RETFÆRDIGHED. Skiftende regeringer har ikke villet til bunds i sagen om tragedien på ´Scandinavian Star', siger Enhedslistens Søren Søndergaard.
Foto: JENS DRESLING (arkivfoto)

RETFÆRDIGHED. Skiftende regeringer har ikke villet til bunds i sagen om tragedien på ´Scandinavian Star', siger Enhedslistens Søren Søndergaard.

Danmark

Enhedslisten kræver en 'Scandinavian Star'- undersøgelse

Der er brug for at komme til bunds i det »største massemord, Skandinavien har set i nyere tid«, siger Søren Søndergaard.

Danmark

Regeringen og justitsminister Søren Pind (V) skal afsætte »de nødvendige ressourcer til en grundig og uvildig undersøgelse« af hele ´Scandinavian-Star’-sagen, herunder af om Folketinget er blevet vildledt.

Sådan siger Enhedslistens Søren Søndergaard. Udmeldingen kommer efter, at den pensioneret skibsinspektør i Søfartsstyrelsen og hovedundersøger Flemming Thue Jensen i Politiken er kommet med afgørende nye informationer om mordbranden på ’Scandinavian Star’ for 26 år siden: At der bevidst blev begået sabotage på skibet, og at brandene blev påsat af folk med indgående kendskab til passagerskibe. Thue Jensen gik til norsk politi to gange, men blev aldrig indkaldt til afhøring.

»En uvildig undersøgelse er vigtigt for at få opklaret denne her forbrydelse så langt, man kan. 159 mennesker er blevet myrdet. Det er det største massemord, vi har haft i Skandinavien efter 2. Verdenskrig«, siger Søren Søndergaard og tilføjer:

»Ingen benægter, at branden var påsat. Der er sket en åbenlys forbrydelse, og det er klart, at den forbrydelse skal opklares, og de skyldige skal findes og stilles til ansvar. Både af hensyn til dem selv, af hensyn til de pårørende og af hensyn til retssikkerheden i samfundet«.

Han holder fast i behovet for en uvildig undersøgelse i Danmark, selv om efterforskningen af sagen ligger i Norge.

»Den danske justitsminister har et ansvar, fordi en masse danskere blev dræbt på et skib mellem Danmark og Norge. I fællesskab med Norge må justitsministeren handle, og hvis ikke Norge vil samarbejde, må man komme så langt man nu kan i Danmark«, siger Søren Søndergaard og fortæller videre, at sagen har været en af de sværeste sager han har arbejdet med som folketingsmedlem:

»Fordi det har været så tydeligt, at dem, der sad med ansvaret i Danmark under de skiftende regeringer, ikke har villet undersøge det her til bunds, og de har afvist uafhængige undersøgelser. Hvorfor kan jeg ikke sige, det kan jeg bare konstatere«.

I mange år forsøgte folketingsmedlemmerne Tommy Dinesen fra SF, Tom Bencke fra Fremskridtspartiet og Søren Søndergaard, ifølge Søndergaard selv, at få skiftende justitsministre til at undersøge de pårørendes påstande om, at branden på 'Scandinavian Star' ikke skyldtes et uheld eller en enlig brandstifter, men at det var et resultat af en planlagt brand.

Justitsminister følger sagen tæt

Enhedslisten har nu kaldt justitsminister Søren Pind i samråd for at høre, hvad han vil gøre for at få »opklaret forbrydelsen«.

Søren Pind svarer ikke direkte på, om han er enig med Enhedslisten i behovet for en uvildig undersøgelse. Men i en mail til Politiken skriver han, at norsk politi genoptog sin efterforskning af 'Scandinavian Star'-sagen i 2014, og at den efterforskning fortsat er i gang:

»Den danske rigsadvokat stillede i den forbindelse alt materiale til rådighed og har også bistået nordmændene med at gennemføre afhøringer og andre efterforskningsskridt i Danmark. Jeg vil følge sagens udvikling, og de danske myndigheder vil naturligvis medvirke til, at de oplysninger, der er sat fokus på her i weekenden, kan indgå fuldt ud i efterforskningen«.

Det har endnu ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra daværende justitsminister Hans Engell.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce