavede partierne imellem en bindende aftale kaldet ’Randers i Fremdrift’, der blev fremlagt i juni. Som led i den aftale blev følgende passus indføjet: »Vi ønsker, at de kommunale institutioner, der tilbyde madordninger, sikrer, at dansk madkultur er en central del af tilbuddet samtidig med, at der gives mulighed for at efterkomme brugernes ønsker«.

Efter sommerferien sidste år stillede gruppeformanden for DF i Randers, Frank Nørgaard, sammen med Venstre et forslag om en tilføjelse til den oprindelige konstitueringssaftale.

Tilføjelsen lød, at: »det også er en selvfølge, at der i institutioner uanset religiøs sammensætning tilbydes svinekød, som indgår i en lang række madvarer og retter«.

En sund og varieret kost skal sikres

Dette stemte byrådsmedlemmerne i den jyske kommune, som også talte den lokale Velfærdslisten og Konservative, om i går klokken 16 i Randers Byrådssal. Forslaget var punkt 29 på dagsordenen.

Selve teksten i forslaget, der altså blev stemt igennem med det smallest mulige flertal, lød derfor sådan her (resten af teksten):

Byrådet ønsker at kommunens institutioner hviler på så bredt et kulturelt grundlag som muligt. Derfor blev der ved omkonstitueringen i juni 2015 udarbejdet et politisk dokument (Randers i Fremdrift) som beskriver politikken på en række områder herunder kommunale madordninger.

Dette område har den seneste tid særligt haft pressens bevågenhed og skabt debat om hvordan det skal udmøntes.

Herunder pkt. 9 som er formuleret således:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi ønsker, at de kommunale institutioner, der tilbyder madordninger, sikrer, at dansk madkultur er en central del af tilbuddet samtidig med, at der gives mulighed for at efterkomme brugernes ønsker«.

Kommunens institutioner opfylder ovenstående sætning ved uden undtagelse at sørge for, at det tages hensyn til de mindretal som har specielle ønsker til kosten. Det kunne være allergigere, diabetikere, vegetarer eller religiøse hensyn. Dermed er det også en selvfølge, at der i institutioner uanset religiøs sammensætning tilbydes svinekød som indgår i en lang række madvarer og retter.

Forældrebestyrelser vil være et naturligt organ, når der skal besluttes forskellige politikker i en institution. Eksempelvis spørgsmålet om sukker eller forhold omkring uddeling ved fødselsdage, men et så ømtåleligt emne som hvorvidt der kan være svinekød på menuen mener vi ikke kan pålægges institutionens bestyrelse.

Derfor mener Venstre og Dansk Folkeparti, at Byrådet beslutter:

-at kommunale institutioner med madordninger sikre dansk madkultur som en central del af tilbuddet – herunder serverer svinekød på lige fod med andre madvarer.

-at alle sikres en sund og varieret kost hvor ingen tvinges til at spise noget der strider mod ens holdning eller religion.

-at institutionerne sikre fleksibilitet som tager de nødvendige hensyn til allergikere, religion, diabetes m.v.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce