Ja.  Civilt ansatte passer den såkaldte first line paskontrol i Københavns Lufthavn.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Ja. Civilt ansatte passer den såkaldte first line paskontrol i Københavns Lufthavn.

Danmark

Civile i politijobs frigør ressourcer

Flere civilt ansatte i politiets fartmåling og paskontrol sender flere betjente ud på patrulje, viser forsøg.

Danmark

Når andre faggrupper træder ind i ellers traditionelle politijobs i lufthavnen eller i fotovogne, betyder det, at uniformerede betjente frigøres til i stedet at sætte sig ud i patruljebiler, hvor de kan tage sig af den mere daglige og borgervendte kriminalitet.

Det er den foreløbige konklusion fra to politiledere, som i 2015 har gennemført forsøg med at placere medarbejdere, som ikke er politiuddannede, i stillinger, som hidtil har været varetaget af uniformerede betjente.

Ifølge politidirektør Thorkild Fogde fra Københavns Politi ansatte kredsen sidste år fem civile på forsøgsbasis i paskontrollen i Københavns Lufthavn.

En evaluering viste et så tilfredsstillende forløb, at i alt 20 medarbejdere nu er blevet ansat.

I år regner politidirektøren med at øge indtaget med yderligere 30 civile, således at man i alt når op på cirka 50 civilt ansatte i lufthavnen.

Som dermed bliver det største enkeltområde, hvor Københavns Politi har ansat civile.

»Formålet med at ansætte yderligere personale er at styrke kvaliteten af paskontrollen i lufthavnen, men initiativet er også en del af et samlet projekt i Københavns Politi, hvor vi får frigjort politiuddannet personale til politifaglige opgaver«, siger politidirektøren.

Samme melding kommer fra chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen fra Midt- og Vestjyllands Politi, der som den eneste kreds i landet gennemfører et forsøg med en civilt ansat faggruppe i fartmålingsbilerne, de såkaldte ATK-vogne.

Her har 25 ansatte i 2015 udført fartmålinger mellem fire og otte dage om måneden. Resten af tiden laver de administrativt arbejde.

»Det frigør politiressourcer, som vi har mulighed for at bruge på efterforskning, til at opklare forbrydelser og til at indgå i beredskabet«, siger Klaus Arboe Rasmussen.

Forsøget med andre ansatte i ATK-bilerne blev sidste år imødegået af Politiforbundet, som blandt andet satte spørgsmålstegn ved civiles sikkerhed, hvis der opstod ubehagelige situationer med sure billister. Men det er gået godt, fortæller chefpolitiinspektøren.

»Der har ikke været nogle episoder, som de ikke har kunnet håndtere, og hvor man kan sige, at det har haft en betydning, at de ikke har været politiuddannede«, siger han.

Der er flere muligheder

Folketinget gav sidste år en ekstra bevilling til aflastning af politiet i København efter skuddramaerne i februar, og en stor del af midlerne er gået til ansættelse af andre faggrupper.

Københavns Politi har således også byttet politifolk ud med civilt ansatte i Servicecenteret, som betjener 114-telefonen, samt i administrationen, og der er ansat civile efterforskere i kredsens afdeling for økonomisk kriminalitet.

I alt blev der ansat 70 civile i 2015, og ifølge politidirektør Thorkild Fogdes skøn svarer det til en frigørelse af cirka 50 politiuddannede medarbejdere. Men det er et skøn, understreger han.

To tredjedele af medarbejderne i paskontrollen i Københavns Lufthavn vil stadig være politibetjente, som blandt andet skal tage sig af problemer med pas og dokumenter samt afhøringer.

Der er en klar grænse

HK Politiet har på landsplan organiseret 1.500 medarbejdere i politiet. De 25 fartkontrollører i fotovognene hos politiet i Midt- og Vestjylland er også HK’ere, mens de civile paskontrollører i lufthavnen er ved at få afklaret deres tilhørssted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Heidi Juhl Pedersen, formand for HK Politiet, mener, at andre faggrupper kan være med til at frigøre endnu flere uddannede politifolk.

»Det kan vi allerhøjeste grad. Vi er en gruppe, som er på arbejdspladsen i forvejen, vi kan kanaliseres rundt i organisationen, og vi kan bygge på med uddannelse«, siger hun.

Hun kan pege på yderligere et hundrede politistillinger i servicecentrene, som kan byttes ud.

Ifølge Adam Diedrichsen, politiforsker ved Aalborg Universitet, bekræfter, at civilt ansatte kan være med til at frigøre ressourcer. Men der er en grænse.

»For mig at se går den, hvor der er tale om en myndigheds- og magtudøvelse, som handler om forholdet mellem stat og borger. Det kan ikke bare udføres af personale, som ikke har en politiuddannelse. Andre faggrupper kan give et vist bidrag til ressourcerne, men det er afhængigt af typen af opgaver«, siger Adam Diedrichsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce