Restaurationstalsmand mener, at Københavns Kommunes forslag om at gå undercover mod diskrimination i nattelivet er helt ude af proportioner.
Foto: Ditte Holm Lysgaard (arkiv)

Restaurationstalsmand mener, at Københavns Kommunes forslag om at gå undercover mod diskrimination i nattelivet er helt ude af proportioner.

Danmark

Natklubber: Kommunen overreagerer

Direktør for natklubber mener, at borgmester overdriver problemer med diskrimination.

Danmark

Det er en overreaktion, at Københavns Kommune vil få unge til at gå undercover i nattelivet for at tjekke, om dørmænd forskelsbehandler i døren. Det mener Adam Falbert, adm. direktør i Restaurations Kompagniet, der ejer og driver 15 barer og diskoteker i København.

»Én diskriminationssag er selvfølgelig én for meget, men fakta er, at der ifølge kommunens egne tal næsten ikke har været nogen politimæssige diskriminationssager, så kommunens fokus på diskrimination er blæst helt ud af proportioner«, siger Adam Falbert, der også er talsmand for natafdelingen i brancheforeningen Danmarks Restauranter og Cafeer.

FRA ARKIVET

Diskoteksejerens udmelding kommer i kølvandet på, at Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester har lagt op til en ny handleplan mod diskrimination. Der er afsat 4,9 millioner kroner til planen i 2016, og et af hovedpunkterne er, at kommunen vil dokumentere, hvor forskelsbehandlingen finder sted.

Hvis man tænker på, hvor mange millioner mennesker der går i byen i København, er 19 anmeldelser på halvandet år jo et meget lille antal

Mellem 1. januar 2014 og 30. juni 2015 har der været 19 anmeldelser til Københavns Politi om diskrimination, og der blev udstedt 2 bøder.

»Hvis man tænker på, hvor mange millioner mennesker der går i byen i København, er 19 anmeldelser på halvandet år jo et meget lille antal«, siger Adam Falbert.

Flere tilfælde end 19

Beskæftigelses- og integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev (R), der står i spidsen for den nye handleplan, er bekymret over Restaurations Kompagniets udmelding.

»Hvis de ikke vil anerkende, at diskrimination er et problem, bliver det endnu sværere at komme det til livs«, siger Anna Mee Allerslev.

Ifølge hende er der flere tilfælde end de 19 anmeldte, da det langtfra er alle, der anmelder det.

»Det kan være svært at finde ud af, hvordan man gør, det er ydmygende og tabubelagt«, siger hun.

Fordi det er få, der anmelder diskrimination, har Københavns Kommune lavet en smartphone-app, Stemplet, hvor borgere kan registrere episoder om forskelsbehandling. Der er registreret 111 tilfælde af diskrimination i nattelivet fra oktober 2014 og et år frem.

FRA ARKIVET

Adam Falbert anerkender, at der kan være flere tilfælde af diskrimination end 19, men mener, at ressourcerne skal bruges anderledes.

»Der er sikkert nogle sager, der ikke bliver anmeldt, men jeg ser hellere, at ressourcerne bliver brugt på brede kampagner for bedre opførsel i byen eller på tryghedsgrupper fra politiet, så dørmændene vil få mere overskud til at undgå de forkerte beslutninger i døren«, siger Adam Falbert.

Ifølge Anna Mee Allerslev er det ikke enten-eller, og hun håber, at branchen vil samarbejde.

»Hvis der ikke er et problem, burde de ikke have noget imod testene. Jeg håber, at de vil være en konstruktiv medspiller«, siger Anna Mee Allerslev.

»Jeg er i hvert fald meget åben over for at finde fælles løsninger på det her«, siger hun.

Der skal stemmes om handleplanen i beskæftigelses- og integrationsudvalget i aften.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce