Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

TESTRESULTATER. Ny undersøgelse fra SFI viser, at træthed påvirker skoleelevers resultater i de nationale tests.
Foto: Jan Grarup

TESTRESULTATER. Ny undersøgelse fra SFI viser, at træthed påvirker skoleelevers resultater i de nationale tests.

Danmark

Skolebørn er bedst i test klokken otte om morgenen

Tidspunktet på dagen har betydning for skoleelevernes testresultater.

Danmark

Hvornår på dagen, de danske skolebørn bliver testet, er ikke ligegyldigt. Tværtimod. Tidspunktet har indflydelse på elevernes resultater. Det viser en ny undersøgelse fra SFI, hvor forskerne har set nærmere på sammenhængen mellem resultaterne og tidspunkterne i alle nationale tests i de danske folkeskoler mellem 2010 og 2013.

»Vi har fundet små, men meget gennemgående udsving i testresultaterne i løbet af en dag«, forklarer medforfatter og SFI-forsker Hans Henrik Sievertsen.

Det er vigtigt at understrege, at effekterne er små. Tidspunktet flytter ikke eleven fra karakteren 10 til 2, men den kan sagtens være afgørende for en elev, der er på vippen mellem to karakterer

For hver time, der går, bliver elevernes præstationer en anelse dårligere, viser tallene fra SFI's undersøgelse. Skoleeleverne er mest friske i hovedet kl. 8 om morgenen, men også efter en pause på 20 til 30 minutter stiger elevernes niveau.

»Det er vigtigt at understrege, at effekterne er små. Tidspunktet flytter ikke eleven fra karakteren 10 til 2, men den kan sagtens være afgørende for en elev, der er på vippen mellem to karakterer«, tilføjer Hans Henrik Sievertsen.

Tidspunkterne for skolernes tests afhænger af den pågældende klasses skoleskema, og hvornår der er nok computere til rådighed.

Bedre planlægning af skoledagen

At skolelever bliver trætte i løbet af dagen, er hverken nyt eller overraskende. Ikke desto mindre er konklusionerne fra undersøgelsen vigtig viden, som kan bruges i planlægningen af en skoledag, mener Hans Henrik Sievertsen.

Det er tydeligt, at pauserne gør en stor forskel, fordi de bringer niveauet lidt op igen. Men hvad der helt nøjagtigt udløser skolebørnenes øgede fokus, ved vi endnu ikke.

»Det er tydeligt, at pauserne gør en stor forskel, fordi de bringer niveauet lidt op igen. Men hvad der helt nøjagtigt udløser skolebørnenes øgede fokus, ved vi endnu ikke. Er det frisk luft? Er det lidt mad? Resultaterne er et gennemsnit af to millioner tests, så vi skal have konkret viden om, hvad der ligger bag«, fortæller han.Forskerne har registreret, at det største udsving findes hos de elever, som generelt klarer sig dårligt i testen. For den elevgruppe har det altså endnu større betydning, om de besvarer testspørgsmål lige fra morgenstunden eller efter en pause. Ifølge Hans Henrik Sievertsen har de ikke fundet nogen entydige mønstre i forhold til alder eller klassetrin.

Ens retningslinjer for alle folkeskoler

De nationale tests i folkeskolen bruges først og fremmest internt af lærerne, som bruger resultaterne i deres vurderingen af den enkelte elev. Men om tidspunktet og dermed resultaterne også er afgørende for elevens fremtid, kan Hans Henrik Sievertsen ikke svare på.

»De nationale tests foregår kun til og med 8. klasse. Og det, man som afgangselev søger videre på ungdomsuddannelserne med, er ens afgangskarakterer«, siger Hans Henrik Sievertsen. Men han slår fast, at tidspunktet især kan blive et problem, hvis man sammenligner forskellige skolers testresultater med hinanden.

»Netop fordi testtidspunkterne ikke er systematiserede, kan det være problematisk at sammenligne resultater på tværs af klasser, skoler og kommuner. Udfaldet vil jo være forskelligt afhængigt af, om en skole systematisk tester på et bestemt tidspunkt i forhold til en skole, der tester på andre tidspunkter«.

En måde at komme forskelle mellem testresultaterne til livs på er ifølge Hans Henrik Sievertsen ved at indføre de samme forhold for alle skolebørn.

»Det kunne være en fordel med eksempelvis ens retningslinjer for tidspunkter og pauser skolerne imellem. Så havde alle skolebørn det samme udgangspunkt. Alternativt skal man tage højde for testtidspunktet i udregning af resultater, men det er noget mere besværligt«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce