Årsdag. Statminister Lars Løkke Rasmussen taler ved Finn Nørgaard Foreningens konference på Christiansborg.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Årsdag. Statminister Lars Løkke Rasmussen taler ved Finn Nørgaard Foreningens konference på Christiansborg.

Danmark

Ofre for terror mindet med prisuddeling, basketkamp og blomster

Senere i dag vil årsdagen for terrorangreb i København blive markeret med lyskæde.

Danmark

I dag er det et år siden, København blev udsat for et terrorangreb, der ramte kulturhuset Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København og som kostede to personer, Finn Nørgaard og Dan Uzan, livet.

Årsdagen for angrebet er blevet markeret flere steder i København i løbet af i dag, og kulminerer i aften ved et lysoptog fra Krudttønden til synagogen.

I formiddags besøgte statsminister Lars Løkke Rasmussen, overborgmester i København Frank Jensen og den franske ambassadør i Danmark, Francois Zimeray, Krudttønden på Østerbro og Synagogen i Indre By.

Her lagde de blomsterbuketter og talte med de pårørende til de to ofre for terrorhandlingerne.

Ved besøget ved Krudttønden sagde Lars Løkke Rasmussen, at han anså det som vigtigt at benytte markeringen af årsdagen til at stå fast på vores livsførelse, men at der også fortsat er en alvorlig terrortrussel mod Danmark.

»Vi skal hver især insistere på at leve vores liv. Men vi må heller ikke være naive. Der er stadig en trussel mod Danmark«, sagde statsministeren til TV 2 foran Krudttønden.

SE GRAFIK:

Lars Løkke Rasmussen tilføjede senere ved synagogen, at mødet med de pårørende til ofrene »fremkalder den dybeste respekt« for den måde, de har håndteret tabet af deres kære.

Basketkamp og konference

Årsdagen bliver derudover markeret ved en konference i landstingssalen på Christiansborg, hvor Finn Nørgaad Foreningen blandt andet vil uddele en pris til et projekt med fokus på brobygning og dialog.

Blandt de deltagende på Christiansborg er blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen og formand for Folketinget Pia Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard fortalte fra talerstolen om den mindeplade, der senere i år vil blive sat op på Christiansborg til ære for de to ofre.

Mindepladen kommer sammen med den nystiftede pris, Folketingets Hæderspris, der blev annonceret fra Folketinget tidligere på måneden og som første gang gives til netop Finn Nørgaard og Dan Uzan.

»Vi bliver aldrig i stand til at gengælde den gave og det offer, som de gav os. Men det mindste, vi kan gøre, er at fortælle deres historie, så de aldrig bliver glemt«, sagde Pia Kjærsgaard ifølge Ritzau.

I Hørsholm afholdes der derudover i eftermiddag en basketballkamp til ære for Dan Uzan, der selv var basketinteresseret og spillede i Hørsholm. De deltagende i kampen er blandt andet medlemmer af den jødiske idrætsforening Hakoah.

Ifølge TV 2 er der mødt op mod 400 mennesker op på tilskuerrækkerne i hallen i Hørsholm, deriblandt venner og familie til Dan Uzan.

Lysoptog

Fra kl. 17:00 vil den 3,6 kilometer lange strækning fra Krudttønden til synagogen i Krystalgade blive lyst op af levende lys.

Finn Nørgaard Foreningen, Dan Uzan Fonden og Det Jødiske Samfund i Danmark har i fællesskab arrangeret et lysoptog, hvor der skal tændes en kæde af levende lys på ruten fra Krudttønden til synagogen.

LÆS PORTRÆT

Der vil ikke være taler i forbindelse med arrangementet, der betegnes som apolitisk. Alle er tilgengæld velkomne til at deltage og medbringe deres egne lys. Se mere om arrangementet her (eksternt link).

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce