Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uledsagede. Danmark har netop åbnet det 16. center for uledsagede asylbørn. Her skal bo 100 drenge mellem 15 og 18 år.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Uledsagede. Danmark har netop åbnet det 16. center for uledsagede asylbørn. Her skal bo 100 drenge mellem 15 og 18 år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Centre til asylbørn skyder op på stribe

Danmark har næppe før åbnet så mange centre til uledsagede mindreårige flygtningebørn som nu, hvor børnecenter nummer 16 er taget i brug.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Asylcentre til flygtninge under 18 år, som kommer til landet uden voksne, er åbnet på stribe gennem de sidste 6 måneder.

I dag findes der 16 børneasylcentre over hele landet med 1.240 pladser i alt, og dermed overgår antallet langt selv de flygtningehektiske 1990’ere, hvor et stort antal bosniske flygtninge søgte mod Danmark, og hvor Røde Kors drev i alt 4 centre specifikt for børn.

Siden da er nogle af landets kommuner også kommet på banen som driftsoperatører på området, og 5. februar åbnede en af landets største aktører, Langeland Kommune, det seneste børneasylcenter i Søllested på Lolland.

Det skal rumme 100 uledsagede mindreårige drenge fra 14-17 år. Centerleder Leif Werborg fik en uge til at samle et hold medarbejdere og planlægge åbningen af det nye center på et gammelt plejehjem.

»Jeg har været med til at åbne 3 centre på 6 uger. Det er en udfordring, fordi Udlændingestyrelsen gerne vil have, at det går stærkt, og det kan man kun løse, hvis man har en god organisation og en stærk ledelse, der forstår, hvordan man modtager og håndterer flygtningebørn«, siger centerlederen.

Ifølge tal fra Udlændingestyrelsen søgte 2.068 uledsagede mindreårige asyl sidste år. Det er dobbelt så mange som i 2014 og otte gange over gennemsnittet for de sidste 25 år.

Det er især børn og unge mellem 14 og 17 år fra Afghanistan og Syrien, som kommer uledsaget til landet. Hovedparten er drenge. De bliver placeret på et af landets børnecentre, imens deres asylsag behandles.

Afslag giver lang ventetid

Ud over Langeland Kommune driver Røde Kors og fem andre kommuner centre.

Ifølge flere centerledere, som Politiken har talt med, opholder de mindreårige sig typisk mellem 4 og 6 måneder på stederne, inden deres sager bliver afgjort.

En stor del af børnene får opholdstilladelse, men på centrene oplever man, at især de afghanske børn må vente længere og ofte ender med et afslag på ansøgningen, når de fylder 18 år.

I Thisted har eksempelvis en 17-årig somalisk ung mand ventet 3 år på sin udvisning.

SE BILLEDSERIE:

De mindreårige asylsøgere går under opholdet i skole, i ungdomsklubber og deltager i fritidsaktiviteter og sport.

Forleden kom det frem, at en del uledsagede asylsøgere, cirka 10 procent af bruttoantallet, lyver sig yngre, end de er. Børneasylcentrene har varierende oplevelser med fænomenet, men flere centerledere siger til Politiken, at gennemsnitsalderen på de uledsagede mindreårige hos dem ligger på cirka 16-17 år snarere end 14 år.

Børn trænes i madlavning

Asylcentrene tilbyder i henhold til serviceloven den støtte og hjælp, som de mindreårige har behov for efter flugten. Elisabeth Westergaard, der er socialrådgiver i Langeland Kommune, forklarer, at asylcentrenes fornemmeste opgave er at skabe ro og tryghed.

»For nogle af børnene er det meget svært at vente på opholdstilladelsen. De bærer rundt på en stigende frustration og angst, som vores medarbejdere skal hjælpe med at tage brodden af«, siger hun.

Ventetiden imødegås blandt andet med fritidstilbuddene. Derudover bliver de trænet i madlavning, rengøring og økonomi.

Børn op til 15 år kommer almindeligvis i plejefamilie efter tildelt ophold, mens de ældre mindreårige typisk kan flytte ud i et bofællesskab i en kommune.

Enkelte unge forsvinder under opholdet i Danmark, men det sker sjældent på børnecentrene.

Det er typisk, fordi de har venner i et andet land, eller fordi de er klar over, at der venter et afslag på deres ansøgning. Når de fylder 18 år, eller hvis en alderstest viser, at de er ældre, bliver asylsøgerne flyttet til et voksencenter.

Ifølge asylchef Ulrik Pihl fra Langeland Kommune er det først her, at mange vælger at tage videre.

»Virkeligheden rammer dem, når de bliver sendt til et voksencenter med udsigt til en udvisning. Her oplever vi ofte, at de unge forsvinder. Indtil da har de gået med håbet om, at noget ændrer sig til deres fordel«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden