Ansvar. Ifølge Rasmus Kjeldahl kan det få konsekvenser for andre kommuner, hvis Slagelse Kommune bliver kendt ansvarlige for omsorgssvigt af fire søstre, der har været anbragt i en voldelig plejefamilie.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Ansvar. Ifølge Rasmus Kjeldahl kan det få konsekvenser for andre kommuner, hvis Slagelse Kommune bliver kendt ansvarlige for omsorgssvigt af fire søstre, der har været anbragt i en voldelig plejefamilie.

Danmark

Børns Vilkår om omsorgssvigt: Sag mod Slagelse Kommune kan give andre blod på tanden

Sagsanlæg mod kommune kan få andre kommuner til at tage tilsyn alvorligt.

Danmark

Hvis to søstre får ret i, at de har krav på erstatning for, at Slagelse Kommune har krænket deres ret til beskyttelse mod umenneskelig og nedværdigende behandling, kan flere kommuner få en lignende sag på nakken.

Det vurderer Rasmus Kjeldahl, der er direktør i Børns Vilkår.

»Hvis vi lykkes med at få kommunens ansvar etableret, så tror vi også, at det giver nogle andre blod på tanden, hvis de ser, at det faktisk er muligt at få en oprejsning og placeret et ansvar for det, man har været udsat for«, siger han.

Sagen handler om i alt fire søstre, der blev anbragt i en plejefamilie, efter deres psykisk syge far slog deres mor ihjel. Her blev de i årene 1999 til 2005 udsat for vold og ydmygelser, og to af pigerne blev seksuelt misbrugt af deres plejefar. Han blev senere dømt for vold og overgreb. Sagsakter viser, at der kun blev ført sporadisk tilsyn med familien til trods for flere underretninger fra lærere og pædagoger.

Nu vil søstrene have retten til at afgøre, om Slagelse Kommune kan stilles til ansvar. Sagen kommer for retten som følge af, at Børns Vilkår i 2012 fik 8 millioner kroner fra satspuljen til at hjælpe ofre for kommunalt svigt med at søge erstatning.

Gamle sager kan indhente

Sagen, der skal føres ved landsretten, er den første af sin slags, og derfor er der ifølge Rasmus Kjeldahl ikke en klar retspraksis på området. Det kan betyde, at andre ikke har taget kampen om mod kommunerne.

Han håber, at pigernes kamp kan få kommunerne til at være ekstra opmærksomme på at undgå lignende sager.

»Det sender nogle stærke signaler til kommunerne, som også i dag har den type udfordringer, og måske nogle steder overvejer at prioritere forkert. Man kan ikke bare lade det sejle, og man kan ikke bare lade være med at gennemføre tilsyn, det kan have konsekvenser«, siger han og fortsætter:

»Det kan indhente en senere, hvis man ikke har styr på sine kommunale systemer«.

Slagelse Kommune vil først kommentere, når retssagen er ovre, men af kommunens svarskrift på stævningen kan man læse, at den mener, at sagen er forældet.

Men ifølge Rasmus Kjeldahl giver det ikke mening at tale om forældelse i den type sager, for der kan gå mange år, før et krænket barn er klar og gammel nok til at konfrontere sin egen barndom.

»Tit kræver det, at man skal stille sig op og konfrontere dem, som var ansvarlige. Man er nødt til at rulle hele sagen igennem, man skal måske gennemleve nogle episoder fra ens barndom, som næsten kan virke traumatiserende. Det kræver, at man er psykisk robust«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce