Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Bæredygtigt Landbrug
Foto: Bæredygtigt Landbrug

Formand. Flemming Fuglede Jørgensen er formand i Bæredygtigt Landbrug. Han indrømmer gerne, at retssager mod staten er den bedste strategi til at opnå resultater, når almindelig dialog ikke rækker langt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klassens frække dreng: Bæredygtigt Landbrug truer sig til indflydelse

Den aggressive interesseorganisation Bæredygtigt Landbrug truer sig til resultater.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mette Gjerskov tænkte »det er løgn«.

I hendes indbakke lå en e-mail fra den daværende direktør i interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen, der var utilfreds med hendes udtalelse om, at 100 brønde årligt må lukkes på grund af sprøjtegifte. Han ville gerne »anmode« Mette Gjerskov om at bringe et dementi i pressen »inden 24 timer«.

»Hvis du mod forventning ikke bringer dette dementi, vil jeg tage de juridiske skridt videre i sagen«, skrev Vagn Lundsteen i e-mailen fra 15. marts 2010, som Politiken er i besiddelse af.

Mens det for Vagn Lundsteen blot handler om, at enhver må stå til ansvar for sine udtalelser og tage konsekvensen, så forholder Mette Gjerskov sig kritisk til fremgangsmetoden.

»Jeg har ikke før prøvet, at nogen har prøvet at begrænse min ytringsfrihed som politiker. Det er jo det, de gerne vil: At jeg skulle klappe i«, siger hun.

Den socialdemokratiske politiker dementerede aldrig sit udsagn og blev aldrig sagsøgt. Det gjorde til gengæld den daværende formand for Danmarks Naturfredningsforening, Rene la Cour Sell, da han sagde det samme.

Lægger pres på forskere og politikere

Bæredygtigt Landbrug er kommet i søgelyset, fordi flere partier mener, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) læner sig alt for tæt op ad den. Ministeren beskyldes blandt andet for at have indgået en studehandel ved at give indrømmelser til organisationen og samtidig diskutere, hvorvidt det betyder, at organisationen dropper en planlagt retssag.

En påstand, som ministeren selv har afvist.

I Bæredygtigt Landbrug lægger nuværende formand Flemming Fuglede Jørgensen ikke skjul på, at organisationen er speciel. Den blev blandt andet stiftet for at gøre op med den »dialogsøgende« tilgang i Landbrug & Fødevarer, der traditionelt har varetaget landbrugets interesser, forklarer Flemming Fuglede Jørgensen.

Selv om sagerne ikke altid når retten, så er de med til at lægge et tungt pres på forskere og politikere. Uden retssagerne var vi aldrig nået så langt, som vi er i dag

På den baggrund har Bæredygtigt Landbrug i flere tilfælde stævnet staten. Det gælder i spørgsmålet om randzoner, vandplaner og gødning. I en nytårstale på organisationens Youtube-kanal siger faglig direktør Jørgen Evald Jensen, at retssagerne har været med til at give »resultat« og skabt et »paradigmeskifte«.

»Havde vi ikke kørt på med både faglighed og jura, var vi ikke nået dertil, hvor vi er i dag. Det er også den faglighed og jura, som har ført os i et fantastisk konstruktivt og en tæt dialog med miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen«, sagde han i vidoen fra 30. december.

Formand Flemming Fuglede Jørgensen bekræfter, at der er tale om en helt bevidst strategi.

»Vi fremfører hårde fakta, men hvis man fra politisk side igen og igen bare bliver ved med at overhøre os, så har vi kun en mulighed tilbage, og det er at stævne staten. I en retssag kommer sandheden frem, og selv om sagerne ikke altid når retten, så er de med til at lægge et tungt pres på forskere og politikere. Uden retssagerne var vi aldrig nået så langt, som vi er i dag«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden