Vekselkontor får bøde på 92 millioner kroner for groft hæleri

To mænd bag københavnsk vekselkontor idømmes hver seks års fængsel i sag om hæleri og hvidvask

Danmark

Et vekselkontor kendes skyldig i sag om groft hæleri og mangelfuld kontrol med store millionbeløb.

Selskabet bag kontoret idømmes en bøde på 92 millioner kroner i sagen, som er historisk i sit omfang.

Samtidig idømmes to mænd, far og søn, hver fængsel i seks år.

Politiet tog fat på en efterforskning af vekselkontoret, da det viste sig, at kriminelle involveret i hashhandel flittigt benyttede sig af kontorets tjenester.

DOKUMENTATIONLæs Københavns Byrets referat af dommen ( eksternt link)

Det viste sig, at der blev fusket med regnskaberne i vekselbutikken. Hele 33.301 gange blev 500 euro-sedler - der har en værdi på 3.700 kroner - kørt uden om bøgerne.

Dækkede overvågningskameraer til

Det krævede selvsagt en indsats at skjule uregelmæssighederne. Indehaverne havde indrettet stedet på en måde, så de interne overvågningskameraer undgik at filme brugerne af en af kasserne. Samtidig har det vist sig, at kameraerne i nogle tilfælde blev dækket til, tilsyneladende når der skulle foretages lyssky vekslinger i forretningen, fremgår det af dommen i Københavns Byret.

»Man fik klart indtryk af, at der foregik noget suspekt«, siger dommer Pernille Kjærulff om det, der foregik i forretningen på Nørrebrogade.

De store euro-sedler viste sig at være knyttet til hashhandlere, en omstændighed, de tiltalte måtte være klar over, fremgik det under sagen.

»Man overtræder flere bestemmelser i loven om hvidvask, når man gang på gang veksler hundrede tusinder eller millioner af kroner til 500 euro-sedler uden at spørge om noget som helst og uden at informere myndighederne«, mener anklager Karina Ankergren fra Statsadvokaten for Særlig Økonomiskk og International Kriminalitet - det, der tidligere blev kaldt bagmandspolitiet.

»Dermed omgik de bevidst hele hvidvasksystemet, der er opbygget for at gøre det sværere for bander og organiserede kriminelle at skjule deres udbytter, ved at give myndighederne mulighed for effektiv kontrol samt mulighed for at efterforske hvidvask og terrorfinansiering«, konkluderer hun.

De to mænd er fundet skyldige i groft hæleri for i alt 184 millioner kroner. De ankede dommen på stedet.

ritzau

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce