Kirke Såby. Dagplejer i Lejre Kommune Gitte Andersen mener, at hun kan give børnene en helt anden tryghed, end vuggestuerne kan. I knap hver femte kommune er dagplejen blevet skåret med 60 procent eller mere de seneste 8 år. Gitte Andersen tror derfor heller ikke, at hendes fag eksisterer om 10 år.
Foto: FINN FRANDSEN

Kirke Såby. Dagplejer i Lejre Kommune Gitte Andersen mener, at hun kan give børnene en helt anden tryghed, end vuggestuerne kan. I knap hver femte kommune er dagplejen blevet skåret med 60 procent eller mere de seneste 8 år. Gitte Andersen tror derfor heller ikke, at hendes fag eksisterer om 10 år.

Danmark

Flere kommuner har helt sløjfet dagplejen

I to kommuner er den kommunale dagpleje heltlukket, og i knap hver femte er dagplejen skåret med 60 procent eller mere.

Danmark

Forældre har i flere kommuner de seneste år måttet vinke farvel til en populær pasningsform, når de helt små børn skal passes. I 2 af landets kommuner er dagplejen helt blevet sløjfet, mens den i 17 ud af landets 98 kommuner er blevet skåret med 60 procent eller mere.

Det viser en gennemgang af antallet af beskæftigede dagplejere i de enkelte kommuner fra 2007 til 2015 der er foretaget af fagforeningen FOA, der organiserer de kommunale dagplejere.

Sektorformand i FOA Morten Bech Madsen mener, at tallene er udtryk for, at forvaltningen i flere kommuner ikke værdsætter dagplejen:

»Det er trist, fordi de går glip af et rigtig godt tilbud. Men det sker altså«, siger han.

Det er trods alt kun 2 kommuner, det drejer sig om. Er problemet så stort?

»Der er en udvikling, der går på, at dagplejen i mange kommuner mere eller mindre er ved at blive afviklet, og det er et stort problem. Der er også kommuner, der næsten ikke har skåret, men at 16 kommuner har reduceret med 60 procent taler for sig selv«.

DAGPLEJEMOR

Også i Forældrenes Landsforening (Fola) er de kritiske over for udviklingen.

»Nogle forældre vægter det hjemlige miljø højere end institutionsmiljø, og det skal kommunerne sørge for at imødekomme«, siger formand i Fola Dorthe Boe Danbjørg og tilføjer:

»Det er rigtig ærgerligt, at der i mange kommuner efterhånden er så få pladser, at der kun er plads til særligt sårbare i dagplejen. Og selvfølgelig endnu mere problematisk, at også den mulighed slet ikke eksisterer i enkelte kommuner«.

Prioritering af uddannet personale

Helsingør er en af de kommuner, hvor forældrene ikke længere kan vælge at få deres børn passet i en dagpleje. I 2007 var der 72 dagplejere beskæftiget i Helsingør, men i 2015 var det tal altså 0.

Formand for børne- og uddannelsesudvalget i Helsingør Christian Holm Donatzky (R) siger, at han ikke var medlem af byrådet, da det blev besluttet at nedlægge dagplejen med budgetforliget tilbage i 2011, men at han bakker op om beslutningen, der blev taget dengang.

»Vi lægger vægt på at koncentrere energien og vores ressourcer på at lave daginstitutioner af meget høj kvalitet med 70 procent uddannede pædagoger.

I de kommunale tilbud kan man godt se det som en begrænsning i det frie valg, men som kommune er vi forpligtet til at have pasningstilbud af høj kvalitet, og det mener vi, at vi har på denne måde«, siger Christian Holm Donatzky.

DAGPLEJERNE FORSVINDER

Vordingborg er en anden kommune, der har valgt at skære kraftigt i dagplejen. Her er antallet af dagplejere faldet fra 217 dagplejere i 2007 til 44 i 2015 – svarende til 80 procent. Forklaringen på den markante nedskæring er faldende børnetal, og at kommunen samtidig ønskede at sikre børnehaver i hele kommunen, forklarer Kirsten Overgaard (V), formand for børn, unge og familie-udvalget i Vordingborg Kommune:

»Vi er meget bevidste om betydningen af dagtilbud af høj kvalitet. Derudover har vi oplevet en stigende efterspørgsel på vuggestuepladser«, siger hun.

Tilfredse med valgmulighederne

Ifølge Kirsten Overgaard er den kraftige nedskæring dog ikke ensbetydende med, at kommunen vil gå lige så langt som Helsingør:

»Fra politisk side er vi ikke ved at afvikle dagplejen. Tværtimod er vi tilfredse med, at borgerne kan vælge mellem vuggestue, dagpleje og private pasningsordninger«.

Noget tyder da også på, at småbørnsforældre trods de kraftige nedskæringer, stadig vælger pasning i hjemlige omgivelser. Ifølge tal fra FOA blev 3.868 børn passet af private børnepassere i 2007, mens det tal var mere end fordoblet i udgangen af 2015 til 7.976. Begge formænd erkender da også, at der stadig er en efterspørgsel på dagpleje, og at der på den baggrund er sket en stigning i antallet af private børnepassere i kommunerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Både FOA og Fola peger på, at private børnepassere ikke er underlagt de samme tilsynsregler og krav om pædagogiske læreplaner. Derfor kan kvalitetsforringelse være en »ærgerlig sideeffekt« af udviklingen.

»Ikke fordi de private dagplejere er dårlige, men vi er meget skeptiske i forhold til kvalitetskontrollen af dem«, siger Dorthe Boe Danbjørg, Fola.

En undersøgelse fra FOA fra 2015 viser, at private børnepassere typisk får tilsyn 1-2 gange årligt, mens langt de fleste kommunale dagpleje får tilsyn hver anden måned eller hyppigere.

I Helsingør Kommune siger Christian Holm Donatzky, at hvis de manglende tilsyn går hen og bliver et problem, må man se på, om de skal udvides. Kirsten Overgaard henviser til, at det er forældrene selv, der vælger den private børnepasser.

»Hvis de er tilfredse med tilbuddet, så er det jo godt nok til dem«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce