Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

KRITIK. Justitsministeriet har brugt mere end 200 arbejdsdage på at færdigbehandle anmodning om aktindsigt.
Foto: Per Folkver

KRITIK. Justitsministeriet har brugt mere end 200 arbejdsdage på at færdigbehandle anmodning om aktindsigt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ombudsmanden kritiserer smøleri med aktindsigt i Justitsministeriet

Ombudsmanden kritiserer Justitsministeriets sagsbehandling, efter at Politiken-journalist ventede over 200 arbejdsdage på aktindsigt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der gik mere end 200 arbejdsdage, før Justitsministeriet færdigbehandlede Politiken-journalist Jakob Sheikhs anmodning om aktindsigt i en række dokumenter om radikaliseringstiltag. Og det er for længe, konkluderer ombudsmanden nu.

»Samlet set er det min opfattelse, at sagsbehandlingstiden på over 200 arbejdsdage er meget kritisabel«, står der i en afgørelse fra ombudsmanden, der har gennemgået sagen.

DOKUMENTATION:

Ifølge offentlighedsloven må der maksimalt gå 40 dage, før en anmodning om aktindsigt besvares. Og det er endda, når det drejer sig om helt særlige tilfælde, for som udgangspunkt bør en aktindsigtsanmodning besvares inden for 7 arbejdsdage. Jakob Sheikh sendte sin anmodning om aktindsigt 9. februar 2015 og modtog dokumenterne fra Justitsministeriet 10. december - efter at have klaget til ombudsmanden.

Formand for Dansk Journalistforbund Lars Werge er »næsten lamslået«:

»Det kan jo næsten se ud, som om embedsværket prøver at sætte en osteklokke ned over Slotsholmen. Det er måske til gavn for embedsværket og ministerierne, men det er ikke nødvendigvis til gavn for offentligheden«, siger han.

Justitsministeriet medgiver i en mail til Politiken, at sagsbehandlingstiden i dette tilfælde ikke er acceptabel, og ministeriet erkender i sit svar, at der også i andre sager har været for lang sagsbehandlingstid:

»Mere generelt har ministeriet i en periode ikke behandlet en række aktindsigtssager af stort omfang med den fornødne hurtighed. Det er langtfra tilfredsstillende. Justitsministeriet har derfor sat initiativer i værk for at få forbedret sagsbehandlingstiderne, for det er helt klart, at der skal ske væsentlige forbedringer«, fremgår det af mailen.

Relevante dokumenter var klar

Jakob Sheikh hæfter sig ved, at ombudsmanden skriver i sin afgørelse, at »de relevante dokumenter var fremfundet 8. april 2015, da ministeriet over for dig (Jakob Sheikh, red.) forklarede, at ministeriet ikke havde kunnet færdigbehandle din (Jakob Sheikhs, red.) anmodning om aktindsigt«.

Foto: DAVALI PHILIP

»Jeg synes, det er meget angribeligt, at dokumenterne har været der. Det er fint, at man ville afsøge, om der var flere relevante dokumenter, men det kan aldrig være anledning til at tilbageholde centrale dokumenter for en journalist i mere end et halvt år. Det kan jeg ikke se nogen valid grund til«, siger han.

Jakob Sheikh har konkret søgt aktindsigt i en række korrespondancer mellem Justitsministeriet og landets politikredse og mellem Justitsministeriet og øvrige ministerier, der omhandler radikaliseringstiltag.

»Det er dokumenter, der kunne danne basis for en række kritiske historier om en række radikaliseringstiltag foreslået eller vedtaget af SR-regeringen«, fortæller han og kritiserer, »at man som journalist holdes hen i 8 måneder, efter at ministeriet har lokaliseret dokumenterne, og indtil man kommer over på den anden side af et folketingsvalg, hvor dokumenterne ikke længere har samme relevans«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden