Sikkerhed. Sikkerhedsopgaver vil også fremover fylde meget i politiets arbejde, selvom de er justeret ned i forhold til sidste år. Her er betjente fra Nordjyllands Politi på arbjede foran den jødiske privatskole Carolineskolen på Østerbro.
Foto: Jens Dresling (arkiv)/POLFOTO

Sikkerhed. Sikkerhedsopgaver vil også fremover fylde meget i politiets arbejde, selvom de er justeret ned i forhold til sidste år. Her er betjente fra Nordjyllands Politi på arbjede foran den jødiske privatskole Carolineskolen på Østerbro.

Danmark

Bevogtning tærer hårdt på politiets kræfter

Bevogtningsopgaverne i København er gearet ned i forhold til sidste år, men sikkerhedsopgaver vil fremover fylde meget i politiets arbejde, siger politidirektør Thorkild Fogde.

Danmark

Lige nu er politiets fysiske bevogtningsopgaver flere steder i København justeret ned, som eksempelvis foran den franske ambassade, og ifølge politidirektør Thorkild Fogde erstattet af tekniske løsninger, hvor det er muligt.

Der er kun politiet til at løse opgaverne, og med den ændring, der er i trusselsbilledet, må vi erkende, at det er en opgave, som bare skal løses

»Af sikkerhedsmæssige grunde kan jeg ikke sige hvor og hvor mange steder, der er opgaver. Men der er stadig forstærket sikkerhed i København«, siger han.

Indsatsen består af fire komponenter. Bevogtning, arrangementssikkerhed, et kørende tilsyn og en forstærket ledelse, planlægning og styring.

»Bevogtningskomponenten er i dag cirka to tredjedele af indsatsen i forhold til, da den var på sit højeste. De tekniske løsninger har i et vist omfang erstattet den fysiske bevogtning, og det kan nogle gange være mere effektivt«, siger han.

Københavns Politi har undervejs fået bistand fra andre politikredse, men også de civile ansættelser i først og fremmest Københavns Lufthavn har frigivet ressourcer gennem 2015.

»Uden dem havde vi haft store problemer hen over efteråret. Det har været med til at sikre, at vi har kunnet holde forretningen kørende med de ekstra politiopgaver, der er pålagt os«, siger han.

Forholdet er ikke en til en

Thorkild Fogde skønner, at 70 civile ansættelser har frigjort, hvad der svarer til 50 faguddannede politifolk.

»Vi må erkende, at forholdet ikke er en til en. Ikke alle politifolk kan overføres til politioperativt arbejde i beredskabet. Det kan eksempelvis have noget med alder og helbred at gøre. De, som ikke egner sig til patruljering, kan så måske indgå i lokalpolitiet, hvor der kan være yngre kræfter, som kan flyttes ud i beredskabet, og på den måde opnår vi den effekt, vi søger, og som er at flytte folk ud i patruljebilerne«.

Tyngende arbejdspres

I den forløbne uge rejste politiassistent Morten Beese Nielsen i et indlæg i Politiken tvivl om, hvorvidt dansk politi er ved at knække under arbejdspresset.

»Der er kun politiet til at løse opgaverne, og med den ændring, der er i trusselsbilledet, må vi erkende, at det er en opgave, som bare skal løses. Det er også et klart politisk opdrag, og det betyder, at sikkerhedsopgaver fremover kommer til at fylde mere«, siger Thorkild Fogde.

LÆS DEBATINDLÆG

Fortrænger det andre kriminalitetsopgaver?

»Det er jo nye opgaver, som bliver lagt oven i dem, som politiet i forvejen løser. Derfor prøver vi også at frigøre kræfter«.

Adam Diedrichsen, politiforsker ved Aalborg Universitet, mener, at Folketinget næppe undgår at tale øgede ressourcer fremover til politiet.

»Det er mit gæt, at der stadig vil være et behov for flere folk i uniform og et grundlæggende behov for flere ressourcer«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce