Politi. Rigspolitichefen ved godt, at de danske betjente er pressede.
Foto: Jens Dresling

Politi. Rigspolitichefen ved godt, at de danske betjente er pressede.

Danmark

Rigspolitichef til politibetjente: Bid tænderne sammen lidt endnu

Den øverste chef for politiet er enig i, at landets betjente lige nu er spændt meget hårdt for. Men han mener, at de om to år igen kan se frem til en mere normal arbejdsdag.

Danmark

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg forstår godt, at der er frustration blandt hans mange tusinde ansatte over de mange opgaver, der skal løses.

»Der er ingen tvivl om, at dansk politi lige nu er udfordret. Det er blandt andet en konsekvens af terrorangrebet i København, immigrantsituationen og et langt mere komplekst kriminalitetsbillede. Det er alle ansatte i politiet præget af, og der er travlt«, siger han.

Alt det viser, at vi er i stand til at tackle situationen.

Jens Henrik Højbjerg beder imidlertid landets betjente om at holde det høje arbejdspres ud lidt endnu.

»Det gælder om at bide tænderne sammen de næste to år, men derefter vil der tegne sig et helt andet billede«, siger han og peger på, at der er blevet indgået en ny politisk aftale, som giver politiet flere penge de kommende år og desuden betyder, at der vil blive uddannet flere politifolk.

Ledelsen arbejder benhårdt

Derimod afviser han, at travlheden er ved at køre politiet i sænk, og at ledelsen ikke er i stand til at tage hånd om den situation, politiet er blevet kastet ud i.

Det er ellers den kritik, der lyder fra politiassistent Morten Beese Nielsen. Han har været nødt til at tage orlov, fordi han oplevede en dagligdag, hvor hans vagtskemaer konstant blev ændret. Det var ikke muligt at have et almindeligt familieliv, og de mange nye opgaver med bevogtning af potentielle terrormål efter angrebet i København skubbede det almindelige politiarbejde i baggrunden.

LÆS DEBATINDLÆGGET

»Ledelsen i politiet arbejder benhårdt på at skabe de bedste rammer, men det er klart, at når vi lige pludselig skal løse opgaver på en helt anden måde end i 2014, så skaber det et pres«, siger Jens Henrik Højbjerg og mener, at det også et ansvar, som den enkelte politibetjent må tage på sig.

Inittiativer på vej

»Efter terrorangrebet er vi nødt til at påtage os nye bevogtningsopgaver. Det betyder, at der vil være en periode, hvor der vil være opgaver, som nogle synes ikke er de mest interessante. Men her er vi som ledelse nødt til at vælge de folk, som mentalt og fysisk skønnes at være de mest egnede til at udføre de opgaver«, siger Jens Henrik Højbjerg.

Han peger på, at der ved siden af den nye politiske aftale er igangsat flere initiativer, der også skal afhjælpe det høje arbejdspres. Blandt andet skal flere ressourcer flyttes til København, og man vil forsøge at få andre faggrupper end politifolk til at løse opgaver, der ikke kræver en politiuddannelse.

»Alt det viser, at vi er i stand til at tackle situationen«, siger han.

Politisk opmærksomhed

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind (V), der er på ferie. Men Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, mener, at der ikke er nogen tvivl om, at politiet er presset.

Han peger på, at der fremover vil blive uddannet flere betjente, men at der samtidig er brug for at finde løsninger, der på kort og mellemlangt sigt kan lette politiets arbejde.

»Her kan man for eksempel se på, om det er nødvendigt, at det er politifolk, der udfører paskontrol«, siger han.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, forventer, at regeringen tager affære.

»Hvis politiet har ressourceudfordringer, der ikke kan håndteres inden for den afsatte ramme, forventer vi, at regeringen skrider ind med det samme og indkalder forligspartier til drøftelser«, skriver hun i en sms til Politiken.

Alternativets retsordfører, Josephine Fock, kan ikke tage stilling til, hvorvidt problemet er et ressource- eller ledelsesproblem, men hos partiet mener man, at et opråb som Morten Beese Nielsens bør tages alvorligt.

»Jeg vil i den grad anbefale, at politiets ledelse tager sådan en stemme alvorligt. Det er vigtigt, at man kommer væk fra skrivebordet og lytter til dem, der står med hænderne i bolledejen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce