Meteorit er fundet: Det er helt vildt

Nu skal stenen fra rummet hurtigst muligt til undersøgelser i Italien.

Danmark

Den meteorit, der i aftes lyste himlen op over Storkøbenhavn, er fundet i Ejby ved Glostrup.

Det oplyser Henning Haack, der er lektor ved Statens Naturhistoriske Museum.

Stenen vejer omkring 50 gram og blev fundet af en kvinde, der skulle ud for at ryge en cigaret. Kvinden bed mærke i en underlig sten og funderede over, om det mon var meteoritten.

»Så hun sendte et billede, og jeg var slet ikke i tvivl. Det er helt fantastisk«, siger Henning Haack, der til aften har været ude ved kvindens bolig og samle resterne af stenen sammen.

Eksperterne havde håbet, at der kunne være tale om en sjælden meteorit, eksempelvis et stykke af Månen eller Mars, men stenen er en såkaldt 'almindelig kondrit', som udgør omkring 80 procent af de sten, der falder ned på Jorden.

»Desværre er det en langt mere almindelig type, end man kunne have håbet på, så vi forventer ikke at se noget helt nyt, vi aldrig tidligere har set i den«, siger Henning Haack.

Flyves hurtigt til Italien

Til gengæld er der det særlige ved sagen, at meteoritten er fundet mindre end 24 timer, efter at den er drattet ned. Det betyder, at den kosmiske stråling, den har fået, er bevaret, og stenen sendes hurtigst muligt til undersøgelser i Italien.

I den radioaktive stråling vil man blandt andet kunne se, hvor længe stenen har været undervejs, og hvor stor den har været i udgangspunktet.

»Vi vil få oplysninger om meteorittens historie gennem dens stråling, og måske vil der være noget unikt i den, når vi åbner den«, siger Henning Haack.

Han understreger, at der sagtens kan ligge flere dele af meteoritten i det område, den blev fundet. Faktisk er man ret sikker på, at det ikke er hele stenen, der nu er fundet. Meteoritrester kan spredes over 100 kilometer fra det sted, den er slået ned.

»Så det er helt oplagt, især for dem, der bor i Ejby-området, at man i morgen kigger sig ekstra godt for, om ikke der skulle ligge lidt mere«, siger Henning Haack.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce