Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danmark. I flere kommuner er der problemer med danske familier, som skal indlægge sig normer, der siger, at institutionen ikke serverer svinekød, siger Frank Nørgaard fra Dansk Folkeparti.
Foto: NISSEN MADS

Danmark. I flere kommuner er der problemer med danske familier, som skal indlægge sig normer, der siger, at institutionen ikke serverer svinekød, siger Frank Nørgaard fra Dansk Folkeparti.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frikadellekrig sætter gang i heftig debat

Diskussionen om svinekød ulmer igen under hashtagget #frikadellegate.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svinekød skal være obligatorisk på frokostmenuerne i Randers Kommunes daginstitutioner.

Det er resultatet af en afstemning i Randers Byråd i aftes. Her havde Venstre og Dansk Folkeparti stillet et forslag om, at der i kommunens institutioner skal serveres eksempelvis frikadeller og flæskesteg til de yngste.

Forslaget - og den medfølgende omtale - har affødt heftig debat på både sociale medier og i de mere traditionelle nyhedsmedier. Alskens politikere og ’almindelige’ borgere har ytret deres meninger i sagen.

»De må kede sig enormt meget i Randers Byråd, siden de er begyndt at blande sig i, hvad man skal spise i institutioner. Jeg synes, de i stedet skal beskæftige sig med det, der er deres opgave. Det her er noget, der skal bestemmes af den enkelte institutions ledelse og forældrebestyrelse og de ansatte, der i fællesskab taler om, hvad der skal købes ind, og om maden skal være vegetar eller med oksefilet«, er den umiddelbare mening fra Farums tidligere borgmester, Peter Brixtofte.

Samme toner lyder fra Anni Matthiesen, Venstres børne- og undervisningsordfører.

»Politikerne skal ikke blande sig i, om der serveres svinekød eller ej i landets daginstitutioner. Jeg går ind for frihed, ikke tvang, og det skal være op til de enkelte institutioner«, siger hun.

Også Dorthe Boe Danbjørg, som er formand for Forældrenes Landsforening (FOLA), kritiserer forslaget.

»Vi har langt større problemer i daginstitutionerne, end om der lige præcis er svinekød eller ej på menuen. Det er fuldstændig uhørt, at politikerne blander sig i, hvad der serveres i daginstitutionerne. Menuen er gjort til en værdipolitisk kamp. Det her er nærmest første skridt til, at forældrebestyrelserne bliver overflødige, hvis politikerne vil detailstyre, hvad der skal ske i de enkelte daginstitutioner«, siger Dorthe Boe Danbjørg.

Udbredt uenighed

På Politikens Facebook-side raser debatten om det kontroversielle svinekødsforslag også.

»Hvad med at komme tilbage på sporet og få lidt proportioner ind i debatten. Vi taler jo ikke kun om frikadeller eller ikke frikadeller. Danske nationalretter har altid været baseret på svinekød og omfatter alt lige fra stegt flæsk, krebinetter, carbonader, mørbradbøffer, diverse sammenkogte retter, flæskesteg, rullesteg, rullepølse, spegepølse, kødpølse, leverpostej o.s.v., o.s.v. Hvad er der galt i at ville værne om vores madkultur?«, lyder det fra en bruger, Henrik Bjørkman.

En anden, Mads Vinther, skriver følgende:

»Jeg betaler for at mine børn kan spise i vuggestuen eller børnehaven i Randers. Så er der sgu da ikke noget byråd, der skal bestemme, hvad mine børn skal eller ikke skal spise. Hvis byrådet vil betale hele bespisningen af mine børn i institutionen, så kan de bestemme alt det de vil, men det har de vist ikke tilbudt. Venstre og DF ved man hvor man har, i andre folks frihed og økonomi«.

Manu Sareen, tidligere børne- og integrationsminister for Radikale, har også givet sin holdning til kende.

»Det er virkelig utroligt, hvad politikerne åbenbart blander sig i. Det er signalpolitik af værste skuffe og et udtryk for, at man vil pådutte andre en tvangsideologi - og i dette tilfælde børn - børn for pokker,« skriver Manu Sareen på Facebook, hvor også debattøren Rasmus Brygger har ytret sig:

»Væk er H.C. Andersen, Grundtvig og Kirkegaards filosofier og vores politiske og kulturelle bidrag til et progressivt menneskesyn, der skabte chokbølger gennem det 20. århundrede. I stedet slår vi den danske kulturs største slag med en kødbolle, der stammer fra det gamle Rom, med et fortysket navn af den italienske frittatella og som minder mistænkeligt meget om den arabiske kebab. At den så står side om side i kulturkampen med et flag, der mytisk nedfaldt fra den estiske himmel og en underlig tysk tradition om at bære fældede grantræer indenfor i juletiden, gør det hele så meget mere bedrøveligt«, skriver han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Humoristiske indlæg

Efter omtalen af byrådsmedlemmernes afstemning i aftes i Randers Byrådssal er det kommet frem, at lignende tiltag eksisterer i kommunerne i Ishøj, Rødovre og Herlev.

Dansk Folkepartis integrations- og udlændingeordfører Martin Henriksen ser dog gerne, at forslaget om obligatorisk svinekød på menuen i institutioner bliver udbredt til flere steder i landet.

»Jeg synes, det er rigtig godt, at vores lokale tillidsfolk har sat det på dagsordenen. Det er helt oplagt, at når der har været problemer med, at man nogle steder har besluttet, at bestemte dele af dansk madkultur ikke er velkommen, så sender Dansk Folkeparti det signal, at sådan bør det ikke være. Det er helt rimeligt«, siger Martin Henriksen.

Et byrådsmedlem i Randers, Socialdemokraternes Torben Hansen, som var med ved afstemningen i aftes, er lodret uenig.

»Vi har i dag rundt omkring i kommunerne forældrebestyrelser i daginstitutionerne, som i over 30 år har kunnet håndtere det her uden problemer, og der har ikke en eneste gang været klager over noget som helst. Jeg stemte imod forslaget i går og argumenterede for, at jeg synes, at der er større dansk værdi i, at vi har et nærdemokratisk system, som vi som byråd har tillid til, end at vi tvinger svinekød ned i halsen på nogen«, siger Torben Hansen i programmet ’Huxi og Det Gode Gamle Folketing’ på På Radio24syv.

Andre steder på de sociale medier har man en mere humoristisk tilgang til sagen.

»Det forlyder fra Dansk Folkeparti i Randers, at man nu vil gå benhårdt efter at tvinge kommunens folkeskoler til at synge Kære Lille Mormor til morgensang hver tirsdag«, skriver Lars Holmboe, der lige som mange andre kommenterer på Facebook under hashtagget #frikadellegate.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det samme har Troels Eklund gjort.

»Jeg fornemmer, at Randers Kommune snart får brug for et griseberedskab og grisestyring«, skriver han.

Kilder: Facebook, Twitter, DR, Aarhus Stiftstidende, Radio24syv, Randers Amtsavis, Ritzau, TV 2 Østjylland.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden