Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Glem alt om indslusningsløn. Vejen til integration går ikke gennem særregler på arbejdsmarkedet. Den effektive integrationsmodel er enkel, bygger på nærvær og tillid, og den starter i Mjølnerparken på Nørrebro i København. Kilde: Politiken TV / Tilrettelæggelse: Johannes Skov Andersen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

LA støtter kontroversielt integrationsforslag

Farvel til kontanthjælp og goddag til garanti for job og uddannelse. Det er kernen i et integrationsforslag , som er udklækket i Mjølnerparken.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er brug for at tænke nyt. Derfor er Liberal Alliance klar til at støtte et forslag om at gøre boligforeningen Lejerbo til både arbejdsgiver og arbejdsformidling for de indvandrere og flygtningegrupper i Mjølnerparken, som sidder fast i kontanthjælp.

Over en tiårig prøveperiode skal beboere i Mjølnerparken på Nørrebro ikke kunne få udbetalt kontanthjælp. Til gengæld får de garanti for job og uddannelse.

»Selvfølgelig vil det være et sats«, siger socialordfører Laura Lindahl (LA): »Og det kan virke vildt at fjerne ydelsen helt i et afgrænset område. Men virkeligheden er, at den nuværende jobindsats ikke har virket. Vi må tænke ud af boksen«.

Ideen til integrationsmodellen er opstået på Lejerbos boligsociale kontor i Mjølnerparken. Lejerbos forretningsfører i København, Steffen Boel Jørgensen, er »fyr og flamme«, siger han:

»Ideen er jo ikke tilfældig. Den er udsprunget af vores erfaringer. Kontanthjælp suger folk ned i passivitet, men det er lykkedes os at få folk i arbejde, som ellers var opgivet af alle andre«.

Det nytter ikke at blive ved med at gøre det samme, som tydeligvis ikke har fungeret

Men ingen skal tvinges med i forsøget, siger Steffen Boel Jørgensen: »Hvis nogle beboere ikke ønsker at deltage, bliver de ikke smidt på gaden. Så genhuser vi dem i en anden bolig et andet sted«.

Hos Liberal Alliance har man fuld tillid til, at Lejerbo vil kunne løfte opgaven.

»De kender de her mennesker. Hvad ville det ikke betyde for de sociale mønstre i Mjølnerparken, hvis folk kom i gang med noget? Hvad ville det ikke betyde for børn at se deres forældre i arbejde? Indtil nu har vi ikke formået at hjælpe dem i gang. Det her forslag handler om at løfte deres livskvalitet og hjælpe dem ud af den sociale fattigdom«, siger Laura Lindahl.

Hverken Konservative eller Dansk Folkeparti er lune på ideen.

»Jeg er skeptisk«, siger beskæftigelsesordfører Rasmus Jarlov (K): »Hverken boligforeninger eller kommuner skal kunne udstede jobgarantier til folk. Man skal gøre sig fortjent gennem kvalifikationer for at få et job«.

Dansk Folkepartis Bent Bøgsted siger, at forslaget er »for vidtgående«:

»Vi kan ikke videregive ydelsesmidler til en boligforening. Det kan vi ikke forsvare. I stedet burde kommunerne sætte folk i gang med uddannelse. Hvis folk ikke vil tage imod det, er reglerne i dag sådan, at man kan fratage dem ydelsen, så jobcentrene skal bare komme i gang«.

Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening, Berit Toft Fihl, mener derimod, at den foreslåede model »har fat i noget«.

»Der er grundlæggende nogle rigtig gode tanker bag det her. Vi ved fra analyser, at går du ledig og passiv i længere tid, falder din chance betragteligt for at få ordentlig fodfæste på arbejdsmarkedet. Og særligt mange indvandrere har fået lov af jobcenteret til at være passive alt for længe«, siger hun: »Det er en god ide, at boligselskaber kan supplere det traditionelle jobcenter, når det handler om at få flygtninge ud på arbejdsmarkedet«.

I Københavns Kommune hilser integrations- og beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) debatten velkommen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Alt, hvad der kan få folk væk fra forsørgelse og over i støttet eller ordinær beskæftigelse, er interessant. Men vi må bare ikke stikke folk blår i øjnene, i forhold til om en sådan model overhovedet vil kunne lade sig gøre«, siger hun. Hun peger i stedet på, at kommunen har indgået aftaler med firmaer, som blandt andet ISS og Arriva om uddannelse og garanti for job bagefter.

Socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau, er »fuldstændig enig« i behovet for at tænke mere kreativt på jobcentrene.

»Det nytter ikke at blive ved med at gøre det samme, som tydeligvis ikke har fungeret«, siger hun, men har dog alligevel en anke mod ideen om at fratage folk forsørgelsen.

»Ideen om ikke at give folk ret til forsørgelse strider mod grundloven, så den vej er ikke farbar«.

Men det er noget sludder, mener Laura Lindahl: »Det er ikke grundlovsstridigt, fordi vi netop vil tilbyde folk et forsørgelsesgrundlag i kraft af jobgarantien«.

Liberal Alliance vil nu tage kontakt til beskæftigelsesministeren med henblik på at få udredt, hvad der skal til, for at der kan gives dispensation til en sådan forsøgsordning.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden