Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Ifølge en rundspørge, som Politiken Research har stået få, er det kun et fåtal af de frivillige i foreningen Natteravne, der har oplevet tilfælde af sexisme, når de går runder i nattelivet.
Foto: Thomas Broberg (Arkivfoto)

Ifølge en rundspørge, som Politiken Research har stået få, er det kun et fåtal af de frivillige i foreningen Natteravne, der har oplevet tilfælde af sexisme, når de går runder i nattelivet.

Danmark

Natteravne: Sexchikane er mindre udbredt

Ifølge en rundspørge blandt frivillige natteravne i bylivet udgør flygtninge og indvandrere ikke et særligt problem, når det gælder seksuel chikane.

Danmark

Med kondomer i den ene lomme og slikkepinde i den anden er tre natteravne i karakteristiske gule jakker på vej gennem de mørke gader i Næstveds gå i byen-kvarter.

»Jo, vi har seksuel chikane her i byen, og det er én gang om året, når der er julefrokost. Men det er mænd over 50, som er på eventyr uden konerne. Ellers støder vi aldrig på det«, siger formanden for Natteravnene i Næstved, Ulla Christensen, som har gået tur i gul jakke gennem 11 år.

Den oplevelse står hun ikke alene med, for landets Natteravne støder tilsyneladende kun sjældent på problemer med seksuel chikane i nattelivet.

LÆS OGSÅ:

Politiken Research har gennemført en rundspørge blandt de 4.000 frivillige i gule jakker, som arbejder på at skabe tryghed for unge i nattelivet. Godt 500 har svaret tilbage, og 68 procent af dem oplever »slet ikke«, at seksuel chikane udgør et problem i det område, som de dækker.

I undersøgelsen, som ikke er repræsentativ, men kan bruges til at give et billede af holdningen blandt Natteravnene, svarer 27 procent, at de oplever seksuel chikane i mindre grad.

Vi har hidtil ikke fået indberetninger om seksuel chikane. Heller ikke efter mediernes omtale af fænomenet. Derfor kan medlemmerne jo godt have oplevet det

Natteravnene er også blevet spurgt om, hvorvidt personer med ikke-vestlig baggrund er overrepræsenterede som udøvere af seksuel chikane i deres områder. Det svarer 61 procent nej til, mens 11 procent mener, at det er de i et vist omfang. Resten svarer, at den problemstilling har de ikke nogen relevant viden om.

Følelsesladet diskussion

Diskussionen om seksuel chikane eksploderede efter migranters masseovergreb i Köln nytårsaften. Efterfølgende satte beretninger fra danske kvinders oplevelser i nattelivet i Thisted, Sønderborg og Haderslev brand i den danske debat. Det fik justitsminister Søren Pind (V) til at bede landets politikredse om at undersøge, om der er et generelt problem.

Ifølge Leif Christiansen, der er leder af Natteravnenes landssekretariat, har foreningen hidtil afvist at deltage i diskussionen, indtil man havde konkrete tilbagemeldinger fra Natteravne i de godt 150 danske byer med aktive medlemmer.

»Vi har hidtil ikke fået indberetninger om seksuel chikane. Heller ikke efter mediernes omtale af fænomenet. Derfor kan medlemmerne jo godt have oplevet det«.

Der findes ingen samlet opgørelse over seksuelle krænkelser i Danmark ud over anmeldte voldtægter. Det er et problem, mener Bjarke Oxlund, lektor i antropologi og bestyrelsesleder i Sex & Samfund.

LÆS OGSÅ:

»En undersøgelse kan sætte proportion på en diskussion, som ellers nemt bliver for følelsesladet. Vi har stået med en debat, hvor der bliver talt en virkelighed frem om, at Danmark er et ligestillingsparadis, men før vi får lagt de etniske mænd for had, så ville det være rart at have danske kvinders svar på, hvad de egentlig oplever i deres hverdag«, siger han.

Irene Manteufel er forkvinde i Everyday Sexism Project, der siden 2013 har samlet 2.200 fortællinger om sexisme. 300 handler om fysiske overgreb i nattelivet.

»Vi har en begrænset viden om, i hvilket omfang det sker, men så snart folk bliver opmærksomme på det, er der mange, der har en historie. Så det er vores klare indtryk, at det er meget udbredt«, siger hun.

Justitsminister Søren Pind (V) skriver, at det er »glædeligt«, at størstedelen af Natteravnene ikke vurderer, at der tale om et generelt problem: »Ethvert overgreb er et overgreb for meget. Jeg har derfor anmodet Rigspolitiet om at sikre, at alle politikredse har fokus på området«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce