Strid. Ekstra Bladets blogger Geeti Amiri er en af dem, der er blevet mødt af et erstatningskrav fra Islamisk Trossamfund og imam Haitham al Haddad. (arkivfoto)
Foto: JOACHIM ADRIAN

Strid. Ekstra Bladets blogger Geeti Amiri er en af dem, der er blevet mødt af et erstatningskrav fra Islamisk Trossamfund og imam Haitham al Haddad. (arkivfoto)

Danmark

Det Islamiske Trossamfund sender erstatningskrav mod radio, debattør og politikere

Betal 10.000 kroner og træk injurierende udtalelser om imam tilbage, lyder kravet i fire breve.

Danmark

Det Islamiske Trossamfund og den britiske muslimske prædikant Haitham al-Haddad har rejst erstatningskrav mod en række personer og medier for injurier.

Det drejer sig i hvert fald om Radio24Syv, blogger ved Ekstra Bladet Geeti Amiri, medlem af Københavns Borgerrepræsentation Lars Aslan Rasmussen (S) og kulturborgmester i København Carl Christian Ebbesen (DF).

De pågældende er blevet mødt af et krav om at betale 10.000 kroner i erstatning plus omkostninger som led i et forlig for at undgå at blive trukket i retten. Samtidig skal de trække »injurierende« udtalelser tilbage, står der i brevene fra deres advokat.

Udtalelserne retter sig mod trossamfundet og imamen, der besøgte Det Islamiske Trossamfund sidste år, hvor han blandt andet talte for trossamfundets ungdomsafdeling.

»Sagligheden er forsvundet«

Det Islamiske Trossamfund oplyser gennem sin pressetalsmand Bilal Assad, at man ikke vil kommentere og svare på spørgsmål om de enkelte søgsmål, men henviser i stedet til en meddelelse på sin hjemmeside. Politiken kan heller ikke få oplyst, hvor mange krav der er, og mod hvem de retter sig.

Af meddelelsen på hjemmesiden fremgår, at trossamfundet gerne tager en åben dialog om diverse emner, men at man de senere år har »oplevet en bekymrende og stigende tendens til at medier, politikere og bloggere overdriver og i værste fald manipulerer eller direkte lyver i et forsøg på at kritisere Det Islamiske Trossamfund«.

»Det, vi finder særligt problematisk, er, at sagligheden er forsvundet, og vores håb om, at medierne eller politikerne selv finder ud af at stoppe denne usunde tendens er ved at svinde. Det er hovedårsagen til, at vi nu forfølger den juridiske vej for at se, om vi ikke herigennem kan bremse denne uheldige udvikling«, skriver trossamfundet og tilføjer, at det er denne form for »uretfærdighed og usandfærdighed, der mere end noget andet radikaliserer unge muslimer og ikke-muslimer«.

Osama bin Laden som martyr

Radio24Syvs chefredaktør Jørgen Ramskov oplyser, at trossamfundet og prædikanten mener, at radiostationen er kommet med følgende usande og injurierende udtalelser om imam Haitham al-Haddad:

At han har kaldt Osama bin Laden for martyr.

At han mener, at ligestilling mellem kønnene er ondskab.

At han mener, at tyve skal have skåret deres hænder af.

At han er demokratifjendsk, homofobisk og ønsker et islamisk riges genkomst i Europa.

Udsagnene er kommet i en række programmer i 2015, hvor værterne var Rushy Rashid, Kristoffer Eriksen og Kaare Svejstrup.

Blogger: et anslag mod ytringsfriheden

»Vi har svaret, at vi kan dokumentere, at det forholder sig, som vi har sagt i radioen. Vi glæder os til, at advokaten skriver igen. Der er ikke noget at komme efter«, siger Jørgen Ramskov.

Det var DR, der først bragte sagen frem i medierne med historien om, at bloggeren Geeti Amiri har modtaget et krav om 10.000 kroner for i et program på Radio24Syv blandt andet at have sagt, at imamen mener, at »homoseksuelle er nogle, der bør stenes«.

Hun skriver på sin facebookside, at kravet mod hende er et anslag mod ytringsfriheden:

»Den frie debat i Danmark har efterhånden virkelige trange kår, når der kan lægges sag an mod debattører, fordi de tillader sig at kritisere et trossamfunds gæsteforedragsholder, der taler for stening af kvinder som straf for utroskab og er imod ligestilling af m/k«.

Lars Aslan Rasmussen skriver på sin facebookside, at han bliver truet med retssag, fordi »jeg har talt grimt om deres gæsteprædikanter som Haitham Al Haddad og Bilal Philips og bl.a. kaldt dem for syge«.

Han vil hverken trække sine udtalelser tilbage eller betale de 10.000 kroner.

»Det kan I godt glemme venner«, skriver han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tag debatten offentligt, siger borgmester

Også Københavns kulturborgmester Carl Christian Ebbesen har modtaget en forligsskrivelse. Han oplyser, at den indeholder et krav om at betale 10.000 kroner i erstatning samt at trække nogle udtalelser om imam Haitham al-Haadad tilbage.

Ebbesen »føler sig provokeret« af kravet.

»Det Islamiske Trossamfund har valgt at lægge lokaler til nogle imamer, der har sagt nogle ting, som overskrider de almindelige moralske grænser for, hvad vi skal have i vores samfund. Den diskussion har jeg kastet mig ind i. Jeg ønsker et åbent og tolerant København, og de har lagt hus til imamer, der har en anelse intolerante holdninger«.

Har du tænkt dig at betale?

»Nej. Jeg har svaret nej tak og ellers besvaret deres spørgsmål. Jeg mener, at det er tåbeligt, at de kommer med krav om erstatning i stedet for at tage diskussionen offentligt. Vi lever i et demokrati. De bør tage debatten om, hvilket København de ønsker, i stedet for at begrave debatten i en retssag«, siger Carl Christian Ebbesen.

Det Islamiske Trossamfund skriver på sin hjemmeside, at de »juridiske skridt« ikke handler om at anfægte ytringsfriheden, men handler om at »få folk til at stoppe med at fremsige usandheder og løgne, som om de var sandheder«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce