Eksplosionsfare. Beboere i en radius af 1 kilometer fra branden på Fredericia Havn blev evakueret natten til torsdag.
Foto: Fotograf: Mads Hansen /Polfotos nyhedstjeneste

Eksplosionsfare. Beboere i en radius af 1 kilometer fra branden på Fredericia Havn blev evakueret natten til torsdag.

Danmark

Brandchef: Derfor er det så svært at slukke branden i Fredericia

Branden i Fredericia er af en slags, som brandfolk har problemer med at komme hen til med slukningsmateriel.

Danmark

At slukke en storbrand i en tank kan være »en kompliceret affære«.

»Hvis man først har en eksplosionsfare, så kan det være svært at komme tæt nok på til at slukke branden«.

Det forklarer operationschef Kristian Næsved fra Hovedstadens Beredskab, som netop er oprettet ved at sammenlægge brandvæsenerne i flere af de centrale hovedstadskommuner.

Svær opgave

I øjeblikket hærger en særdeles voldsom brand, der er opstået i en tank med fritureolie i Fredericia. Næsved kender ikke de nærmere omstændigheder omkring branden på den store jyske industrihavn, men han kender den indsats, brande af den karakter kræver.

Den er stor, fremgår det: »Er det blevet en åben kar-brand, hvor låget er brændt af, kan man med skumkanoner lægge et lag af skum over og slukke branden på den måde«.

»Problemet kan være, at man ikke kan komme tæt nok på. Det bliver man nødt til at tage alvorligt. Det er en kritisk vurdering i forhold til indsatspersonalets sikkerhed. Ellers skal man vente på, at det brænder ud«, forklarer den københavnske operationschef om standardindsatsen ved brande af den slags.

»Standardtaktikken ved en brand i en tank, hvor temperaturen stiger, vil typisk være at sætte vandkanoner på med store b-rør og køle det ned, så tanken ikke kommer op på den kritiske temperatur. Så har du knækket kurven og er på vej i den rigtige retning. Men det hele kommer an på, hvor stor tanken er. Spørgsmålet er, hvor stor denne tank er og om det overhovedet kan lade sig gøre«, siger han.

Stort område er evakueret

I Fredericia har myndighederne evakueret alle i en omkreds af en kilometer fra brandstedet.

»Det er helt efter bogen. Det sker for at være sikker på, at ingen kommer til skade. De ville ikke gøre det, medmindre der er en konkret risiko for, at det eksploderer«, siger Kristian Næsved.

En eksplosion vil give en kraftig tryk- og varmepåvirkning, der kan skade alt og alle i en vis omkreds. Den kan også få omkringliggende bygninger eller genstande til at bryde i brand.

At indsatsen i den sydjyske by er omfattende står tydeligt. Det lokale brandvæsen har fået forstærkning fra lufthavnene i Billund og Skydstrup, der har sendt kraftige skumkanoner til havnen. Også Beredskabsstyrelsen deltager med mandskab og materiel, herunder vandkanoner og ekstra skum til slukningsarbejdet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce