MINDE. De mange frremmødte gik sammen mod synagogen i det indre København.
Foto: MELISSA KÜHN HJERRILD

MINDE. De mange frremmødte gik sammen mod synagogen i det indre København.

Danmark

Politiken til lysvandring i København: »Danmark blev et andet den dag«

Den lange linje af lys til ære for de dræbte ved sidste års terrorangreb i København tiltrak flere hundrede mennesker.

Danmark

Den 3,6 kilometer lange rute mellem Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade i Indre København lyste her til aften op i skæret af stearinlys.

Hele 1.800 styks på stierne langs med søerne og ind igennem byen, der hver især står til minde om de to dræbte ved sidste års terrorangreb i København, 37-årige Dan Uzan og 55-årige Finn Nørgaard.

En stor menneskeskare samledes kl. 17 for at gå ruten i stearinlysenes skær. Ifølge folkene bag arrangementet for at sende et klart signal om, at Danmark er »et fordomsfrit og samlet land«.

Langt de fleste fremmødte var helt almindelige danskere, men også pårørende til de dræbte og prominente politikere deltog i vandringen. Selv den amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford var mødt op for at mindes ofrene for den brutale terrorhandling.

Blandt de fremmødte var også udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V):

»Jeg er mødt op dels for at vise min store respekt for Finn Nørgaard og Dan Uzan og dels for at deltage i et arrangement, hvor man klart viser, at demokratiet skal leves, demokratiet skal bruges, og at ytringsfriheden er noget, vi står vagt om«, sagde Inger Støjberg til Politiken.

Også formanden for Alternativet, Uffe Elbæk, gik med i stearinlysenes skær.

»Det er en smuk markering at gå så stille og fredeligt gennem byen. Jeg synes faktisk, vi har håndteret det rigtig godt her i København. De fleste er ikke bange og angste for at bo her. Og det er godt gået, København!«, sagde Uffe Elbæk.

Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA

Arrangør: Lys skal skabe tryghed

Ifølge en af arrangørerne, medstifter af Finn Nørgaard Foreningen Jesper Lynghus, handler aftenens lyskæde om at sende et signal om tryghed og håb.

LÆS KLUMME

»Lige siden stenalderen har menneskernes evne til at lave lys givet tryghed, når det var mørkt. Der er ikke noget der som lys, der symboliserer håb, åbenhed og velvilje. Og det er det, i dag handler om«, siger Jesper Lynghus og tilføjer.

»For mig er det her ligesom de lys, jeg sætter i vinduet hvert år fjerde maj (Danmarks befrielse, red.). Det er det samme, det handler om, og det er håb«, siger Jesper Lynghus.

Lysvandringen blev arrangeret i et samarbejde mellem Dan Uzan Fonden, Det Jødiske Samfund i Danmark og Finn Nørgaard Foreningen. Der blev ikke holdt taler i forbindelse med arrangementet, da idéen var at lade lysene tale for sig selv.

Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA

»Danmark blev et andet«

For Anne Fingeret og Jette Schustin, der går turen side om side, handler arrangementet blandt andet om at sende et signal om vigtigheden af at bygge bro.

»Jeg er her i solidaritet med hvad, der er sket. Og så handler det om, at vi skal være åbne for hinanden, godtage hinanden og anerkende hinanden og ikke mindst bygge bro, så vi forstår hinanden meget bedre«, siger Anne Fingeret.

»Og så også for at mindes, ikke?« tilføjer Jette Schustin.

Både hun og Anne Fingeret kommer i synagogen i Krystalgade og kendte det ene offer, Dan Uzan, personligt.

»Danmark blev pludseligt et andet den dag«, siger Jette Schustin.

Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce