Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
OLESEN PETER HOVE
Foto: OLESEN PETER HOVE
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Landbrugspakke koster vandforbrugere store summer

Forbrugerne af vand kommer til at betale erstatning til landmændene, hvis landmændene må forurene mindre.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens nye landbrugspakke kommer til at koste landets vandforbrugere dyrt. Det skriver Aarhus Kommune i et høringssvar, der tirsdag blev sendt til NaturErhvervstyrelsen, og som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

»Landbrugspakken giver landmændene ret til at forurene mere, og hvis denne forurening truer vores drikkevand, skal vandforbrugerne betale landmændene erstatning for at forurene mindre. Og det kommer til at koste landets vandforbrugere et milliardbeløb«, siger rådmand for teknik og miljø i Aarhus Kommune Kristian Würtz (S) til DR Nyheder.

Landmændene har krav på erstatning på grund af det afgrødetab, de får, når de gøder mindre.

Mere gødning

Regeringens landbrugspakke gør på dramatisk vis op med de hidtil gældende gødningsnormer. Allerede fra i år får landmænd i store dele af landet lov til at gøde væsentlig mere. Landet deles op i robuste, mindre robuste og sårbare områder.

Aarhus Kommune ligger i et robust område.

»Regeringen har glemt at fortælle, at der bliver en regning at betale, når landmændene får ret til at gøde mere. Det er simpelthen en slags ekstraskat, som vandforbrugerne skal betale landmændene for at lade være med at gøde«, siger Kristian Würtz.

Der står faktisk intet om erstatningerne i selve landbrugspakken, men dybt inde i den 26 sider lange tilhørende miljørapport kan man læse følgende:

»Planen vil kunne medføre øgede omkostninger for kommuner og vandforbrugere. Stigningen i vandprisen som følge af en udfasning af de reducerede gødningsnormer kan ikke fastsættes præcist«.

Regning sendes videre

Aarhus Kommune har i samarbejde med nogle af landets eksperter i nitratnedsivning, rådgivningsfirmaet Conterra, regnet ud, at kommunens vandforbrugere for at beskytte deres drikkevand i bedste fald skal betale landmændene 27,5 millioner kroner for at lade være med at gøde så meget, som landbrugspakken giver dem lov til.

I værste fald bliver regningen for kommunens vandforbrugere 95 millioner kroner. Tallene er kommunens beregninger for, hvad det vil koste at give landmændene en engangserstatning for at gøde mindre i 25 år.

»Vi har pligt til at sørge for, at drikkevandet overholder nitratdirektivet og de gældende grænseværdier for nitrat«, siger rådmand Kristian Würtz.

»Landbrugspakken skal allerede virke fra denne dyrkningssæson, så den øgede nitratmængde vil allerede om få måneder bevæge sig ned mod vores drikkevand. Så vi tror, det går meget værre, end regeringen forudsætter«.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden