MODSTANDSKRAFT. På trods af det farlige job i modstandsbevægelsen slap 'Foss' helskindet igennem krigen og Besættelsen. Han blev 93 år.
Foto: LARS KRABBE

MODSTANDSKRAFT. På trods af det farlige job i modstandsbevægelsen slap 'Foss' helskindet igennem krigen og Besættelsen. Han blev 93 år.

Danmark

Modstandsmanden Eigil Skov Jørgensen er død

Under dæknavnet 'Foss' producerede han under Anden Verdenskrig våben til sabotagegruppen Holger Danske.

Danmark

Eigil Skov Jørgensen, der under Anden Verdenskrig var aktiv i modstandsbevægelsen, er død, 93 år.

Det fremgår af en dødsannonce fra familien i Berlingske.

Eigil Skov Jørgensen var uddannet elektromekaniker, og under krigen blev han våbenproduktionsleder i sabotageorganisationen Holger Danske.

Under dæknavnet 'Foss' drev han blandt andet et illegalt våbenværksted, hvor der blev produceret efterligninger af britiske stengun-maskinpistoler, og illegale våben blev repareret.

Men Eigil Skov Jørgensen deltog også i sabotagehandlinger. Hen imod krigens afslutning deltog han blandt andet i angrebet på Lundtofte Flyveplads i november 1944.

Gik ind i oliebranchen

Derudover har han i et interview med Berlingske fortalt, at han var med til at likvidere en person, der samarbejdede med besættelsesmagten.

På trods af det farlige job i modstandsbevægelsen slap 'Foss' helskindet igennem krigen og besættelsen.

Efter at have været ansat i rederiet Lauritzen etablerede han sit eget firma, der producerede oliefyr. Det var en position, der senere skaffede ham en lang række tillidshverv i oliebranchen, skriver Berlingske.

Ligeledes var han i mange år leder af foreninger, hvor veteraner fra modstandsbevægelsen samledes.

Eigil Skov Jørgensen boede ved sin død i Jægerspris i Nordsjælland.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden