Foto: Mads Nissen
Danmark

Rikke laver digitalt mindekartotek til sin datter

Rikke Darling gemmer alle minder fra sin datters barndom digitalt. Det handler nemlig om at kunne huske historierne - ikke om de fysiske ting.

Danmark

Den 41-årige kunstner Rikke Darling har en stor kasse stående i kælderen. Den er fuld af hendes barndomsminder som børnetegninger, gamle skolebøger og billeder af hende som lille. Minder, der er rare at have.

Problemet er bare, at Rikke aldrig kigger på tingene, når de bare ligger i kassen i kælderen under lejligheden på Østerbro i København.

Det er blandt andet grunden til, at Rikke har valgt en helt anden tilgang, når det kommer til at gemme minderne fra hendes egen datter, Lines, barndom.

Line er i dag otte år, og hele hendes liv har Rikke Darling arkiveret billeder og minder om Lines store øjeblikke og mindste gøren og laden, præcis som andre forældre. Hun har bare gjort det rent digitalt.

I talrige mapper på den online billedtjeneste Flickr har Rikke Darling arkiveret datterens barndom fra hun var helt spæd, over hendes første skoledag, deres ferier og hverdagsliv. Nogle mapper er helt private, andre kan familie, venner og Rikkes eksmand også kigge med i.

Udover billeder af datteren, fylder også affotograferinger af datterens børnetegninger, små håndskrevne sedler, de gamle skolebøger med den tidlige håndskrift og yndlingsmadkassen fra de små klasser.

For Rikke Darling har ikke et behov for gemme tingene i deres fysiske form. For hende handler det bare om at huske historierne, der knytter sig til tingene.

»De fysiske ting bliver hurtigt bare til rod for mig. Det her er en måde at huske minder på, og jeg synes, det er meget sjovere at have et billede, end det er at gemme alle tegningerne og den gamle madkasse«, siger Rikke Darling.

»Bare fordi noget er sjovt kan vi jo ikke gemme på det resten af livet. Men når vi gemmer det på den her måde, har vi mindet«, siger Rikke Darling.

For Rikke Darling er det heller ikke et minus, at samværet om minderne foregår foran skærmen, for »det gør det jo alligevel«.

Søgbart kartotek

Rikke Darlings billeder ligger fordelt i mapper, og stort set alle er tildelt et ’tag’, en slags digital etiket man sætter på billedet, så man kan søge det frem.

Således kan Rikke og datteren ved at søge på tags finde billeder på tværs kategorierne. Tagget ’Line’ + tagget ’fastelavn’, ’Line’+’mormor’, ’Line’+’ferie’, ’Line’+’skole’. Langt de fleste billeder bliver gemt, også de grimme grimassebilleder og de akavede familiestunder, som også hører til i familiealbum.

På den måde fungerer Flickr-kontoen som et stort udbygget mindekartotek, hvor alle afkroge af datterens liv er gemt og nemt kan søges frem.

Selv om det måske kan virke risikabelt kun at have minderne digitalt, er det ikke noget, Rikke Darling er nervøs for. Ifølge hende er der den samme risiko som ved at have tingene i en kasse.

»Jeg har det jo ikke bare på min computer, jeg har det hos et stort internationalt firma, der lever af at lave backup. Og når man har tingene stående i kasser, er der jo også risiko for oversvømmelser og brande, hvor minder hurtigt kan blive tabt«, siger Rikke Darling. Og så ser hun også digitaliseringen som en fremtidssikring af minderne.

»Hvor mange fotos er ikke forsvundet eller falmet over tid, og hvor mange gamle dias og lysbilleder kan folk ikke se, fordi de slet ikke har apparaterne længere. Nogle folk har jo stadig smalfilm liggende!«, siger Rikke Darling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men har tingene ikke en anden sjæl og værdi, når de er i et fysisk eksemplar?

»Jo, det har de. Men pointen er, at jeg jo ikke har kigget på mine egne ting! De har bare ligget i kassen. Når jeg kigger i mappen med mine gamle tegninger, så tror jeg da, det ville gøre ondt at smide det ud. Men jeg tror reelt aldrig, jeg får brugt det«, siger Rikke Darling.

Hun har det altså fint med, at hun ikke har mange fysiske minder at give videre til sin datter. Enkelte børnetegninger gemmer hun originalerne af, men meget ryger ud. Rikke har også planer om at tage billeder af datterens første par sko og yndlingsbørnetøjet og gemme, inden hun giver de fysiske ting til videre til nogen, der har mere brug for det.

»Jeg synes på en måde, det er en byrde at give folk fysiske ting, som det forventes, at de skal beholde hele livet. Jeg vil ikke give min datter en kasse, som hun skal have stående i sin kælder«, siger Rikke Darling.

Men hun håber, at højdepunkterne og hverdagslivet fra barndommen vil blive husket gennem den omfattende digitale mindeindsamling, selvom mange af tingene er røget ud.

»Historierne skal der gemmes på. Det er vigtigt«.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce