En ny undersøgelse fra Vejdirektoratet viser, at dobbelt så mange mænd som kvinder er involveret i trafikulykker. Og 62 procent af alle dræbte og tilskadekomne i trafikulykker er mænd. Kilde: politiken.tv / Jakob Kyed Jakobsen & Jakob Sorgenfri Kjær

Danmark

Biologi: Mandens hjerne er farlig

Det mandlige kønshormon skaber aggressiv adfærd i trafikken. Manden har dog bedre forudsætninger for at parallelparkere.

Danmark

Der er en naturlig forklaring på, at mænd, og især unge mænd, er voldsomt overrepræsenteret i ulykkesstatistikkerne, forklarer professor og hjerneforsker Troels Wesenberg Kjær.

»Der er forskel på mænd og kvinders hjerner. Som udgangspunkt er de opbygget på samme måde, men de bliver påvirket forskelligt: Mandehjerner påvirkes af det mandlige kønshormon, og det gør manden mere risikovillig. Så når man kører bil, tager man chancer, som en kvinde ikke ville tage. Aggression er også relateret til testosteron. Og når man både er mere aggressiv og mere risikovillig, er der alt andet lige en større risiko for, at det går galt i trafikken«, siger Troels Wesenberg Kjær fra Roskilde Sygehus.

Hjerneforskeren tilføjer, at man i sine unge år rent biologisk har et større behov for at spejle sig i sine venner og bekendte.

»Der er områder i pandelappen, som bliver meget påvirkede, hvis vi ikke bliver bekræftet af vore artsfæller. Derfor kan man også forklare, at unge mænd er mere risikobetonede, fordi de søger at spejle sig i deres jævnaldrende i stedet for dem, der er 30 år ældre. Og når det handler om at opnå eller få bekræftet en social status, bliver det mandlige kønshormon en stor synder«, siger professoren.

Modnes to år senere

En tredje forklaring på kønsforskellene i trafikken er, at hjernerne ganske enkelt udvikler sig med forskellig hast.

»Mens en kvindes hjerne er færdigudviklet som 20-årig, modnes mænds hjerner med cirka 2 års forsinkelse. Derfor kan de have sværere ved abstrakt indlæring i de første år med et kørekort. Det handler blandt andet om social adfærd og risikotænkning: I trafikken kan de unge mænd derfor tænke, at det plejer at gå godt, når jeg kører hurtigt. De har sværere ved at abstrahere sig til, hvornår det så kan gå galt«.

SE OGSÅ:

De efterhånden slukørede mandlige læsere af denne artikel kan til gengæld glæde sig over, at de er biologisk bedre betinget til at parallelparkere.

»Det er faktisk nærmest det eneste i trafikken, som mænd er bedre til. Deres hjerner er bygget i forhold til verdenshjørnerne; de har en bedre rumretningsevne, hvorfor de vil være bedre til øvelser som at spille basketball og parallelparkere biler«, siger hjerneforskeren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce