Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

RETFÆRDIGHED. Skiftende regeringer har ikke villet til bunds i sagen om tragedien på ´Scandinavian Star', siger Enhedslistens Søren Søndergaard.
Foto: JENS DRESLING (arkivfoto)

RETFÆRDIGHED. Skiftende regeringer har ikke villet til bunds i sagen om tragedien på ´Scandinavian Star', siger Enhedslistens Søren Søndergaard.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten kræver en 'Scandinavian Star'- undersøgelse

Der er brug for at komme til bunds i det »største massemord, Skandinavien har set i nyere tid«, siger Søren Søndergaard.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen og justitsminister Søren Pind (V) skal afsætte »de nødvendige ressourcer til en grundig og uvildig undersøgelse« af hele ´Scandinavian-Star’-sagen, herunder af om Folketinget er blevet vildledt.

Sådan siger Enhedslistens Søren Søndergaard. Udmeldingen kommer efter, at den pensioneret skibsinspektør i Søfartsstyrelsen og hovedundersøger Flemming Thue Jensen i Politiken er kommet med afgørende nye informationer om mordbranden på ’Scandinavian Star’ for 26 år siden: At der bevidst blev begået sabotage på skibet, og at brandene blev påsat af folk med indgående kendskab til passagerskibe. Thue Jensen gik til norsk politi to gange, men blev aldrig indkaldt til afhøring.

»En uvildig undersøgelse er vigtigt for at få opklaret denne her forbrydelse så langt, man kan. 159 mennesker er blevet myrdet. Det er det største massemord, vi har haft i Skandinavien efter 2. Verdenskrig«, siger Søren Søndergaard og tilføjer:

»Ingen benægter, at branden var påsat. Der er sket en åbenlys forbrydelse, og det er klart, at den forbrydelse skal opklares, og de skyldige skal findes og stilles til ansvar. Både af hensyn til dem selv, af hensyn til de pårørende og af hensyn til retssikkerheden i samfundet«.

Han holder fast i behovet for en uvildig undersøgelse i Danmark, selv om efterforskningen af sagen ligger i Norge.

»Den danske justitsminister har et ansvar, fordi en masse danskere blev dræbt på et skib mellem Danmark og Norge. I fællesskab med Norge må justitsministeren handle, og hvis ikke Norge vil samarbejde, må man komme så langt man nu kan i Danmark«, siger Søren Søndergaard og fortæller videre, at sagen har været en af de sværeste sager han har arbejdet med som folketingsmedlem:

»Fordi det har været så tydeligt, at dem, der sad med ansvaret i Danmark under de skiftende regeringer, ikke har villet undersøge det her til bunds, og de har afvist uafhængige undersøgelser. Hvorfor kan jeg ikke sige, det kan jeg bare konstatere«.

I mange år forsøgte folketingsmedlemmerne Tommy Dinesen fra SF, Tom Bencke fra Fremskridtspartiet og Søren Søndergaard, ifølge Søndergaard selv, at få skiftende justitsministre til at undersøge de pårørendes påstande om, at branden på 'Scandinavian Star' ikke skyldtes et uheld eller en enlig brandstifter, men at det var et resultat af en planlagt brand.

Justitsminister følger sagen tæt

Enhedslisten har nu kaldt justitsminister Søren Pind i samråd for at høre, hvad han vil gøre for at få »opklaret forbrydelsen«.

Søren Pind svarer ikke direkte på, om han er enig med Enhedslisten i behovet for en uvildig undersøgelse. Men i en mail til Politiken skriver han, at norsk politi genoptog sin efterforskning af 'Scandinavian Star'-sagen i 2014, og at den efterforskning fortsat er i gang:

»Den danske rigsadvokat stillede i den forbindelse alt materiale til rådighed og har også bistået nordmændene med at gennemføre afhøringer og andre efterforskningsskridt i Danmark. Jeg vil følge sagens udvikling, og de danske myndigheder vil naturligvis medvirke til, at de oplysninger, der er sat fokus på her i weekenden, kan indgå fuldt ud i efterforskningen«.

Det har endnu ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra daværende justitsminister Hans Engell.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden